Hoşgörü Bilinci Nedir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hoşgörü Bilinci

Hosgoru Bilinci

İnsanlar daima merhametli, yumuşak tavırlı, sukunet ve suhulet sahibi; ehil insanlara kulak verirler. Cahilliklerini ve noksanlıklarını hor görmeden giderilmesi için yardımcı olan, kalender yürekli insanlara ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda insanlar karşılıksız ihsan ve ikramda bulunan, dertlilerin üzüntülerini paylaşıp, onların kusurlarını yüzlerine vurmayan mümtaz insanlara meylederler. Bir hadiste Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur. Muhakkak Allahu Teala sertlik ve kabalığa vermediği şeyleri (ecir ve mükafatları) yumuşaklığa verir. Ve Allah bir kulu sevdiği vakit ona rıfkı ihsan eder. Yumuşaklıktan mahrum olan bir ev halkı (her şeyden) mahrum olur.” (1) Hutbemin başında okuduğum Âyet-i Kerime’de ise; Uhut savaşında hataya düşen sahabelerini bağışlayıp hoş gördüğünden Cenabı Mevla Peygamberini övmüş, fevri ve katı muamelenin de insanları uzaklaştıracağını haber vererek: O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz, etrafından dağılıp giderlerdi. ” (2) buyurmuştur.

Hırçınlık, sertlik ve katı yüreklilik Müslüman’a yakışmayan kötü hasletlerdir. Nitekim Allahu Teâla Kuran-ı Kerim’de: İyilikle kötülük bir değildir. Sen kötülüğü en güzel şekliyle önle. O zaman görürsün ki seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki yakın bir dost olur. (3) buyurmuştur. Bizler biliyoruz ki; Müslümanlar sadece kendi aralarında değil başka dinlerden olanlara karşı da hoşgörülü olan insanlardır. Yine Müslümanlar, Asr-ı Saadet’ten bu yana değişik Dinlerden insanlarla bir arada yaşamış ve tarihte eşine rastlanmayan bir hoşgörü ve anlayış örneğini

sergilemişlerdir. İşte İslam’ın bu hoşgörü ve adalet anlayışıdır ki İstanbul fethedildiğinde Hıristiyan Bizans halkına “Başımızda Kardinal şapkasını görmektense Müslüman sarığını görmek daha evladır” dedirtmiştir. Aynı şekilde tüm insanlığa rehber ve saadet kaynağı olan Peygamber Efendimizin (sav) konuyla ilgili tutumu şu şekilde anlatılır:Allah Resulü’nun yanından bir cenaze geçti. Ona sayğı için kalkıp durdu. Ona: Ey Allah’ın Resulü! “O bir Yahudinin cenazesidir.” denildi.  Bunun üzerine Allah Resulü: O da bir insan değil mi? Bilin ki; İslam’da her bir insanın bir saygınlığı ve yeri vardır.”(4)  buyurdu.

Yahudi olsun Hıristiyan olsun Allah Resulü, Ehl-ı Kitaba karşı hoşgörülü davranır, onları ziyaret eder, onlara ikram eder, iyilikte bulunur, onların hastalarını ziyaret eder ve onlarla alış verişte bulunurdu. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’de Allah Teala’nın Hıristiyan ve Yahudilere “Ehl-ı Kitap” diye yumuşak bir isimle hitap ettiğini görmekteyiz.

Bütün bunlardan anladığımız şudur ki; Müslümanların diğer insanlara hoşgörü ile bakmasının temeli, İslam dininin Müslümanların kalplerine yerleştirmiş olduğu samimi ve berrak düşüncelerden kaynaklanmaktadır. “Andolsun biz Ademoğlunu yüceltip şereflendirdik.”(5) Ayet-i Celilesi’nde ifade edilen manaya hürmeten her Müslüman; dini, ırkı ve rengi ne olursa olsun her insanın yüceliğine ve saygınlığının korunmasına olan inancını hiç bir zaman yitirmez ve insani ilişkilerinde bu düşünceyle hareket eder.

1-Seçme Hadisler, s:61, Hadis No:78.

