Paylaş
Hz. İsmail (a.s.) ile kurban ibadeti arasında nasıl bir ilişki vardır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hz. İsmail (a.s.) ile kurban ibadeti arasında nasıl bir ilişki vardır?
Hz. İbrahim’in Hz. Hacer’den oğlu Hz. İsmail dünyaya geldi. Allah Teala Hz. İbrahim’e Hz. Hace ile Hz. İsmail’i Beşde-i Haram’a götürmesini emretti. Hz. İbrahim onları görmek istediği vakit Şam’dan Mekke’ye giderdi. Hz. İsmail yedi yaşına bastığı zamanlarda Hz. İbrahim rüyasında oğlunu kurban ettiğini gördü. Bunun üzerine Hz. İbrahim Burak üzerinde Mekke’ye doğru gitmeye başladı. Ona bir bıçak almasını söyledi. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail vadiye ulaştıklarında şeytan Hz. İbrahim ile konuşmaya başladı. Ona vesvese vermeye başladı ancak Hz. İbrahim şeytana uymadı, bu sefer şeytan Hz. İsmail’e babasının onu öldürmek istediğini söyleyip ona vesvese verdi. Hz. İsmail bunu Allah emretmiş ise boyun eğeceğini belirtti. Bunun üzerine şeytan Hz. Hacer’e gidip ona oğlunu kocasının boğazlayacağını söyledi. Hz. Hacer’de Allah’ın emri ise boyun eğeceğini söyledi. Bunun üzerine şeytan Hz. İbrahim’in ailesine bir şey yapamayacağını anladı. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail Sebir vadisinde başbaşa kaldı. Hz. İsmail babasına öğütler vererek bunun Allah’ın bir emri ise yerine getirmesini söyledi. O babasına kendisini bağlamasını onu yüzükoyun yatırmasını söyledi. Bunun üzerine Hz. İbrahim onun boğazına bıçağı dayayınca bıçak kalınlaştı. Hz. İbrahim bıçağı üç kere biledi ancak bıçak kesmiyordu. Bunun üzerine Allah ona kurban edeceği hayvanı gösterdi. Böylece Hz. İbrahim Allah’a sadakatini Hz. İsmail de boyun eğişini gösterdi. Allah onları sınamıştı. Böylelikle bir rüya ile başlayan olay ibadet haline dönüşmüştür.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hz. İsmail (as) ile kurban arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Çünkü bizler kurban dediğimiz zaman aklımıza Hz. İsmail (as) gelmektedir. Sebebi olarak da; İsmail (as)’ın babası İbrahim (as) görmüş olduğu rüya sonucunda kurban etmeye karar vermiştir oğlu İsmail (as)’ı.
Hz. İsmail yedi yaşına bastığı zamanlarda Hz. İbrahim rüyasında oğlunu kurban ettiğini gördü. Hz. İsmail babasına öğütler vererek bunun Allah’ın bir emri ise yerine getirmesini söyledi. O babasına kendisini bağlamasını onu yüzükoyun yatırmasını söyledi. Bunun üzerine Hz. İbrahim onun boğazına bıçağı dayayınca bıçak kalınlaştı. Hz. İbrahim bıçağı üç kere biledi ancak bıçak kesmiyordu. Bunun üzerine Allah ona kurban edeceği hayvanı gösterdi. Böylece Hz. İbrahim Allah’a sadakatini Hz. İsmail de boyun eğişini gösterdi. Allah onları sınamıştı. Böylelikle bir rüya ile başlayan olay ibadet haline dönüşmüştür.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hz. İsmail (a.s.) ile kurban ibadeti arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. İslam inancına göre, Hz. İbrahim (a.s.) Allah’ın emriyle oğlu Hz. İsmail’i kurban etmek üzereyken Allah, ona bir koç göndermiş ve kurban olarak koçu kesmesini emretmiştir. Bu olay, Hz. İbrahim’in büyük bir imtihandan geçtiğini ve Allah’a olan teslimiyetini göstermektedir.
Kurban ibadeti, Hz. İbrahim’in bu olayıyla bağlantılıdır. Kurban, Hz. İsmail’in yerine kesilen bir koç veya başka bir hayvandır. Müslümanlar, bu ibadeti gerçekleştirirken Hz. İbrahim’in sadakatini ve teslimiyetini hatırlarlar.
Kurban ibadeti, İslam dinindeki önemli ritüellerden biridir ve müslümanlar tarafından Allah’a yaklaşma ve kulluk görevlerini yerine getirme amacıyla gerçekleştirilir. Hz. İsmail’in olayı, bu ibadetin temelindeki iman, teslimiyet ve sadakatin vurgulanmasına yardımcı olur. Kurban ibadeti, müminlerin Allah’a olan bağlılıklarını güçlendirmek, cömertliklerini göstermek ve paylaşma ruhunu canlandırmak için önemli bir fırsattır.