Hicret Ve Önemi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hicret

Hicret Ve Onemi

Kelime olarak terk etmek, ayrılmak, bir yerden bir yere gitmek anlamlarına gelen hicret, Istılahi manada ise Hz. Peygamber (SAV) in Mekke’ den Medine’ye göç etmesini ifade eder.

Hicret, aslında Allah’ın dinini insanlara bildirmekle görevli olan peygamberlerin ortak sünnetidir. Nitekim Hz. Peygamber (SAV) den önceki Allah elçilerinin büyük bir kısmı da dinlerini yaymak için yurtlarını terk etmek durumunda kalmışlardır. Vahyin geldiği ilk günlerde Varaka B. Nevfel tarafından Resul-i Ekrem (SAV) e zamanı geldiğinde kavminin kendisini yalanlaması sebebiyle doğduğu yeri terk edip hicret etmek zorunda kalacağı haber verilmiştir.[i]

İnsanlara Allah’ın varlığını birliğini tebliğ eden, kurtuluşun Allah’a imanda, dinin hükümlerini yaşamakta olduğunu haber veren son elçiye uyanlar, günden güne çoğalmış İslam gönüllere yerleşmeye başlamıştı. Müslümanların günden güne çoğalmaya başlaması da müşriklerin baskısını artırıyordu.

 

Baskı ve şiddetle Mekke şehrini Müslümanlar için yaşanmaz hale getiren müşrikler amaçlarına ulaşma çabasında iken Allah (c.c) ise onları şöyle uyarıyordu:

 

“Onlar ağızlarıyla Allah ’ın nurunu söndürmek isterler halbuki kâfirler istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktır.”[ii]

Hicret izni verilen ayet nazil olunca peygamber ve arkadaşları doğdukları yurtlarını, mallarını, bazıları çocuğunu hanımını, hatta ana ve babasını bırakarak Medine ‘ye hicret etmek zorunda kaldılar. Milâdi 622 yılının Rebiulevvel ayında yapılan bu kutsal yolculuk,  17 yıl sonra Hz. Ömer ‘in halifeliğinde takvim başı olarak kabul edilmiştir. Şurası da unutulmamalıdır ki; Mekke ‘den Medine ‘ye yapılan hicreti, Mekke ‘den bir kaçış Medine ‘ye bir sığınma değil, daha şerefli bir dönüşün bir adımı olarak görmek en doğrusudur.

Bizlerde bu kutsal yolculuğu günümüze uyarlamalı, hayatımızda hicretler, anlamlı göçler yaşamalıyız. Toplum olarak kin ve nefretten uzaklaşıp Ensar ve Muhacirin’in sergilediği dostluk ve kardeşliğe hicret edebilirsek, dertlilerin dertleriyle dertlenmeyi öğrenir ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermek için çaba gösterirsek bizde hicretin manasına ermiş oluruz.

Hicretin yıl dönümünde nefis muhasebesi yaparak Allah’ın emir ve nehiylerine riayet edip, tüm kötülüklerden, fenalıklardan, haramlardan Kur’an’a ve Resulü Ekrem’in yoluna hicret etmeliyiz.

Kaynaklar:

1- Buhari, Bid’ul Vahy

2- Saff-8

3- Ali İmran,195

[i] Buhari, Bid’ul-Vahy

[ii] Saff, 8.

[iii] Âli İmran, 195.

Benzer Konular:

Cevapla