Hristiyanlık nedir? Kısaca

Question

Hristiyanlık nedir? Kısaca

Hristiyanlık ne demek maddeler halinde

Hristiyanlik nedir Kisaca

Hz Musa’nın risaletini Beta burada yer alan öğretileri tamamlamak israiloğullarına yönlendirmek fazilete müsamahakarlıga davet etmek üzere Hz isa’ya indirilen risaletten satmış olan dindir.
bu risalet oldukça Çetin bir direniş ve baskı ile karşı karşıya gelmiştir bundan dolayı çok hızlı bir şekilde esaslarını yitirmiştir bu da tahrif ehlinin ona uzanmasını kolaylaştırılmış ve putperest birtakım inanç ve felsefeleri karıştığı için ilk esaslarından alabildiğine uzaklaşması üzerine de Hristiyanlık yani nasranilik ortaya çıkmıştır.

Hristiyanlığın kuruluşu ve önde gelenleri

Hristiyanlık birbirinden farklı ve çeşitli merhale ve hallerden geçmiştir bu merhale ve hallerden geçince Allah tarafından indirilmiş bir risalet olmaktan çıkıp tarif edilmiş ve değişikliğe uğramış uğratılmış bir din haline gelmiştir bunun yapılması içinde bazı cahiller ve politikacılar adeta birbirine destek olmuştur sözü geçen bu aşamalar

Birinci aşama

Meryem oğlu İsa nın getirmiş olduğu ve Allah tarafından indirilen peygamberlik: bu peygamberlik israiloğullarına hazreti Musa’nın şeriatın dan sapıp uzaklaştıktan ve maddi eğilimlerin onlara baskın geldiği bir zamandan sonra gelmiştir. bundan dolayı onlar çeşitli fırkalara ayrılmıştır kim ise insanın amacının dünya hayatından ibaret olduğuna inanıyordu öyle ki bunlara göre ahiret günü cennet ve cehennem yoktur. Kimileri de sevap ve cezanın yalnızca dünyada olduğuna aralarından Salih olan kimselerin kıyamet gününde insanları kurtarıp dünyanın kralları ve hakimleri olmalarını sağlayacak olan mesih’in mülküne ortak olacaklarına inanır. Aynı şekilde mağfirete nail olmak ümidiyle heykele kurbanlar sunmak ve adaklar da bulunmakta aralarında yayılmıştır. Din adamlarının boşluklarının dua etmelerinin onların günahlarının bağışlanması nın garantisi olduğuna dair inanç da yaygınlık kazanmıştır bundan dolayı inançları da ahlakları da bozulmuştur. İşte bunun için yüce Allah’ı tevhid etmeye çağırmak üzere Hz İsa’nın risaleti ve daveti geldi. Çünkü ondan başka bir rab onun dışında bir mabud yoktur. yaratılmış ile yaratılan arasında ise insanın kendi ameli dışında hiçbir aracı bulunmamaktadır. bu risalet dünyaya karşı Zahid olmak ve ahiret günü ile ahiret hallerine inanmaya davet etmek esaslarına dayanan bir rezalettir. bundan dolayı hazreti İsa Hz İbrahim’in milleti üzere Hanif İslam dinine göre de muvahhid biriydi o müşriklerden de değildi.
Bu dini tebliğ eden Hz İsa’dır annesi iffetli bakire Hz Meryem israiloğullarının büyüklerinden olan imran’ın kızıdır. Hz Meryem’in annesi ona hamile kalınca onu mescide hizmet etmesi için adamıştı. israiloğullarının peygamberleri neden birisi ve Hz İsa’nın teyzesinin kocası olan hazreti Zekeriya onun bakımını üstlendi Hz Meryem yüce Allah’a yönelen ve ibadet eden birisiydi. yüce Allah’ın kudreti ile kocasız olarak Hz isa’ya hamile kaldı ve onun filistin’deki beytullahim şehrinde doğurdu. Yüce Allah Hz İsa’nın annesinin israiloğullarının kendisine yaptıkları zina iftirasından uzak olduğuna delil olmak üzere beşikte iken Hz isa’yı konuşturdu. Bu şekilde onun hayret verici bir olay olarak dünyaya gelmiş olması maddi ya da gömülmüş bulunan ve olayları sadece sebep-sonuç ilişkisi içerisinde izah etmeye çalışan israiloğullarına bir ders oldu ve bununla yüce Allah’ın her şeye gücünün yettiğini bilmeleri istendi.
Hz İsa israiloğullarına bir peygamber olarak gönderildi yüce Allah tarafından peygamberliğine delil olan çok sayıda mucize ile destekledi. Çamurdan kuş şeklinde bir şey yapar ona üfler o da Allah’ın izniyle kuş olurdu. Anadan doğma körleri iyileştiriyor Allah’ın izniyle ölüleri diriltiyordu aynı şekilde insanlara neler yediklerini ve evlerinde neleri sakladıklarını da yine Allah’ın izniyle bildiriyordu.

