Paylaş
Hicri yılbaşı nedir? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
HİCRİ YILBAŞI
Hicri yılbaşı nedir ne anlama gelir? Hicri yılbaşında neler yapılır
Peygamber Efendimiz’in Mekke’den Medine’ye göçtüğü yıl, hicrî takvimin başlangıcıdır. Hicretten 13 yıl önce Efendimiz’e: “Seni yaratan Rabbinin adıyla oku!”2 ilâhî hitabı ile risâlet görevi verildi. Efendimiz tebliğ vazifesini 3 yıl gizli olarak sürdürdü. Öncelikle samimiyetine güvendiği insanları İslâm’a çağırdı.
“Ey Muhammed şimdi sen, sana emrolunanı açıkla, müşriklere aldırış etme”3 ve “(Önce) en yakın akrabanı uyar”4 âyetleri indirildikten sonra Peygamber Efendimiz, İslâm’ı açıktan anlatmaya başladı. Müslümanların sayısı kırkı bulduğunda ilk defa Kabe’ yi ziyaret edip Allah’ın birliğini ve kendisinin O’nun peygamberi olduğunu Mekkelilere ilan etti.
Başta Peygamber Efendimiz olmak üzere Müslümanlar, bilhassa fakir ve sahipsiz olanlar Mekke müşriklerinin türlü işkencelerine maruz kaldılar. Buna rağmen müslümanların sayısı arttıkça, müşriklerin baskısı da şiddetlenerek devam etti. Bunun üzerine Peygamberimiz’in izniyle Müslümanlar Habeşistan’a hicret etti. Birinci ve ikinci Akabe Biatların da Mekke’ye gelen Medinelilerin, Müslüman olmasıyla Medine’de İslâmiyet hızla yayılmaya başladı. Peygamberimizin Medine’ye muallim olarak gönderdiği Mus’ab b. Umeyr, onlara Kur’ân-ı Kerîm’i ve İslâmiyet’i öğretiyordu. Bu gelişmeleri dikkate alan Peygamber Efendimiz, Mekke’deki Müslümanlara Medine’ye hicret izni verdi. Müşriklerin işkenceleri artık tahammül edilemez bir noktaya ulaşınca, Müslümanlar, Medine’ye hicret etmeye başladı. En sonunda müşrikler, Peygamber Efendimizi bir suikastla öldürmeye karar verdiler. Tam bu sırada Allah Teâlâ, onların tuzaklarını Resûlüne bildirerek onun da Medine’ye hicret etmesine izin verdi.
Resûlullah Efendimiz, Peygamberliğinin 13. yılında 53 yaşındayken Hz. Ebu Bekir ile birlikte Hicret yolculuğuna çıktı. 3 gün Sevr mağarasında kaldıktan sonra Medine’ye hareket etti. Uzun, tehlikeli ve zahmetli bir yolculuktan sonra Medine yakınlarındaki Kuba köyünde konakladı. Burada Kuba mescidini yaptırdı. Daha sonra Medine’ye hareket etti. Günlerdir yolunu gözetleyen Medineliler Resûl-i Ekrem’in Medine’ye teşrifi ile bayram ettiler. “Veda tepesinin üstünden ay doğdu üstümüze” diyerek onu bağırlarına bastılar. Peygamber Efendimizin Medine’ye varır varmaz ilk işi Mescid-i Nebevî’yi yaptırmak oldu. Medineli Mü’minlerle, Mekke’den Medine’ye Hicret eden Müminleri dünya tarihinde eşine az rastlanan bir uygulama ile kardeş ilan etti. Artık eski adı Yesrib olan bu şehir, Medine-i Münevvere (Nurlu şehir), ya da Medinetü’r-Rasûl, (Peygamber’in şehri) diye anılacaktı.
Hicret, Allah’a ve O’nun Peygamberine candan bağlılığın ifadesidir. Hicret, kardeşliğe açılan saadet yolculuğunun bir öyküsüdür. Hicret, kendileri muhtaç oldukları halde kardeşlerini öz canlarına tercih eden ahlâk kahramanlarının doğum müjdesidir. Hicret, sözünde durma, birlik, dayanışma, yardımlaşma, adâlet, merhamet, cesaret ve feragat gibi erdemlerin insanlığa yeniden armağanıdır. Kısaca hicret, insanlığın, medeniyetin ve aydınlığın yeniden insanlığın hayatına dönüşüdür.
Hicretin yıldönümü münasebetiyle, bizler de yeniden bir nefis muhasebesi yapmalıyız. Aramızda kardeşliği, sevgiyi ve adâleti hâkim kılmalıyız. Allah için birbirimize ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmalıyız. Bizler de kötülüklerden iyiliklere hicret etmeliyiz. Hicrî 1433 yılının cümlemiz için, İslâm ve insanlık âlemi için hayırlara vesile olmasını, huzur ve barış getirmesini Rabbimizden niyaz ediyor ve bir hadisi şerifin anlamıyla bitirmek istiyorum.
“Hakiki Müslüman, o kimsedir ki diğer Müslümanlar onun dilinden ve elinin (şerrinden) emin olurlar. Hakiki muhacir, Allah’ın yasakladığı şeylerden kaçan, onları terk eden kimsedir.”5
…………………………………………..
1- Enfal, 8/30.
2- Alak, 96/1.
3- Hicr, 15/94,
4- Şu’ara, 26/214
5- Buhari, , İman, 4
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor:
“Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah’a ve Rasulü’ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevapta Allah’a ve Rasulü’ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir.” (Buhari/İman/41)
Hicret; terk etmektir Allah için malı, mülkü eşi. Hicret; insanlığı zulümden aydınlığa çıkaran büyük bir güçtür.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bugün 9 Ağustos 2021 pazartesi günü hicri yılın 1443 yılı bir Muharrem.
Yeni hicri yıla Allahu Teala Müslümanlar için mübarek olsun Hayırla geçsin