Hz. Muhammed’e isim konulması

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Peygamberimize isim konulması

peygamberimiz hz muhammede isim konulmasi 1

Hz. Muhammed’in peygamber olarak geleceği, Hz. İbrahim’in duasında isim belirtilmeksi­zin anılmış, Hz. İsa tarafından isim verilerek müjdelenmiş ve annesi Âmine’ye de rüya­sında bildirilmişti (ibn Sâ’d, 1,149; Tecrîd, VI, 18; Müsned, IV, 127-128). Hz. İbrahim Kabe’yi inşa ettikten sonra Cenâb-ı Hakk’a yapmış ol­duğu duaların birinde kendi soyundan, Yüce Allah’a itaat edip teslim olan bir üm­met meydana getirmesini, bu ümmetle kendi arasından onlara ilâhî âyetleri okuya­cak, kitabı ve hikmeti öğretecek bir peygamber göndermesini istemişti (el-Bakara 2/129). Hz. İsa da çevresindekilere kendisin­den sonra “Ahmed” adlı son peygamber geleceğini müjdelemişti (es-Saff6ı/6). Annesi Âmine’ye ise henüz Peygamberimize ha­mile iken rüyasında şöyle söylenmişti: “Sen insanların hayırlısına ve bu ümmetin efen­disine hamile oldun. Onu dünyaya getirdi­ğin zaman her hasetçinin şerrinden koru­ması için Bir ve Tek olana sığınırım de, sonra ona Ahmed veya Muhammed adını tak!”(İbn Hişam,l68).

İşte Hz. Muhammed’in doğumu; bu dua­nın, bu müjdenin ve bu rüyanın gün ışığına çıkışının başlangıcını teşkil ediyordu.
Doğum habercisi, dedesi Abdülmuttalib’e torununun doğumunu müjdelediğinde çok sevindi ve doğru eve gitti. Âmine Hatun, ona, hissettiği rahatlı­ğı, tanık olduğu nurlu görüntülen ve rüya­sında kendisine, çocuğa “Muhammed” adının verilmesinin bildirildiğini anlattı.

Abdülmuttalip, torununu kucağına aldı, sonra Kabe’ye gitti, Allah’a şükretti ve geri döndü. Bir hafta sonra develer ve davarlar keserek bu doğumu kutladı ve Mekkeliler’e ziyafet verdi. “Adını ne koydun?” diyenlere de “Muhammed koydum. Dilerim ki, göktekiler ve yerdekiler onu övsün!” cevabını verdi. Muhammed, “üstünlükleri anılarak Övülen kimse” anlamına gelir. Peygambe­rimiz Kur’ân-ı Kerîm’de bu isimle anılır (Al-i imrân 3/144; el-Ahzâb 33/4.°; Muhammed 47/2; el-Fetih 48/29). Önceki peygamberlere indirilen kitaplarda ise “Ahmed” diye geçer (es-saff 61/6). Hz. Peygamber, kendisinin en önemli isimleri arasında “Muhammed, Ahmed, Mâhî (küfrü imha eden), Haşir (Kıyamette insanların kendisiyle haşrolunacağı kişi), Âkıb (son Peygamber)’ı sıralar (Tecrîd, IX,250). Hz. Peygamber’in ilk erkek çocuğunun adı “Kasım” olduğu için, bu oğlunun do­ğumunu takiben Araplardaki geleneğe göre kendisine “Ebu’l-Kasım” künyesi ve­rilmiş ve bu şekilde hitap edilmiştir.

Hz Muhammedin hayatı hakkında uzun araştırma

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    3
    2021-02-16T07:45:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav)’in peygamber olarak geleceği İbrahim (as)’ın isim belirtmeden bildirilmiştir. İsa (as)’ın da isim belirtilerek bildirilmiştir. Bir rivayete göre Rasulullah (sav)’in ismi, annesi Amine’nin rüyasında bildirilmiştir. Bu olay siyer kitabı olan İbn Hişam’ın siyerinde şu şekilde geçmektedir: Sen insanların hayırlısına ve bu ümmetin efen­disine hamile oldun. Onu dünyaya getirdi­ğin zaman her hasetçinin şerrinden koru­ması için Bir ve Tek olana sığınırım de, sonra ona Ahmed veya Muhammed adını tak! Rasulullah (sav) torununu kucağına alıp Kabe’ye gidip, Allah şükredip geri döndü. Bu olaydan sonra yine Abdulmuttalip develer kurban etmiş, bu doğumu kutlayıp Mekke halkına ziyafet verdiği yine gelen haberler arasındadır. ABdulmuttalib’e çocuğun adını ne koydun? diyenlere; Muhammed koydum; dilerim hem yerdekiler hem de göktekiler onu övsün. demiştir. Rasulullah (sav)’in ilk erkek çocuğunun adı Kasım olduğu için Araplardaki geleneğe göre Rasulullah (sav)’in künyesi Ebu’l Kasım’dır.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hz. Muhammed’e isim konulması

    Hz. Muhammed’in babası Abdullah, onun doğumundan birkaç ay önce vefat etmişti. Bu nedenle, Hz. Muhammed’in adı, dedesi Abdülmuttalib tarafından konuldu.

    Abdülmuttalib, torununa, “Muhammed” ismini koydu. Bu ismin anlamı, “övülmüş” veya “övgüye layık”tır.

    Abdülmuttalib, Hz. Muhammed’e bu ismi koyarken, onun gelecekte büyük bir peygamber olacağını ve övüleceğini umuyordu.

    Hz. Muhammed, bu ismini taşıdığı için, “Muhammed Mustafa” olarak da anılır. Bu ismin anlamı, “seçilmiş Muhammed”tir.

    Hz. Muhammed’in ismi, İslam dünyasında büyük bir öneme sahiptir. Müslümanlar, Hz. Muhammed’i, Allah tarafından gönderilen son peygamber olarak kabul ederler. Hz. Muhammed’in ismi, Müslümanlar tarafından saygıyla anılır.

    Hz. Muhammed’in ismi, Arapça kökenlidir. Bu isim, “hamd” kökünden gelir. Hamd, “övmek, övgü” demektir. Bu nedenle, Hz. Muhammed’in isminin anlamı, “övülmüş” veya “övgüye layık”tır.

    Hz. Muhammed’in ismi, Kur’an-ı Kerim’de de geçer. Kur’an-ı Kerim’de, Hz. Muhammed’den “Muhammed” ve “Muhammed Mustafa” olarak bahsedilir.

Cevapla