Paylaş
Hulle nikahı caiz mi?
Question
Hülle nikahı nasıl kıyılır ne demek
Hulle nikâhı helal midir?
Üç talakla karısını boşayan koca, başka bir erkekle anlaşır ve o da ikinci evlilikten sonra kadını boşayacağını taahhüt ederse bu tür nikâha hulle nikâhı denir.
Ehli sünnete göre muvakkat (anlaşmalı) nikâh caiz değildir.
Bu tür evlilik Hanefilere ve bazı Şafiilere göre, tahrimen mekruhtur. Ancak bu nikâh geçerli kabul edilir. Hulle için konuşulan yok sayılır. Çünkü görünürde şartları ve rükunları tamamlanmıştır. Akit, kalpte gizli olarak tutulan bir niyetten etkilenmez.
Bütün bu anlaşmalara rağmen, ikinci erkek fikir değiştirip evliliği sürdürmek isterse boşamaya zorlanamaz.
Maliki ve Hanbeli, Imam Şafi’ye göre hullenikâhi (buna ödünç teke nikâhıda denir) bir erkeğin, kadını birinci kocasına helal kılmak için nikah laması gibi bir şart koymadan bile olsa, haramdır, batıldır, terkedilmiştir. Sahih olmadığı gibi, kadın birinci kocasına da helal olmaz. Burada itibar edilecek husus nekadının ne de kendisi için hulle yapılanın niyetidir. Bilakis önemli olan hulle yapanın niyetidir.
Bu konuyu peygamber (s.a.v) çok açık bir şekilde belirtmiştir: “Hulle yapana da yaptırana da Allah lanet etsin.” Bir başka hadis-i şerifte de Allah Resûlühulle yapan erkeği emanet tekeye benzetiyor: “Size emanet tekeyi haber vereyim mi? (oradakiler)” Evet Ya Resûlullah” deyince Resûlullah,” Hulle yapan erkektir” buyurdu.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Hulle yapmak caiz değildir hülle yapan ve yaptıran kadar lanetli bir insan yoktur
Dinimiz boşanmayı tasvip etmemiş bununla beraber caiz kılmıştır
3 defa boşanma hakkı verildiği halde bunu önemsemeyip karısını boşayan kişi başkasına nikah kıyıp onunla ilişkide bulunmayı nasıl hoş görsün
Hulle nikahı, eşlerden birinin boşanmak istediği ancak boşanmanın bazı nedenlerden dolayı gerçekleşmediği durumlarda uygulanan bir nikah türüdür. Bu nikah türünde, kadınla erkek başka biriyle evlenmeden önce birbirleriyle evlenirler ve daha sonra erkek, kadını boşar. Bu şekilde kadın önceki kocası tarafından boşanmış olur ve daha sonra başka biriyle evlenebilir.
İslam hukukuna göre, hulle nikahı dinen meşru sayılmamaktadır. Çünkü bu nikah türü, evliliğin kutsal ve ciddi bir bağ olduğu düşüncesine aykırıdır. Ayrıca bu nikah türü, kadınların korunması ve haklarının gözetilmesi açısından da sakıncalıdır.
Bu nedenle, hulle nikahı yapmak İslam dininde caiz değildir ve dinen geçerli bir evlilik olarak kabul edilmez. Bunun yerine, boşanma kararı alındığında, İslam hukukuna uygun olarak boşanma işlemlerinin yapılması ve bu sürecin adil şekilde yürütülmesi gerekmektedir.