Paylaş
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu dönemde toplumun inanç durumu ile sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Peygamberimiz’in (s.a.v.) doğduğu dönemde toplumun inanç durumu ile sosyal ve ekonomik yapısı hakkında genel hatlarıyla bilgi veriniz.
Peygamberimizin doğduğu dönemde Mekkelilerin inanç sistemine baktığımız zaman putperestlik ve şirk içinde olduklarını görüyoruz. Mekke’de putperestlik yaygındı. Özellikle Kabe’de 360 taneye yakın put bulunmaktaydı. O dönemde Müşrikler Allah’a inanmakla beraber Allah’a aracı koşuyor ve putlara inanıyorlardı. Hurafelerin ve batıl inançların çok yaygın olduğu bir dönemde Mekke’de aynı zamanda Mekke’de farklı dinlere ait insanlarda az da olsa yaşıyorlardı Bununla birlikte putlara tapmayan hanif dinine mensup insanlar da vardır.
Cahiliye Dönemi Arapların sosyal hayatına baktığımız zaman ataerkil bir aile yapısına sahip olduklarını görüyoruz. Din atalarının kültürü üzere devam ediyor. Kabilecilik anlayışı söz konusu ve kabilelerin birbirlerine haklı da olsa haksız da olsa destek çıkma durumu vardı.
Kabilecilik ve asabiyet sosyal düzenin temelini oluşturuyordu. Cahiliye Arapları soy, şeref güç ve bunun gibi hususiyetler bakımından birbirlerine üstünlük taslıyorlardı. Kan davaları had safhadaydı.
Peygamberimizin doğduğu dönemde Mekke’de tarım-hayvancılık pek yapılmıyordu. İnsanlar bu nedenle ticarete yönelmişlerdir. Coğrafi konumu itibariyle ticaret yolları üzerinde bulunmaktaydı bu da Mekke’ye ekonomik açıdan stratejik bir mevki ve ağırlık kazandırmak.
Mekke’deki ekonomik sistemin bir ayağını da faiz oluşturmaktaydı Mekke’de kurulan ekonomik sistem sadece zenginlerin lehine işlemekteydi.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rasulullah (sav)’in doğduğu çevre olan Mekke’de inanç sistemi putperestliktir. Kabe’nin içerisinde yüzlerce put bulunmakta idi. Cahiliye Dönemi Arapların sosyal hayatına baktığımız zaman ataerkil bir aile yapısına sahip olduklarını görüyoruz. Din atalarının kültürü üzere devam ediyor. Kabilecilik anlayışı söz konusu ve kabilelerin birbirlerine haklı da olsa haksız da olsa destek çıkma durumu vardı.