Hikmet Nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hikmet Ne Demek? Kısa bilgi

Hikmet Nedir Kisaca

Hükmetmek, hâkim olmak, hikmetli olmak, yönetmek, düzeltmek amacıyla men etmek, dönmek ve sağlam yapmak anlamındaki “h-k-m” kökünden türeyen hikmet kavramı terim olarak; adalet, ilim, amel, nübüvvet, Kur’ân, Allah’a itaat, dinî anlayış, Allah korkusu, akıl, söz ve işte isabet, hakkı bilme ve hayır işlemek demektir.

Hikmet kavramı Kur’ân’da;

Öğüt (Bakara, 2/231; Âl-i İmrân, 3/48; Nisâ, 4/54; Kamer, 54/5),

Anlama (En’âm, 6/89; Meryem, 19/12; Enbiyâ, 21/79; Lokmân, 31/12),

Bilgi ve aklî deliller (Lokmân, 31/12),

Kur’ân (Nahl, 16/125),

Kur’ân’ın yorumu (Bakara, 2/269);

Sünnet (Bakara, 2/151, 231; Nisâ, 4/113)

Peygamberlik (Bakara, 2/251; Âl-i İmrân, 3/48; Nisâ, 4/54; Sâd,38/20) anlamlarında kullanılmıştır.
Hikmetin özü; anlayış, gerçeği bilme, düşünme yeteneği, sezgi gücü, iş ve sözlerde isabetli olma, düşünce planında kalmayıp eyleme dönüşen yararlı ve derin bilgi, ilim ve akıl ile doğruyu bulmadır. Âyet ve hadislerde hikmet sahipleri övülmüştür: “Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilmişse, şüphesiz ona çok hayır verilmiş demektir. Bunu ancak akıl sahipleri anlar” (Bakara, 2/269), “Ancak iki kimseye gıpta edilir: Biri;Allah’ın servet verdiği ve servetini hak yolda harcayabilme imkânı lütfettiği kimse, diğeri ise Allah’ın hikmet verdiği ve bu hikmetle hüküm veren ve onu başkalarına öğreten kimse” (Buhârî, i’tisâm, 13)

Peygamberimiz (a.s.), Allah’tan hikmet istemiş (Buhârî, Fedâilü’s-sahâbe, 34) ve “Hikmet müminin yitiğidir, onu nerede bulursa alır” buyurmuştur (Tirmizî, İlim, 19).
Diyanet dini kavramlar sözlüğü


Hikmet bilgidir Hikmet bir işin sonunun hayırlı mı hayırsız mı olduğunu bilmektir Hikmet Allah’ın Müslüman Salih kullarına verdiği güzel manevi bir rütbedir.

Answer ( 1 )

    1
    2021-09-03T02:20:30+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hikmet kelimesinin dini ıstılahtaki terim anlamı; adalet, ilim, amel, nübüvvet, Kur’ân, Allah’a itaat, dinî anlayış, Allah korkusu, akıl, söz ve işte isabet, hakkı bilme ve hayır işlemek demektir. Hikmet kavramı Kur’an-ı Kerim’de birçok surenin birçok ayetinde geçmektedir. Hikmetin özü; anlayış, gerçeği bilme, düşünme yeteneği, sezgi gücü, iş ve sözlerde isabetli olma, düşünce planında kalmayıp eyleme dönüşen yararlı ve derin bilgi, ilim ve akıl ile doğruyu bulmadır

    En iyi cevap

Cevapla