Hüvallahüllezi ne demek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HUVALLAHULLEZİ

huvallahullezi ne demek

Haşr seıresinin son üç âyeti Haşr süresinin son üç âyeti (22, 23 ve 24. ‘4e-der), “Hüvallâhüllezi” diye bilinir. Sürenin 22. ve 23. âyetleri ” O Allah ki...” anlamına gelen bu ifade ile başlar.
Bu âyetlerde Yüce Allah’ın on altı isim ve sıfatı bir arada zikredilmiştir.
Buna göre: Allah’tan başka ilah yoktur; O, görülmeyeni ve görülen.’ bilir; esirgeyendir, bağışlayandır. Bütün varlıkların sahibi ve yöneticisi O’dur; her türlü eksiklikten uzaktır; esenlik ve güvenlik verendir; gözetip koruyandır; en üstündür, en güçlü ve dilediğini yapandır; en büyüktür; hiçbir şey O’nun vasıflarına ortak olamaz. O, yaratan, yoktan var eden, var ettiğine biçim veren Allah’tır; en güzel isimler O’nundur; göklerde ve yerde bulunanların hepsi O’nun şanını yüceltmekte dil.; O, en güçlü ve en üstün, her şeyi yerli yerince yapandır.
Peygamberimizden nakledilen bir hadiste, sabahleyin üç defa “Eûzü billâhi’s-sem’il-arimi mine’ş-şeytânirradm” (Kovulmuş şeytandan, işiten ve bilen Allah’a sığınırım) deyip, sonra Haşr süresinin sonundaki üç ayeti okuyan kimseye, meleklerin dua ve istiğfar edecekleri, akşamleyin okuyan kimse için de aynı şeyin geçerli olduğu bildirilmiştir (et-Tirmizi Fedâilül-Kuriân, 22; Dârimi Fedâilül-Kuriân, 22; Müsned, V, 26).
Bundan ötürü, müslümanlar genellikle sabah ve akşam namazlarının ardından bu üç ayeti okumayı adet edinmişlerdir. Hz. Ali de, İsm-i a’zam’ın Haşr sûresinin evvelinde ve bu âyetlerde bulunduğunu, bu âyetleri okuduktan sonra yapılan duanın makbul olacağını söylemiştir (Allsi, Tefsfr, XXVIII, 64).

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2021-11-29T10:42:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hüvallahüllezi diye bilinen ayetler Haşr Suresinin son üç ayetidir. Yani Haşr Suresinde bulunan 22, 23 ve 24. ayetlerdir. Bu âyetlerde Rabbimiz (cc)’un on altı isim ve sıfatı bir arada zikredilmiştir. Bu isim ve sıfatlar yukarıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

    Rasulullah (sav)’den nakledilen bir hadiste, sabahleyin üç defa “Eûzü billâhi’s-sem’il-arimi mine’ş-şeytânirradm” (Kovulmuş şeytandan, işiten ve bilen Allah’a sığınırım) deyip, sonra Haşr süresinin sonundaki üç ayeti okuyan kimseye, meleklerin dua ve istiğfar edecekleri, akşamleyin okuyan kimse için de aynı şeyin geçerli olduğu bildirilmiştir (et-Tirmizi Fedâilül-Kuriân, 22; Dârimi Fedâilül-Kuriân, 22; Müsned, V, 26).

Cevapla