Yüce Allah Hz isa’yı ve havarilerini hem kendileri hem de kendilerinden sonrakiler için bir bayram olsun diye sema’dan üzerlerine indirdiği bir sofra (Maide) ile desteklemiştir. Yahudiler hahambaşı Kayafes’in başkanlığında onu öldürmek için bir komple hazırlamış ve Romalı Filistin’in yöneticisi pilates’i ona karşı kışkırtmışlardı. Pilates önceleri işi bilmemezlikten geldi daha sonra Yahudiler ona yalan söylediler ve Hz İsa’nın bir Mesih olarak insanları kendi etrafında toplamak istediği iftirasına ve Kayseri yani sezar’a cizye ödemeyi reddettiği yalanını ortaya attılar. Bu da yöneticiyi Hz İsa’nın tutuklanması ve idam edilmesi hükmünü vermeye sevk etti.

Hz İsa ve arkadaşları askerlerin görmeyecekleri bir yerde saklandılar. ancak arkadaşlarından birisi Romalı askerlere onun bulunduğu yeri söyledi yce Allah bir başkasını hazreti isa’ya benzeterek onu Hz İsa’nın suretine soktu. Denildiğine göre bu kişi Yavuz’a sır. başkası olduğu da söylenmiştir bu nedenle haç’a gerilme hükmü Hz.İsa yerine ona uygulanmıştır. Çünkü yüce Allah Hz isa’yı islam ile hükmetmek domuzu öldürmek ve Hacı kırmak bunlardan sonra da ölmek üzere kıyametin kopmasından önce indirecektir nitekim kitap ve sahih sünnet nasları da buna delildir.
Hz İsa’nın davetine çok sayıda kimse iman etti fakat o paralarından Matta incilinde zikr ettikleri şekli ile 12 havari seçti.
diğer taraftan Hz İsa’nın komşu kasabalarda hristiyanlığı öğretmek üzere seçtiği söylenen 70 de elçisi vardı.

İkinci aşama

kilise tarihçileri buna resuller çağı yani elçiler çağı adını verdiler bu asır iki kısma ayrılır misyonerlik ve sapmanın başlangıcı ile Hristiyanların altın döneminin başlangıcına kadar devam eden baskı ve zulüm çağı.

Benzer Konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 5 )

  1. 1
    1
    2020-08-05T13:56:39+03:00

    Hristiyanlık Hakkında Geniş Bilgi

    Hristiyanlığın Tarihsel Gelişimi, Temel Kaynakları ve Öğretileri

    MS 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun gölgesinde ortaya çıkan Hıristiyanlık günümüzde iki milyarı aşkın bağlısıyla dünyanın en yaygın dinsel geleneği konumundadır.
    Hıristiyanlığın bünyesinde gelişip ku­rumsallaştığı Roma İmparatorluğu dinsel açıdan çoğulcu bir yapıya sa­hipti.
    Yunan ve Roma inançları ağırlıklı olarak revaçtaydı.
    MÖ 1. yüzyıl­ da imparatora tazim ve ibadet, ona bağlılığın sembolü olarak imparator­lukça teşvik edilmekteydi.
    Ayrıca imparatorluk bünyesinde etkin olan ortadoğu kökenli olan ‘sır dinleri’ oldukça yaygındı. Sır dinleri senkretik bir etkileşimle bazı inançları birbirlerinden ödünç almış ve böylece za­ manla ortak özellikler taşımaya başlamıştır. Bu ortak özelliklerin başın­ da hiç şüphesiz ölen ve dirilen kurtarıcı tanrı motifi gelmekteydi. Sır dinleri mensupları kurtarıcı tanrının ölümüne ve yeniden dirilmesine iş­ tirak ederek ölümsüzlüğe ulaşacaklarına inanmaktaydılar. Ölen-dirilen kurtarıcı tanrı motifi bağlamında ifade edilen bu sır dinleriyle Hıristiyan­ lığın inkarnasyon ya da tenleşme, teslis ve kefaret gibi temel doktrinleri­ nin karşılaştırılması ilginçtir.

