Paylaş
Hz İdris Kimdir? İdris (as) kıssası
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hz İdris (as) hayatı kısaca
Hz. İdris aleyhisselam
Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen peygamberlerden biri.
Hz. İdris, Kur’ân-ı Kerîm’de iki yerde anılır. Bu iki âyet meâlen şöyledir: “Kitab’ta İdris’i de an; çünkü o, çok doğru bir peygamberdi. Onu yüce bir yere yükseltmiştik” (Meryem 19/56-57); “İsmail’e, idris’e, Zülkİfl’e de lütfettik. Hepsi de sabredenlerdendi. Onları rahmetimize soktuk; çünkü onlar salihlerdendi” (el-Enbiyâ 21/85).
Kur’ân-ı Kerîm’de, hakkında başka bilgi bulunmayan Hz. İdris, tefsir ve Kısas-ı Enbiyâ kitaplarına göre Hz. Âdem ile Hz. Nuh arasında geçen dönemde yaşamıştır ve şeceresi, İdris b. Yared b. Mahalalel b. Kenan b. Enos b. Şit b. Âdem’dir. Bu soy kütüğü Tevrat’ta da vardır ve orada idris, Hanok (Enoch, Uhnûh) olarak isimlendirilmektedir. Kitab-ı Mukad-des’e göre İdris (Hanok), 365 yıl yaşamış ve gözden kaybolup Allah ile yürümüştür (Tekvin 5/18-20). Hz. İdris, ölümü tadmadan göğe yükselenlerden bindir (ibranilere Mektup 11/5). Ona nisbet edilen ve Hanok’un kitabı adı verilen bir eser, apokrif yahudi literatüründe mevcuttur.
İslâmî kaynaklara göre asıl adı Uhnûh (Enoch) iken, Hz. Âdem ve Şife verilen sahi-feleri (suhuf) çok okuması sebebiyle İdris denilmiştir. Kendisine de otuz sahife verilmiştir. Yine bu rivayetlere göre kalemle ilk yazan, ilk elbise diken, yıldızlar ilmiyle ilk meşgul olan da odur. Bu sebeple o, terzilerin pîri olarak kabul edilmektedir. Yine nakledildiğine göre onun zühd ve takvası meleklerin hem takdirine hem de hayretine sebep olmuş, Azrail, Allah’tan aldığı izinle onu ziyaret ederek yemeğe davet etmiş fakat İdris kabul etmemiştir. Azrail iki gece üstüste davetini tekrarlamış fakat İdris bunu kabul etmemiş ve üçüncü gece İdris, onun kim olduğunu sormuş, öğrenince de canını almasını istemiştir. Bunun üzerine bir saat kadar ruhundan ayrı kalan İdris, sonra tekrar hayata dönmüş ve göklere çıkıp cenneti görmek istemiştir. Cennete girince de meleğin oradan çıkmasını istemesi üzerine kendisine daha önce Allah tarafından bildirilmiş olan “Herkes ölümü tadacaktır” (el-Ankebût 29/57) ve “Orada (Allah’a karşı gelmekten sakınan) o kullara hiçbir yorgunluk dokunmaz ve onlar oradan çıkarılacak da değillerdir” (el-Hicr 15/48) mealindeki âyetleri delil göstererek cennetten çıkmamıştır (Sa’lebî, Arâisu’l-mecâlis. 37).
BENZER KONULAR:
- Hz İdris kaç yaşında Peygamber oldu?
- hz idris
- Hz İdris’in mesleği neydi
- Hz İdris Kimdir? İdris (as) kıssası
- Hz. İdris Hayatı Kısaca
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İdris (as) hakkında Kur’an’ı Kerim de pek bilgi bulunmamaktadır. Tefsirlerde ve peygamber kıssalarında Adem (as) ile Nuh (as) arasında yaşamış olduğu rivayet edilmiştir. Hz. İdris (as)’a 30 sahife verilmiştir aynı zamanda. Yine rivayet edilenlere göre kalemle ilk yazı yazan, terzilik ile ilk uğraşan Hz. İdris peygamberdir. Ve aynı zamanda terzilerin piri olarak kabul edilmektedir Hz. İdris.