Paylaş
Hz. Âdem’in (a.s.) iki oğlu Kabil ve Habil arasında neler yaşanmıştır?
Question
Hz. Âdem’in (a.s.) iki oğlu Kabil ve Habil arasında neler yaşanmıştır? Bu olaylardan hangi dersleri çıkarabiliriz?
Kur’an-ı Kerim’de Hz. Âdem (a.s.) kıssasıyla bağlantılı olarak Habil ve Kabil olayı üzerinde de durulur.
Habil ve Kabil, Hz. Âdem’in ( a.s.) oğullarıdır. Buna göre Habil ve Kabil, biri hayvancılık yapan, diğeri toprağı ekip biçen iki kardeşti. Babaları Hz. Âdem (a.s.) onlardan, Yüce Allah’a (c.c.) kurban sunmalarını istedi. Habil, Allah’ın (c.c.) kendisine verdiği nimetlerden en güzelini seçip kurban olarak sundu. Diğer oğul Kabil ise kurban ibadetini istemeye istemeye yerine getirdi. Üstelik de değersiz ürünleri Allah’a (c.c.) kurban olarak sundu. Ancak Allah (c.c.), Habil’in kurbanını kabul buyurdu, Kabil’in kurbanını ise reddetti. Bu olaydan sonra Kabil, kardeşine kin güttü, kıskançlık gösterdi ve ona düşman oldu. İçinde biriktirdiği bu kötü duygular bir süre sonra onu, kardeşini öldürmeye yöneltti. Böylece Kabil hem yeryüzünde ilk kan döken insan hem de kardeş katili oldu. Kardeşini öldürdükten sonra onun içini, masum bir cana kıymanın verdiği ağır bir suçluluk ve günah duygusu sardı. Ama artık iş işten geçmişti. Çünkü kardeşi hayatını kaybetmişti.
Yeryüzünde şeytana uyan ilk insan, Kabil olmuştu. O, hakkın karşısına batılı dikecek olan insanların öncüsü olmuş, şeytan safında yerini almıştı.
Answer ( 1 )
Habil ve Kabil Adem (as)’ın iki oğludur. Kur’an-ı Kerim Habil ve Kabil konusuna değinmektedir. Habil ve Kabil biri hayvancılık yapan diğeri de toprakla ziraatla uğraşan iki kardeşlerdi. Adem (as) bu iki kardeş olan Habil ve Kabil’den Allah’a kurban sunmalarını istedi. Habil en güzelini sunarken, Kabil ise kurban ibadetini istemeyerek yerine getirmişti. Allah (cc) Habil’in kurbanını kabul etti, Kabil’in kurbanını kabul etmemiştir. Bu olay Kabil’de kin tutmaya kadar gitmiş. Ve kardeşi Habil’i öldürmüştür. Böylelikle dünyada ilk kan akıtılmış olup, ilk katil de Kabil olmuştur.