Hz. Abdullah ibn mes’ud kimdir kısaca hayatı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Abdullah İbn Mes’ud

Hz. Abdullah ibn mesud kimdir kisaca hayati

Bu değerli sahabi de iki defa hicret etmiştir. İsmi, Ebu Abdirrahman ibn Mesud el-Hüzeli’dir. Annesi muhacir sahabilerden ümmü Abd binti Abdived’dir. Abdullah ibn Mes’ud sahabiye oğlu sahabidir. Hz. Ömer’in İslâm’ı kabulünden önce müslümanhğı kabul etmiştir. Abdullah ibn Mesud şöyle demiştir: “Ben kendimi, müslüman olanların altıncısı olarak gördüm. Yeryüzünde bizlerden önce müslüman olan başka kimse de yoktu.” Önce Habeşistan’a sonra Medine’ye hicret etti. Bedir savaşına katıldı ve Ebu Cehil’i öldürdü. Ayrıca, Uhud, Hendek, Be-yat-ı Rıdvan ve diğer önemli olaylarda Rasûiullah’la beraber bulundu. Yermuk savaşına iştirak etti.

Abdullah ibn Mesud, Rasûlullah’m kendilerinin cennetlik olduğuna şahitlik ettiği kimselerdendir. Hz. Peygameber’e çok hizmet etti. Müslim’in rivayetine göre o şöyle demiştir: Rasûiullah (s.a) bana şöyle dedi: “Örtüyü kaldırmana ve ben sana mani olmadıkça sırlanma/özel hayatıma vakıf olmana izin veriyorum.

Abdullah ibn Mesud, Rasûlullah’tan çok sayıda hadis rivayet eden bir sahabidir. Kendisinden sekiz yüz seksen dört tane hadis rivayet edilmiştir. Abdullah b. Ömer, Abdullah ibn Abbas, Abdullah ibn Zübeyr, Ebu Musa el-Eş’ari, Enes, Cabir, İmran, Ebu Hureyre ve diğer sahabüerle, çok sayıda büyük tabiin kendisinden hadis rivayetinde bulunmuştur.

Buharî ve Müslim’in Sahihlerinde rivayet edildiğine göre Abdullah ibn Mes’ud şöyle anlatır: “Rasûlullah (s.a) kendisine Kur’an okumamı istedi. Dedim ki: “Ya Rasûlullah! Kur’an sana iniyor, ben sana nasıl okurum?” Rasûlullah dedi ki: “Ben, başkasından dinlemeyi severim.” Bunun üzerine Nisa sûresini okumaya başladım ve “Her bir ümmetten bir şahid getirdiğimiz ve seni de onlara şahit olarak gösterdiğimiz zaman halleri nice olacak!” (Nisa/41) ayetine geldiğim zaman bana: Yeter! dedi. Dönüp baktığımda gözlerinden yaşlar boşandığını gördüm.”

Yine Buharî ve Müslim’den rivayet edildiğine göre Mesruk şöyle anlatmıştır: Abdullah ibn Amr ibn el-As’ın yanında Abdullah ibn Me-sud’dan söz edilince şöyle dedi: “Ben onu daima severim. Rasûlullah’ı (s.a) şöyle derken işittim:

Kur’an’ı şu dört kişiden alın: Abdullah ibn Mes’ud, Salim, Muaz ibn Cebel ve Ubey ibn Ka’b.

Abdullah ibn Mes’ud şöyle derdi: “Kendisinden başka ilah olmayan Allah’a yemin ederim ki Kur’an’da hangi sûre olursa olsun, ben onun nerede indiğini ve hangi âyetin hangi şey hakkında indiğini bilirim. Şayet Allah’ın kitabını benden daha iyi bilen birisinin olduğunu ve deveyle ona ulaşabileceğimi bilseydim, deveye biner ona giderdim.”

Nevevi, Abdullah ibn Mes’ud’un sahabenin büyüklerinden, ileri gelenlerinden ve âlimlerinden olduğunu söyler. Kur’an’ı, fıkhı ve fetvayı en iyi bilenlerindendir. Öğrencisi en çok olanlardandı.

Hz. Peygamber’in eviyle kuvvetli bir ilişkisi vardı. Hatta Ebu Musa el-Eş’ari şöyle anlatır: “Ben ve kardeşim Yemen’den geldik. Bir müddet bekledik. Abdullah ibn Mes’ud ve annesinin, Rasûlullah’ın evine girip çıkmalarından ve ondan hiç ayrılmamalarından dolayı biz, onun ve annesinin Ehl-i Beyt’ten olduğunu zannettik.”

Abdullah ibn Mesud hastalandığında Hz. Osman kendisini ziyarete gelmişti. Ona sordu:

– Şikayetin nedir?

– Günahlarım.

– Neyi arzu ediyorsun?

– Rabbimin rahmetini.

– Sana bir ikramda/bağışta bulunulmasını emredeyim mi?

– İhtiyacım yoktur.

– Belki kızlarının ihtiyacı olabilir.

– Kızlarımın fakir düşmesinden mi korkuyorsun? Ben onlara her-gece Vakıa sûresini okumalarını emrettim. Çünkü ben, Rasûlullah’ı (s.a) şöyle buyururken işittim:

Kim her gece Vakıa sûresini okursa ebediyen yoksulluk yüzü görmez.

Abdullah ibn Mes’ud hicri 32 yılında Kûfe’de vefat etti. Allah kendisinden razı olsun.

BENZER KONULAR:

Abdullah ibn amr ibn el-as kimdir kısaca hayatı

Answers ( 2 )

    1
    2022-11-08T13:46:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Abdulah ibn Mes’ud (ra) meşhur sahabiler arasındadır. Abdullah ibn Mesud, Rasûlullah’ın kendilerinin cennetlik olduğuna şahitlik ettiği kimselerdendir. Hz. Peygameber’e çok hizmet etti. Abdullah ibn Mesud, Rasûlullah’tan çok sayıda hadis rivayet eden bir sahabidir. Kendisinden sekiz yüz seksen dört tane hadis rivayet edilmiştir. Abdullah ibn Mes’ud hicri 32 yılında Kûfe’de vefat etti. Allah kendisinden razı olsun.

    En iyi cevap
  1. İsmail hakyemez avatarı
    0
    2022-11-08T14:59:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Abdullah bin Mesud peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) den çok hadis riyavet eden sahabelerden birisidir. Abdullah bin mesutun kendi rivayet ettiği hadis sayısı 884 tanedir. Abdullah bin Mesud ilk dönem müfessir, fakih ve muhaddisçilerindendir. Abdullah bin mesud Annesi ümmü Abd bin Abd İbn Süva ve kardeşi Ukbe ile birlikte Müslüman olanlardandır. Abdullah bin Mesud 653 yılında Medinede vefat etmiştir.

     

Cevapla