Husuf ve Küsuf Namazları Nedir ve Nasıl Kılınır?

Question

Güneş ve Ay Tutulma Namazları Nedir Ve Nasıl Kılınır?

Gunes ve Ay Tutulma Namazlari Nedir Ve Nasil Kilinir

Güneş tutulmasına küsûf, ay tutulmasına husûf denir. Peygamberimiz (s.a.s.),oğlu İbrahim’in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: “Ay ve güneşAllah’ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümündenveya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasınıgördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin” (Buhârî, Küsûf, 1, 15; Müslim, Küsûf, 5).
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kendisinin de güneş tutulduğunda mescide giderek namazkıldığı rivâyet edilmiştir (Müslim, Küsûf, 3-5).Küsûf namazı, nafile namazlar gibi ezansız, kametsiz ve hutbesiz olarak, en aziki rekât olmak üzere, gündüz, cemaatle kılınır. Sünnet olduğunda ittifak vardır.
İmam her rekâtta normal namazlara göre daha uzun, Ebu Hanife’ye göre gizli,İmameyn’e göre açıktan Kur’an okur. Namazdan sonra imam ayakta kıbleye karşıveya cemaate dönük şekilde oturarak güneş açılana kadar dua eder. Cemaatlekılınmadığı durumlarda bu namaz tek başına da kılınabilir. Kerahet vakitlerinde küsuf namazı kılınmaz (Mergînânî, el-Hidâye, I, 88; Kâsânî, Bedâi’û’s-sanâi’, Beyrut, 1982, I, 280-282; İbn Nüceym, el-Bahr er-Râik, II, 181).
Şafiî mezhebine göre ise, kerahet vakitlerinde küsûf namazı kılınabildiği gibi,kılarken de her rekatında iki rükû yapılır. Her bir rükûdan sonra Fatiha okunur.Namazdan sonra da cuma ve bayram hutbesi gibi hutbe okunur (Nevevî, el-Mecmu’, V, 44-53; İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, Mısır, 1395/1975, I, 210-213).
Husûf namazına gelince, bunun sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıpkılınmayacağı tartışmalıdır. Ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla olduğuhalde Peygamberimiz (s.a.s.)’inbu sebeple namaz kılmadığını öne süren Ebû Hanîfeve Mâlik, husûf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle birdurumda tek başına iki rekât namaz kılınabilir, fakat cemaat yapılmaz. Şâfiî veAhmed b. Hanbel’e göre ise hüsûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir, cemaatlekılınır (Kâsânî, Bedâi’û’s-sanâi’, I, 282; Nevevî, el-Mecmû’, V, 44-45; İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, I, 213).

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    1
    2021-06-20T21:40:48+03:00

    Ay tutulması namazına hüsuf, güneş tutulması namazına ise küsuf denilmektedir. Hüsuf ve küsuf namazları ay ve güneş tutulması meydana geldiği zaman ortalık aydınlanana kadar kılınmaktadır. Yine bu namazlar Rasulullah (sav)’in kılmış olduğu namazlardandır. Hüsuf ve küsuf namazları nafile namazlar gibi ezan ve kameti olmayan namazlardandır.

    En iyi cevap
    0
    2023-05-26T05:35:08+03:00

    İslam’da Husuf ve Kusuf, güneş tutulması sırasında Müslümanların özel dualar yapmaya teşvik edildiği belirli zamanlara atıfta bulunur. İşte her birinin kısa bir açıklaması:

    Husûf Duası:

    Husuf, güneşin kısmen ay tarafından kaplandığı bir güneş tutulmasının kısmi aşamasını ifade eder.
    Bu süre zarfında, Allah’ın rahmetini ve korumasını istemek için Salat al-Kusuf (Tutulma Namazı) olarak bilinen belirli bir namazın kılınması tavsiye edilir.
    Küsuf namazı en az iki rekattan oluşur ve normal cemaat namazı gibi kılınır.
    Dua sırasında ek dualar ve istiğfar teşvik edilir.
    Namaz cemaatle kılınır ve bilgili bir kişinin namazı kıldırması daha iyidir.
    Küsuf Duası:

    Küsuf, Güneş’in Ay tarafından tamamen kaplandığı bir güneş tutulmasının toplam aşamasını ifade eder.
    Husuf’a benzer şekilde, Küsuf zamanında, Salat al-Kusuf (Tutulma Namazı) olarak bilinen özel bir namaz kılınması tavsiye edilir.
    Küsuf namazında da küsuf namazı en az iki rek’at ile kılınır, ek dualar ve istiğfar teşvik edilir.
    Âlim bir kimsenin imam olması ile cemaatle namaz kılmak daha faziletlidir.
    Küsuf namazının zorunlu bir namaz olmadığını, ancak güneş tutulması sırasında yapılması tavsiye edilen bir ibadet olduğunu belirtmek önemlidir. Bu dualardan maksat, bu olağanüstü semavî olayda Allah’a yönelmek, O’ndan sığınmak ve O’ndan mağfiret dilemektir.

    Namaz sırasında Kur’an-ı Kerim’den bölümler okumak, dua etmek, Allah’tan rahmet ve hidayet dilemek adettendir. Aynı zamanda Allah’ın yaratma gücünün ve azametinin tefekkür ve zikredilmesi için bir fırsattır.

    Yerel gelenek ve uygulamalarınıza özgü daha ayrıntılı talimatlar ve varyasyonlar için bilgili bilim adamlarına veya İslami öğretilerde bilgili kişilere danışmak önemlidir.

    Allah bizi her koşulda doğru yola iletsin ve korusun, dualarımızı ve ibadetlerimizi kabul etsin.

Cevapla