Hümeze Süresi Tefsiri Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranda Hümeze Süresinin Tefsiri

Kuranda Humeze Suresinin Tefsiri

Hümeze süresi Kurandaki sıralamada 104’cü, iniş sırasına göre ise 32’ci süredir. Kıyamet süresinden sonra, Mürselat süresinden önce Mekkede inmiştir 9 ayettir. Hümeze insanların ayıplayan arkadan çekiştiren demektir. Bu süre insanları ayıplayan, onlarla alay ederek, küçümseyen kusur bulan namus ve şerefini zedeleyenlerden bahseder. Ayriyeten bu süre mal biriktiren servetle meşgul olanları yerer.

Ayetlerin Tefsiri

l. Çetin azap, helak ve yok olma, insanları ayıplamayı, çekiştirmeyi, şeref ve haysiyetlerini zedelemeyi, göz ve kaşlarıyle gizlice onlarla dalga geçmeyi âdet haline getirenlere olsun! Tefsirciler şöyle der: Bu sûre, Ahnes b. Şüreyk hakkında inmiştir. Çünkü o, insanlara çok söver, onları yüzlerine karşı da arkalarından da ayıplar ve dalga geçerdi. Fakat âyetin hükmü geneldir. Çünkü sebebin hususîliğine değil, lafzın umumîliğine itibar edilir.

2. O öyle biridir ki çokça mal biriktirip saymış, eksilmesin diye sayısını korumuş ve hayra harcamamıştır. Taberî şöyle der: Malını toplayıp saymış, Allah yolunda harcamamış, Allah’ın o maldaki hakkını vermemiş, fakat onu toplayıp muhafaza etmiştir.

3. O câhil aşırı gafletinden dolayı, malının kendisini dünyada ebedî bırakacağını, ölmeyeceğini sanır.

4. O câhil, bu düşünceyi bıraksın. Vallahi o, içine atılan her şeyi kırıp döken ve hemen yutan ateşe atılacaktır.

5. Bu soru, cehennem ateşinin durumunun korkunçluk ve dehşetini ifade eder. Yani, bu büyük ateşin hakikatinin ne olduğunu sana ne bildirdi? O, kemikleri kırıp ufalayan, etleri yiyen, hattâ kalplere saldıran Hutanıe’dir.

Bundan sonra Yüce Allah, şu sözüyle Hutame’yi açıkladı:

6. O, Yüce Allah’ın emir ve iradesiyle tutuşturulan ateştir. Diğer ateşlere benzemez. Zira onun hiç alevi sönmez. Hadiste şöyle buyu-rulmuştur: “Cehennem bin sene yakıldı ve kıpkırmızı oldu. Sonra bin sene daha yakıldı ve bembeyaz oldu. Daha sonra bin sene daha yakıldı da simsiyah oldu. O şimdi simsiyahtır.’

7. O öyle bir ateştir ki, acısı ve sızısı kalplere ulaşır ve onları yakar. Kurtubî şöyle der: Acı ve sızı, kalbe ulaştığında sahibi öldüğü için Yüce Allah özellikle kalpleri zikretti. Şu halde onlar, ölmek üzere olan insanın durumunda olurlar da ölmezler. Nitekim Yüce Allah meâlen, “Suçlu orada ne ölür, ne dirilir”[9] buyurmuştur. Şu halde onlar ölü gibi dirilerdir. Yani diridirler, fakat ölüye benzerler.

8. Şüphesiz cehennem üzerlerine kapatılmış ve kapıları kilitlenmiştir. Onlara ne rahat ulaşır, ne de rızık.

9. Onlar zincir ve bukağılara vurulmuştur. Cehennemin kapıları üzerlerine kapatıldıktan sonra el ve ayakları zincirlerle bağlanır. Kapıların üzerlerine kapatılmasıyla, artık çıkma ümitlen kalmaz. “Direklerin uzatılması” ifadesi, onların ebedî kalacaklarını belirtmek içindir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2021-09-02T23:56:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hümeze Suresi, Kur’an-ı Kerim’in sıralanış şekli ile 104. suredir. Nüzul yani iniş sıralamasına göre ise Hümeze Suresi; 32. suredir. Mekke’de nazil olmuştur Hümeze Suresi.

    Hümeze Suresinin ilk ayetinde Rabbimiz çetin azap, helak ve yok olma, insanları ayıplamayı, çekiştirmeyi, şeref ve haysiyetlerini zedelemeyi, göz ve kaşlarıyle gizlice onlarla dalga geçmeyi âdet haline getirenlere olsun diye buyurmaktadır adeta.

    Bizlere düşen görev bu ayet gereği alay etmekten, dalga geçmekten uzak durmaktır.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Hümeze Süresi”, Kur’an-ı Kerim’in 104. suresidir. Bu sure, İslam dininde iftira atan ve dedikodu yapan kişilerin kötü sonuçlarını anlatan bir suredir. İsmi, Arapça “hümeze” kelimesinden gelir, bu da “iftira atan” veya “dedikodu yapan” anlamına gelir.

    Hümeze Süresi, insanların birbirlerine karşı saygılı, dürüst ve adil olmaları gerektiğini vurgular. İslam dini, iftira atmak, dedikodu yapmak, başkalarını küçümsemek gibi kötü davranışları yasaklar. Surede, iftira atan ve dedikodu yapan kişilerin acı sonuçlarla karşılaşacakları bildirilir.

    Bu surede, iftira atan kişinin neler yapabileceği ve bu davranışın toplum üzerindeki olumsuz etkileri anlatılır. İftira, bir kişinin itibarını zedeler, haksız yere suçlanmasına neden olur ve toplum içinde güvensizlik ve çatışmaya yol açabilir. İslam, kişilerin itibarına, onuruna ve haysiyetine saygı göstermeyi, dedikodu yapmamayı ve başkalarının haklarını korumayı öğütler.

    Hümeze Süresi, insanların sözlerinin ve davranışlarının sonuçlarını düşünmelerini ve Allah’ın her şeyi gördüğünü hatırlamalarını öğütler. İslam’a göre, iftira atan ve dedikodu yapan kişiler dünya hayatında belki de zafer kazanabilirler, ancak ahirette ciddi bir hesaplaşma ile karşılaşacaklardır.

    Bu sure, İslam’ın temel ahlaki değerlerinden biri olan doğruluk, dürüstlük ve başkalarının haklarına saygıyı vurgular. Müslümanlar, iftira atmaktan, dedikodu yapmaktan ve başkalarını haksız yere suçlamaktan kaçınmalıdır. Bunun yerine, dürüstlük, adil davranışlar ve iyi niyetle hareket etmeli, insanların itibarını korumalı ve toplumda güven ve barışı desteklemelidirler.

    Sonuç olarak, Hümeze Süresi, Müslümanlara iftira atan ve dedikodu yapan kişilerin kötü sonuçlarına dikkat çeken bir suredir. İslam, insanların birbirlerine karşı dürüst, adil ve saygılı olmalarını emreder. Müslümanlar, toplumda olumsuz davranışları önleyerek, dürüstlük ve adalet temelinde bir toplum inşa etmeyi hedeflemelidirler.

    En iyi cevap

Cevapla