Paylaş
Hicretten alınması gereken dersler nelerdir
Question
Hicretten Alınacak Dersler
Müslümanların hicreti bize herşeyin bir vakti olduğunu, bazen geçici bir zaman için vatanı terketmenin de gerektiğini gösteriyor. Arkasından da gasbedilen yerleri geri almak ve tutsak olanları hürriyetine kavuşturmak için tekrar azimle geri dönmenin gerektiğini bize ihtar ediyor.
Bir kısım kısa görüşlü insanlar hicreti bir kaçış veya bir yenilgi kabul ediyorlar. Oysa artık hicret mecburi idi. Çünkü Medine’nin çoğu inanmıştı. İslâm için artık orada bir kuvvet vardı. Hz. Peygamber (s.a) Allah’ın yönlendirilmesiyle oraya yönelmişti. Ta ki orayı merkez edinsin ve oradan işe kumanda etsin, orada bir İslâmi toplum meydana gelsin, kuvvetli bir devlet olarak direnişte bulunsun, Hz. Peygamber orada işini düzene sokup askerini tanzim etsin de kendisini ve yanında yer alanları memleketlerinden çıkaranlarla meşru bir çerçevede mücadele edebilsin.
Bunun ne kadar isabetli olduğu sekiz sene sonra apaçık görüldü. Çünkü Rasûlullah (s.a) sekiz sene sonra onbin kişiyle kansız bir şekilde Mekke’ye fatih olarak döndü. Hicretin ona kazandırdığı zafer böylelikle tamam oldu. Allah’ın şu sözü nazil oldu:
Allah’ın yardımı ve zafer gelip de insanların bölük bölük Allah’ın dinine girmekte olduklarını gördüğün vakit rabbine hamdederek O’nu teşbih et ve O’ndan mağfiret dile, çünkü O, tevbeleri çok kabul edendir. (Nasr/1-3)
Hicret hadisesinden şu dersi de çıkarabiliriz ki, mücahidler bazen cihad ve savunma için taktik icabı yer değiştirebilirler. Bu onlara zor da gelse bir şey olmaz. Onlara bazı kuvvetler galip gelirse tekrar geri gelmek kaydıyla böyle bir şeye başvurabilirler.
Hicret tamamlandı. Hz. Peygamber (s.a) ashabıyla beraber Medine’de yerleşti. Müslüman askerleri yetiştirmeye çalıştı. Rasûlullah (s.a) müşriklerin Mekke ile Şam arasındaki ticaret kafilelerinin önünü kesmek istedi. Çünkü Medine bu iki şehir arasında idi. O müslümanlann uğradığı zararı böylelikle telafi etmek istiyordu. Çünkü onlar Mekke’den çıkarlarken hiç bir şeylerini alamamışlardı. Onların değerli neleri varsa, mal, akar, evler hepsi geride kalmıştı. Bu bir zulüm değil, tabii bir mukabelede bulunmak idi.
- Peygamber Efendimizin Hicret için Medine’yi seçmesinin sebepleri nelerdir?
- Peygamberimizin Hicretinden önce Yesrib şehrindeki dinî hayat hakkında
- İslam tarihindeki Hicret olayı hakkında neler biliyorsunuz?
- Şirk, müşrik, tevhit, Hicret, muhacir, ensar, sahabe, suffe kavramlarının anlamları
- İnsanları bulundukları yerden Hicret (göç) etmeye yönelten sebepler neler olabilir?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Hicretten alınması gereken en büyük ders; Müslümanların hicreti bize herşeyin bir vakti olduğunu, bazen geçici bir zaman için vatanı terketmenin de gerektiğini gösteriyor. Arkasından da gasbedilen yerleri geri almak ve tutsak olanları hürriyetine kavuşturmak için tekrar azimle geri dönmenin gerektiğini bize ihtar ediyor.