    Hz. İsa’nın yaşadığı dönemde Yahudilik içinde birçok mezhep hareketi dikkati çekmektedir. Bunların başında Yahudi inancının Helen kültürü ile meczolmasını engellemeye çalışan ortodoks Yahudi inanç ve uygulamalarının temsilcisi olan Ferisiler ile aristokrat sınıfı oluşturan, sadece yazılı geleneği otantik kabul eden ve Kudüs mabedinin kontro­lünü elinde tutan Saddukiler gelmektedir. Ayrıca Roma idaresiyle uzlaş­ mayı hiçbir şekilde kabul etmeyen ve her fırsatta Roma’nın Filistin böl­gesini işgaline karşı olan fanatik, isyancı bir grup olan Zelotlar ile Kum­ ran bölgesinde yaşayan, her türlü şiddete karşı olan, cemaat içi disiplin kurallarına bağlı olan ve sabırsızlıkla Yahudileri yabancı işgal ve baskı­ lardan kurtaracak olan Mesihin gelmesini bekleyen Esseniler de Yahu­ dilik içerisindeki mezheplerdendi. İdeal kral ve kurtarıcı anlamında bir Mesih beklentisinin, İsrailoğulları arasında görülmeden önce Mısır’da yaygın bir inanç olduğu bilinmektedir. İsrailoğullarının ilk iki kralı olan Saul ve Davud atanmak/takdis edilmek suretiyle krallığa yükseltilmişti. Baskı, zulüm ve işgale uğrayan sonraki nesiller sürgün döneminde Da­ vud’u ideal kral olarak görerek onun soyundan gelecek ve İsrailoğulla­ rını baskı ve zulümden kurtarıp Davud dönemindeki muhteşem krallığı tekrar kuracak Tanrı tarafından takdis edilmiş kurtarıcı bir kral/Mesih beklemeye başlamışlardı. Yunan-Roma idaresi altında özellikle de MS 1. ve 2. yüzyıllarda bu Mesih beklentisi öyle güçlü bir hale geldi ki bu dö­ nemde pek çok Mesih ortaya çıktı. İşte Hz. İsa, böyle bir dönemde orta­ya çıktığı için taraftarlarınca bir Mesih olarak görülmüştür.

    En iyi cevap
    0
    2021-02-02T01:15:39+03:00

    Hristiyanlık genel ve basit bir tarif ile Hz. İsa (as)’ indirilen dini, İsa (as) dan kısa bir sonra dini sapıtmış ve yoldan sapmış kimselere verilen isimdir. Gönderilen İncil’i tahrif etmiş ve kendilerince uydurma İncil yazmışlardır Hristiyanlar

    0
    2022-03-21T23:33:22+03:00

    Hristiyanlık

    1)Hristiyanlik budistlikten daha iyidir veya tam tersi
    2)hristiyanlik yahudilikten daha iyidir demek kafir yapar mi ?

      0
      2022-03-22T06:24:30+03:00

      İki sorunun ikisine de genel bir cevap vereceğim.

      İslam’ın dışında kalan batıl dinlerin hiçbir değer ve kıymeti yoktur Rabbimiz (cc) katında. Bu sözler kişiyi dininden etmez. Kişinin dinden çıkması kolay bir mesele değildir. Bir Müslüman’ın dinden çıkması için ya açık açık Allah’ı inkar etmiş olacak veya dinin bir emrini hafife alıp dalga geçmiş olacak kişi dinden çıkmak için.

    0
    2023-06-06T09:49:41+03:00

    Hıristiyanlık, MS 1. yüzyılda ortaya çıkan ve İslam’dan farklı olan büyük bir dünya dinidir. İncil’in Yeni Ahit’inde anlatıldığı gibi İsa Mesih’in yaşamı, öğretileri, ölümü ve dirilişine dayanır.

    Hristiyanlık, İsa’nın İbranice Kutsal Yazılarda (Eski Ahit) peygamberlik edilen Tanrı’nın Oğlu ve Mesih (Mesih) olduğunu kabul eder. Hıristiyanlar, Tanrı’nın üç kişi olarak var olduğu doktrini olan Kutsal Üçlü’ye inanırlar: Baba Tanrı, Oğul Tanrı (İsa Mesih) ve Kutsal Ruh Tanrı.

    Hristiyanlığın merkezi öğretileri, Kurtarıcı ve kurtuluş kaynağı olarak İsa Mesih’e olan inancı vurgular. Hristiyanlar, İsa’nın kurban niteliğindeki ölümü ve dirilişi aracılığıyla inananların Tanrı ile barışabileceklerine ve sonsuz yaşama kavuşabileceklerine inanırlar. Kurtuluş, kişisel çabalarla kazanılmaktan ziyade, iman yoluyla bir lütuf armağanı olarak görülür.

    Hristiyan ibadeti genellikle kiliselerde toplanmayı, dua etmeyi, Mukaddes Kitabı okuyup incelemeyi, ayinlere (vaftiz ve Komünyon gibi) katılmayı ve başkalarına karşı hayırseverlik ve sevgi eylemlerinde bulunmayı içerir.

