Paylaş
Hz. Eyyub Kimdir? Hazreti Eyyup (as) Hayatı
Question
Hz. Eyüp (as) Kıssası
Hz. Eyyûb Peygamberin Kısaca Hayatı
Eyyûb b. Mûs b. Râzih b. Aysû b. Ishâk b. İbrahîm
Kur’ân’da Hz. Eyyûb (as) hakkında hastalığı ve şifa bulması şeklin de kısa bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilerden anlaşıldığına göre Yüce Allah, bir günahtan dolayı veya bir hatasına bedel olmaksızın kulu Hz. Eyyûb’u (as) imtihana tabi tutmuştu. Bu imtihan dolayısıyla onun hem iç organlarında hem vücudunun görünen yerlerinde çeşitli hastalık ve yaralar peyda olmuştu. Hz. Eyyûb’un (as) fazileti bütün bunlara katlanmak ve sabretmek şeklinde gerçekleşti. Allah’ın kullarına hiçbir sebep ve gerekçe olmaksızın böylesi bir bela vermesi ve onları imtihana tabi tutması adaleti gereğiydi. Böylesi bir imtihana tabi tutulanlara Hz. Eyyûb (as) iyi bir örnekti.
Hz. Eyyûb (as) hastalığı sırasında çok eziyet çekti, ama hepsine sabretti. Öyle bir zaman geldi ki, artık sabretmekten yorulmuş ve hem kendi sinde hem de bakımını yerine getiren karısında bir bıkkınlık hali meydana gelmeye başlamıştı. Yakınları etrafından uzaklaşmış, malı ve mülkü yok olmuştu. Bütün bu bıkkınlık ve dağınıklığın şeytandan olduğunu biliyordu, ama Allah’ın yardımı ve rahmeti olmaksızın tek başına bunun üstesin den gelemeyeceğinin de bilincindeydi. Çünkü o, kul olduğunun farkındaydi. Bunun üzerine Allah’a yöneldi, rahmetine sığındı, af ve afiyet diledi. Yüce Allah bir mucize olarak ayağını yere vurmasını ve oradan çıkan sudan yıkanmasını emretti. O da ilahî emri yerine getirdi ve bütün hastalıklarından kurtuldu. Yüce Allah bu sabrı karşılığında ona eski görkemli malı ve mülkünü iade ettiği gibi ailesini toparladı ve hatta eşinden yeni çocukları doğdu. Onun bu hali bir öğüt ve ibret timsali olarak Kur’ân’daki yerini aldı.
Kaynaklar, Hz. Eyyûb (as) peygamberin Şam bölgesinde yaşadığı, bir takım hastalıklara müptela kılındıktan sonra mucize bir su ile yıkanarak afiyete kavuştuğunu zikreder. Onun hastalık, darlık ve çeşitli sıkıntılara sabretmesi, hem Kur’ân’da hem de diğer kaynaklarda bir sabır örneği olarak öne çıkarılır. Mesudi’nin bildirdiğine göre onun yıkanıp hastalıklar dan kurtulduğu yer, Ürdün’de Taberiye ile Dımaşk arasında Neva’ya üç mil uzaklıkta Mescidü’l-Ayn diye bilinmektedir. Doksan üç yaşında vefat etmiş olan Hz. Eyyûb’un(as) Rum asıllı olduğu da zikredilir. Bazı kaynakların onun hastalığını abartarak yaralarına kurt düştüğü ve eşi dahil herkesin tiksinti ile yanında uzaklaştıkları bilgisine yer vermesi, tebliğ ile görevli bir peygambere yakışmayacak bir durumdur. Dolayısıyla bu tür haberlerin doğruluk değeri bulunmamaktadır
İslam medeniyet tarihi
Cevapla