Paylaş
Hilafet ve Saltanat Hadisi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hz. Huzeyfe’den nakledilen bir hadis
“peygamberlik aranızda Allah’ın dilediği kadar kalır ardından peygamberlik çizgisinde bir hilâfet gelir Allah dilediğinde onu kaldırır ısırıcı bir liderlik gelir Allah dilediğinde onu kaldırır ve zorba bir idare gelir Allah dilediğinde onu da kaldırır ve yeniden peygamberlik çizgisinde bir hilafet gelir”
kaynak ahmed bin hanbel 4/273 bu hadis sahih mıdır ehl-i sünnet itikadında olan bir birey için şart mıdır?
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hilafet ve saltanat hadisi diye meşhur olan bu hadisin anlatmak istediği ileride olabilecek olan olaylardır imanı bir mesele değildir.
Alimler bu hadisi şu şekilde açıklamışlardır ilk anlatılan hilafet devri ilk 30 yıl yani 4 halifenin devridir daha sonra emeviler ısırıcı halifelik dönemi, diğer bölüm ise daha sonra gelenler ve İnşallah kıyamete yakın yine kitap ve sünnete uygun bir idare hilafet gelecektir.
Bu hadis-i şerifte imanın temel şartları anlatılmıyor sadece gelecekten üstü kapalı ifadeler var hadis sahihtir biz bu hadisin peygamber sözü olduğuna inanırız ama yorumu nedir bir kısım alimler görüş belirtmişlerdir onların görüşlerine uymak zorunda değiliz çünkü bunda Murat nedir sadece Allah bilir, bizler sadece fikir yürütürüz doğrusunu Allah bilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hilafet ve saltanat hadisi ile ilgili sorunuzu acaba Bu hadiste anlatılan hilafet devirleri saltanat devirleri hangi devirlerdir? şeklinde sonrulsaydı daha uygun olurdu 🙂
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hilafet ve saltanatla ilgili birçok hadis-i şerif bulunmaktadır. Bu hadislerde, İslam devlet yönetimi ve liderlik konuları ele alınmaktadır. İslam’ın erken dönemlerinde Hz. Muhammed’in vefatından sonra Müslüman toplumu, halifelik sistemiyle yönetilmiştir.
İslam’da hilafet, Müslüman toplumun liderlik pozisyonunu temsil eden ve İslam’ın prensiplerine göre adaletle hüküm süren bir yönetim biçimidir. Hadisler, bu liderlik pozisyonunun nasıl seçileceği, hangi özelliklere sahip olması gerektiği ve nasıl adaletle yönetilmesi gerektiği gibi konulara ışık tutar.
Örnek olarak, Hz. Muhammed’in şu hadisi hilafet ve liderlikle ilgilidir:
“Ümmetim, dört halife ile yönetilecektir.” (Tirmizi)
Bu hadis, İslam toplumunun halifeler tarafından yönetileceğini ve Müslümanların liderlik pozisyonunu adaletle doldurması gerektiğini ifade etmektedir.
Saltanat ise, bir devletin yönetimiyle ilgili bir kavramdır ve İslam’ın temel prensiplerine göre hükmetme anlayışıyla uyumlu bir şekilde uygulanabilir. Hadislerde saltanatın yönetim biçimine dair açıklamalar bulunabilir, ancak saltanatın doğrudan bir yönetim biçimi olarak değil, İslam’ın temel ilkelerine uygun bir şekilde uygulanabileceği bir yönetim anlayışı olarak ele alınması önemlidir.
Hilafet ve saltanatla ilgili daha fazla hadis ve bu konudaki detaylı açıklamalar için hadis ilimlerine vakıf olan alimlere danışmak veya güvenilir hadis kitaplarına başvurmak tavsiye edilir.