Hudeybiye Antlaşması ve Mekke’nin fethi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hudeybiye Antlaşması, Mekke fethi

Hz. Muhammed’in en önemli savaşlarından birisi de Mekke’nin Fethi’dir. İslam devleti tüm başarılarına rağmen Arap Yarımadası’nın kalbi olan ve aynı zaman da İslam’ın baş düşmanı olan Mekkeli müşrikleri mağlup edememişlerdir. Hz. Muhammed ve Müslümanlar hicretin 6. Yılı Zilkâde ayında umre yapmak üzere Mekke’ye doğru ilerlemişler, Mekkeliler, Müslümanların umre yapmalarını kabul etmemişlerdir. Bu kriz Müslümanlar ile Mekkeliler arasında diplomatik bir süreç yaşanmasına sebep olmuştur. Bu sürecin sonunda da Hudeybiye Antlaşması imzalanmıştır. Antlaşmaya göre:

  • O yıl Müslümanlar umre yapamayacak fakat daha sonra silahsız şekilde gelirlerse yapabileceklerdir.
  • İki grup arasında on yıl boyunca savaş yapılmayacak, ayrıca insanlar güven içinde olacaklar ve birbirilerine savaşmayacaklardır. Ne Müslümanlar, Kureyş ve müttefiklerine ne de Kureyş, Müslümanlar ve müttefiklerine saldırmayacaklardır.
  • Tüm bunlarla birlikte Müslümanlar silahsız halde umre için geldikleri zaman engel olunmayacaktır ve onlar emniyet içinde olacaklardır.
  • Hz. Muhammed’e ahdine ve antlaşmasına dâhil olmak isteyenler onun antlaşmasına, Kureyş’in ahdine ve antlaşmasına dâhil olmak isteyenler Kureyş’in antlaşmasına girebileceklerdir(Sad, 2015b, s. 136, Sarıçam, 2017, s. 239-240).

Bu antlaşma ışığında hicretin 7. Yılında Zilkâde ayında bir yıllık süre dolmuş ve Müslümanlar tarafından kaza umresi yapılmıştır. Hudeybiye Antlaşması’ndan 22. Ay geçtikten sonra Şaban ayında, Müslümanların üstünlüğünü ve Hudeybiye antlaşmasının şartlarını kabullenemeyen Kureyş’in Beni Bekir kabilesinden olan Beni Nüfâse, Kureyş eşrafıyla birlikte, Huzâ’a kabilesine saldırmışlar ve Huzâ’a kabilesinden yirmi adamı öldürmüşlerdir. Huzâ’a kabilesi bu saldırıdan önce, Hudeybiye Antlaşmasının sağladığı imkân sayesinde İslam devleti ile müttefik ilişkisi kurmuşlardır. Bekir kabilesinin Huzâ’a kabilesine saldırmasıyla birlikte Hudeybiye Antlaşması Kureyş tarafından ihlal ve ilga edilmiş oldu. Kureyş antlaşmayı bozduğu için pişman oldu ve Ebû Süfyân, Hz. Muhammed’in yanına gelerek antlaşmanın yenilenmesi ve on yıllık sürenin de uzatılmasını istemiştir. Fakat bu istek Müslümanlar tarafından kabul görmemiştir(Sad, 2015b, s. 137, Sarıçam, 2017, s. 248). Bu antlaşmanın ihlal edilmesiyle birlikte Mekke’nin Fethi için hukuki ve meşru bir zemin oluşmuştur. Hz. Muhammed Hicri 8. Yılının Ramazanın ayının 10. Gününde muhacirler, ensarlar ve Medine’de toplanan diğer kabilelerle birlikte Medine’den hareket etmiştir(Sad, 2015b, s. 137). Bedevilerin büyük desteğiyle birlikte ordunun sayısı 10.000 kişiye ulaşmıştır ve Mekke küçük çatışmalar hariç kan dökülmeden İslam’a teslim olmuştur(Djaït, 1988 s. 79, Sad, 2015b, s. 139). Böylece Arap Yarımadası’nda İslam devletinin otoritesine karşı koyan son büyük düşman ortadan kaldırılmıştır.

