Huriler melek midir? Yoksa insan mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cennetteki huriler melek midir ? Yoksa insan mı? Hurilerin özelliklerini yazar mısınız


Huri nedir Huri ne demektir kısaca

Huriler ne melektir ne de insan.
Huri, Cennet kadınlarını ve onların güzelliğini ifade eden bir tabirdir.


Hûrilerin dünya kadınlarından mı oluşturulacağı yoksa ayrı bir tür olarak mı yaratılacağı hususu âlimler arasında tartışılmıştır. “Biz onları yepyeni bir yaratılışla yarattık ve eşlerine düşkün yaşıt bâkireler kıldık” (el-Vâkıa 56/35-37) meâlindeki âyetlerin tefsirinde Yahyâ b. Ziyâd el-Ferrâ, kız çocuklarının ve ihtiyar kadınların yeni bir yaratılışla otuz üç yaş çağına getirileceğini kaydeder (Meʿâni’l-Ḳurʾân, III, 125), Taberî de hadislere dayanarak âyetlerde sözü edilen “yeni yaratılış”ın dünya kadınlarına has olduğunu ileri sürer (Câmiʿu’l-beyân, XXVII, 106-107). Hasan-ı Basrî’ye ve onun fikirlerini benimseyen âlimlere göre de hûriler dünya kadınlarından oluşacaktır. Çünkü mümin erkekler gibi mümin kadınlar da cennetteki nimetlerden yararlanma hakkına sahiptirler. Diğer âlimler ise yeniden yaratılacak dünya kadınlarıyla birlikte ayrı bir tür olarak hûrilerin de bulunacağını ileri sürmüştür (Halîmî, I, 476-477; İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 320, 323-326; Âlûsî, XXVII, 142). Halîmî, eğer cennette ayrı bir tür olarak hûriler bulunacaksa bunların dünyadaki câriyeler gibi diğer hanımlardan daha aşağı bir statüde bulunacaklarını belirtir (el-Minhâc, II, 176-177). Kur’ân-ı Kerîm’de cennet hayatının ve oradaki hûrilerin tasvirine en çok yer veren Rahmân ve Vâkıa sûrelerinde, bilhassa ikincisinde yer alan âyetler (56/22-23, 35-37), hûrilerin dünya kadınlarından oluşturulacağı kanaatini veren bir üslûp taşımaktadır. Çünkü bu âyetlerde cennet kadınlarının “yeniden inşa edileceği”, onların “bâkire ve yaştaş kılınacağı” ifade edilmektedir. Dünyada çocukken ölen kızlarla, evlenen veya evlenmeyen genç ve yaşlı mümin kadınlar da cennete girecektir. Söz konusu âyetlerde bildirildiğine göre cennetteki bütün kadınlar bâkire olacak ve belli bir yaşta (etrâb; bu nitelik üç âyette tekrar edilmektedir, Sâd 38/52; el-Vâkıa 56/37; en-Nebe’ 78/33) bulunacaktır. İlgili hadiste bu yaş otuz ile otuz üç arası şeklinde gösterildiğine göre küçükler büyütülecek, büyükler de bu yaşa indirilecektir. Bu özellik ve niteliklerin başka bir varlık türü olarak yaratılacak hûrilere nisbet edilmesi uygun görünmemektedir. Nitekim söz konusu âyetlerin tefsirinde yer alan hadis rivayetleri de bu hususu desteklemektedir (yk.bk.). Bununla birlikte kıyamet gününde insanların en önde bulunanlar, müminler ve kâfirler şeklinde üç gruba ayrılacağını ifade eden âyetler (el-Vâkıa 56/7-40) birinci grubun eşleri olarak “hûr-i în”den, ikincisi için yeniden inşa edilecek kadınlardan söz etmektedir. Âyetlerin bu kompozisyonu, cennet kadınlarının iki ayrı türden oluşacağını söyleyen âlimler için dolaylı da olsa bir delil sayılabilir. Cennet kadınlarından bahseden diğer âyetlerde böyle bir gruplandırma bulunmayıp nimetlerin müttakiler (Sâd 38/49; ed-Duhân 44/51; et-Tûr 52/17; en-Nebe’ 78/31), rabbinin huzurunda hesap vermekten korkanlar (er-Rahmân 55/46) ve Allah’ın hâlis kulları (es-Sâffât 37/40) için hazırlandığı beyan edilmektedir.

BENZER KONULAR:


 

Answers ( 2 )

    2
    2022-02-20T23:35:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Hûrinin sıfatı olarak Kur’ân âyetlerinde geçen “îyn”, “’ayn” kökünden türemiş bir kelime olup iri gözlü kadınlara atfen kullanılır.

    Istılah olarak “hûrî”, Cenâb-ı Allah’ın, cennetliklere vadetmiş olduğu güzel kızlardan her biridir.

    Huri: cennette yaşadığına inanılan güzel kızlara verilen ad

    Mevdudi (ö. 1979) ise şöyle der; “Hurin iynin” ifadesinde geçen “H u r” kelimesi Hevra’nın çoğuludur. Havra ise beyaz kadınlar için kullanılır. “iyn” ise “a’yen” kelimesinin çoğuludur. Bu kelime ise iri gözlü kadınlara atfen kullanılır

    . Hicazi de: Huri, beyaz tenli kadın, gözlerinin beyazı çok şiddetli tonda beyaz olan güzel kadın. Büyük ve geniş gözlü kadın.

    Ömer Nasuhi Bilmen (ö. 1971) “Ayn” kelimesine “gözleri vâsi olan, yâni güzelce gözlü bulunan kadınlardan ibarettir.” “Huri ayn” ise; gözleri iri, rubaları tertemiz, renkleri beyaz,” “gözleri pek lâtif, giyiniş ve kendileri gayet güzel ve pek sâliha olan cennet kızlarıdır” şeklinde bir açıklamada bulunmuştur.

    İbni Kesir (ö. 774/1373): “İri siyah gözlüler” der. Mücahid’ten de şunu nakleder: “ceylan gözlü huriler.”

    İbni Kayyim’ de, “havrâ” göz için kullanıldığında siyahı tam siyah, beyazı tam beyaz olan göz anlaşıldığını; kadın için kullanılırsa hem gözlerin hem teninin renginin beyaz olması”dır şeklinde açıklar..

    En iyi cevap
    0
    2022-06-30T12:13:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cennette hurileri beğenmezsek eğer?

    Sorumu yayınlarsanız sevinirim cennette hurileri beğenmezsek eğer rabbim istediğimiz gibi birini yaratır mı verir mi ?

Cevapla