    Hristiyanlık, Katoliklik, Protestanlık, Doğu Ortodoksluğu ve diğerleri dahil olmak üzere farklı yorum ve uygulamalara sahip çeşitli mezhepleri ve gelenekleri kapsar. Bu geleneklerin farklı inançları ve uygulamaları olabilir, ancak inançlarının merkezi figürü olarak İsa Mesih’e dair ortak bir inancı paylaşırlar.

    Hristiyanlık ve İslam, tektanrıya inanç ve etik değerlere bağlılık gibi bazı ortak noktaları paylaşırken, teoloji, kutsal metin ve dini uygulamaların temel yönleriyle ilgili farklı inanç ve öğretilere sahiptirler. Bu dinlerin tartışmalarına benzersiz bakış açıları ve öğretilerine saygıyla yaklaşmak önemlidir.

    0
    2024-11-05T11:20:39+03:00

    İslami açıdan Hristiyanlık ve Hristiyanlık hakkında bilgileri maddeler halinde şöyle açıklayabiliriz:

    İslami Açıdan Hristiyanlık

    1. Semavi Din: İslam’a göre Hristiyanlık, Allah tarafından gönderilmiş semavi bir dindir ve Hz. İsa (a.s.), Hristiyanlık peygamberi olarak kabul edilir.

    2. İncil ve Tahrifat: Hristiyanların kutsal kitabı İncil, Allah tarafından indirilmiştir; ancak İslam’a göre zamanla tahrif edilerek asıl halini kaybetmiştir.

    3. Hz. İsa’nın Peygamberliği: İslam, Hz. İsa’yı bir peygamber olarak kabul eder ve onun Allah’ın oğlu olmadığına inanır. Hz. İsa’nın, Allah’ın bir kulu ve elçisi olduğu vurgulanır.

    4. Tevhid İnancı: İslam’a göre Allah birdir ve üçleme (teslis) inancı yanlıştır. Allah’ın bir eşi veya çocuğu olmadığı kabul edilir.

    5. İsa’nın Göğe Yükseltilmesi: İslam, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmediğine ve Allah tarafından göğe yükseltildiğine inanır. İslam’a göre Hz. İsa kıyamete yakın bir zamanda tekrar yeryüzüne gelecektir.

    6. Ehl-i Kitap: İslam, Hristiyanları “Ehl-i Kitap” (Kitap Ehli) olarak tanımlar ve İslam’a göre Ehl-i Kitap olan Hristiyanlarla belirli sosyal ve hukuki ilişkiler kurulabilir.

    Hristiyanlık Nedir? (Maddeler Halinde)

    1. İnanç Sistemi: Hristiyanlık, Hz. İsa’nın öğretilerine dayanan bir dini inanç sistemidir ve dünya üzerinde en yaygın dinlerden biridir.

    2. Temel Kitap – İncil: Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil’dir ve Yeni Ahit (Yeni Ahit kitapları) olarak bilinir. İncil, Hz. İsa’nın yaşamı, öğretileri ve mucizelerini anlatır.

    3. Tanrı İnancı (Teslis): Hristiyanlıkta Tanrı üçlü bir yapıda kabul edilir (Teslis). Bu, Baba (Tanrı), Oğul (Hz. İsa) ve Kutsal Ruh olarak açıklanır.

    4. Hz. İsa’nın Tanrısallığı: Hristiyanlık, Hz. İsa’yı Tanrı’nın oğlu ve kurtarıcı olarak kabul eder. Ona göre, Hz. İsa insanlığın günahları için çarmıha gerilmiştir.

    5. İbadet Mekanı: Hristiyanların ibadet ettiği yer kiliselerdir. Pazar günleri toplu ibadet ve ayin yapılır.

    6. Sakramentler: Hristiyanlıkta vaftiz, evharistiya (komünyon), günah çıkarma gibi kutsal sakramentler (ayinler) vardır. Bu ritüeller, dini yaşamın önemli bir parçasıdır.

    7. Temel Mezhepler: Hristiyanlık, üç ana mezhebe ayrılır: Katoliklik, Ortodoksluk ve Protestanlık.

    8. Bayramlar: Hristiyanlıkta Noel (Hz. İsa’nın doğumu) ve Paskalya (Hz. İsa’nın dirilişi) gibi önemli dini bayramlar vardır.

    9. Misyonerlik: Hristiyanlık, misyonerlik faaliyetleri ile dini yaymayı ve insanları Hristiyanlığa davet etmeyi teşvik eder.

    10. Ahiret İnancı: Hristiyanlıkta ahiret inancı vardır. İyi ve kötülerin cennete veya cehenneme gideceğine inanılır.

    Hristiyanlık, Hz. İsa’nın öğretisini temel alan, dünya çapında geniş bir coğrafyaya yayılan bir dindir ve farklı mezhep

    lere, ritüellere ve inanç anlayışlarına sahip olabilir.

Cevapla