BENZER KONULAR:

Kısaca Hudeybiye Antlaşması

Mekke’nin fethi kısaca Bilgi

Answer ( 1 )

    0
    2023-12-12T08:15:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hudeybiye Antlaşması

    Hudeybiye Antlaşması, 628 yılında Medineli Müslümanlarla Mekkeli putperestler arasında yapılan bir barış antlaşmasıdır. Antlaşma, Medine’ye yakın bir yerde bulunan Hudeybiye köyünde imzalanmıştır. Antlaşmanın imzalanması, İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.

    Antlaşmanın imzalanmasındaki nedenler şunlardır:

    Mekkeli putperestler, Müslümanların Mekke’ye hac yapmak istemelerine izin vermiyorlardı.
    Mekkeli putperestler, Müslümanların güçlenmesinden endişe ediyorlardı.
    Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Müslümanların Mekke’ye hac yapmak ve İslam dinini yaymak için bir fırsat yaratmak istiyordu.
    Antlaşmanın maddeleri şunlardır:

    İki taraf arasında on yıl süreyle barış olacaktı.
    Mekkeli putperestler, Müslümanların Mekke’ye hac yapmak için gelmesine izin verecekti.
    Mekkeli putperestlerden Medine’ye hicret edenler, geri dönebilecekti.
    Medine’den Mekke’ye hicret edenler, geri dönemeyecekti.
    Antlaşma, Müslümanlar için bazı dezavantajlar içeriyordu. Örneğin, Müslümanlar, Mekke’ye hac yapmak için silahsız olarak gidecekti. Ancak, bu dezavantajlara rağmen, antlaşma, Müslümanlar için önemli bir kazanımdı.

    Antlaşmanın imzalanması, İslamiyet’in yayılmasında önemli bir rol oynamıştır. Antlaşma sayesinde, Müslümanlar, Mekke’ye hac yapabilmiş ve İslam dinini yaymak için bir fırsat yaratmışlardır.

    Mekke’nin Fethi

    Mekke’nin fethi, 630 yılında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) komutasındaki Müslümanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Fetih, İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.

    Fethin hazırlıkları, Hudeybiye Antlaşması’ndan sonra başlamıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Müslümanlara Mekke’nin fethi için hazırlanmalarını söylemiştir. Müslümanlar, bu hazırlıklar kapsamında, ordularını güçlendirmiş ve gerekli malzemeleri temin etmişlerdir.

    Fetih, 1 Ocak 630 tarihinde gerçekleşmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ordusuyla birlikte Mekke’ye doğru hareket etmiştir. Mekke’ye yaklaşan Müslümanlar, şehrin kapılarını açmış ve şehri ele geçirmiştir.

    Fetih sırasında, Müslümanlar, şehrin halkına zarar vermemişlerdir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Mekke’nin halkına af çıkarmış ve onlara dokunulmazlık vermiştir.

    Fetih, İslamiyet’in yayılmasında önemli bir rol oynamıştır. Fetih sayesinde, Mekke’nin halkı İslamiyet’i kabul etmiş ve İslamiyet, Arap Yarımadası’nda hızla yayılmaya başlamıştır.

    Hudeybiye Antlaşması ve Mekke’nin Fethi’nin İslamiyet’e etkileri

    Hudeybiye Antlaşması ve Mekke’nin Fethi, İslamiyet’in yayılmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu iki olay, İslamiyet’in Arap Yarımadası’nda ve diğer bölgelerde yayılmasını hızlandırmıştır.

    Hudeybiye Antlaşması, Müslümanların Mekke’ye hac yapmalarına ve İslam dinini yaymalarına olanak sağlamıştır. Bu durum, İslamiyet’in yayılmasında önemli bir rol oynamıştır.

    Mekke’nin Fethi ise, İslamiyet’in Arap Yarımadası’ndaki hakimiyetini sağlamıştır. Bu durum, İslamiyet’in diğer bölgelere yayılmasını kolaylaştırmıştır.

    Hudeybiye Antlaşması ve Mekke’nin Fethi, İslam tarihinin önemli dönüm noktalarından ikisidir. Bu iki olay, İslamiyet’in yayılmasında ve gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Cevapla