2-Al-i İmran 3/159

3-Fussilet 41/35

4-Müslim; Cenaiz, 78.

5-İsra 17/70

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hoşgörü farkındalığı, toplumda hoşgörünün öneminin tanınması ve anlaşılması anlamına gelir. Çeşitliliği kucaklamanın, farklı inanç ve görüşlere saygı duymanın ve bireyler ve topluluklar arasında barış içinde bir arada yaşamayı teşvik etmenin değerinin farkında olmayı içerir. Hoşgörü farkındalığı, çeşitliliğin bir güç olduğunu ve ayrımcılığa veya bölünmeye temel teşkil etmek yerine farklılıkların kutsanması gerektiğini kabul etmeyi gerektirir.

    Hoşgörü farkındalığının bazı temel yönleri şunlardır:

    1. Farklılıkların Tanınması: Hoşgörü farkındalığı, farklı kültürlerin, dinlerin, inançların ve bakış açılarının varlığını kabul etmeyi ve takdir etmeyi içerir. Hiçbir bakış açısının veya yaşam tarzının diğerlerinden üstün olmadığını ve çoğulcu bir toplumun üyelerinin zenginliği ve çeşitliliğinden yararlandığını kabul eder.
    2. İnsan Onuruna Saygı: Hoşgörü bilinci, geçmişine, ırkına, dinine veya diğer özelliklerine bakılmaksızın her bireyin doğuştan gelen haysiyetine ve değerine saygı duymanın önemini vurgular. Ayrımcılığı, önyargıyı ve hoşgörüsüzlüğü reddeder ve başkalarına nezaket, adalet ve şefkatle davranmayı teşvik eder.
    3. Barış İçinde Bir Arada Yaşamanın Teşviki: Hoşgörü bilinci, farklı görüşlere ve geçmişlere sahip insanlar arasında barış içinde bir arada yaşamanın önemini kabul eder. Diyaloğu, anlayışı ve işbirliğini teşvik ederek uyum ve karşılıklı saygı ortamını teşvik eder. Şiddeti, düşmanlığı ve kişinin kendi inançlarını başkalarına dayatmasını reddeder.
    4. Eğitim ve Farkındalık: Hoşgörü farkındalığı, çeşitlilik, hoşgörü ve hoşgörüsüzlüğün olumsuz sonuçları hakkında eğitim ve farkındalığın teşvik edilmesini içerir. Sürekli öğrenme, açık fikirlilik ve farklı kültürler, dinler ve bakış açıları hakkında bilgi edinme ihtiyacını vurgular. Basmakalıpların, önyargıların ve yanlış anlamaların reddedilmesini teşvik eder.
    5. Aktif Katılım ve Savunuculuk: Hoşgörü farkındalığı, hoşgörünün teşvik edilmesi ve hoşgörüsüzlüğün her biçimiyle mücadele edilmesi için aktif katılım ve savunuculuk gerektirir. Bireyleri ayrımcılığa, adaletsizliğe ve önyargıya karşı seslerini yükseltmeye ve kapsayıcı ve eşitlikçi toplumlar yaratmak için aktif olarak çalışmaya teşvik eder.
    6. Köprüler ve İlişkiler Kurmak: Hoşgörü bilinci, köprüler kurmanın ve farklı bireyler ve topluluklar arasında olumlu ilişkiler geliştirmenin önemini vurgular. Ortak bir zemin aramayı, ortak değerler bulmayı ve yanlış anlamaların üstesinden gelmek ve anlayışı geliştirmek için saygılı diyaloglara girmeyi teşvik eder.

    Hoşgörü bilinci, barışçıl ve kapsayıcı toplumlar yaratmak için esastır. Empati kurmayı, farklılıkları anlamayı ve kabul etmeyi destekleyen bir zihniyettir. Bireyler ve topluluklar, hoşgörü bilincini geliştirerek, çeşitliliğin kutsandığı ve herkesin haklarına ve onuruna saygı duyulan daha uyumlu ve merhametli bir dünyaya katkıda bulunabilir.

    En iyi cevap

Cevapla