Hz. Ömer İbnu’l-Hattab kimdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ömer İbnu’l-Hattab

Hz. Omer Ibnul Hattab kimdir

Hz. Ömer el-Fâruk müminlerin emiridir, raşit halifelerin ikincisidir, adaletli ve eşsiz bir yöneticidir. İlham sahibidir. Rasûlullah’m dilin-

den cennetle müjdelenen o sahabiden birisidir. Müslüman oluşu, İslâm ve müslümanlann onurunu yükseltmiş ve onlara zafer getirmiştir. İbn Mesud der ki: “Ömer’in İslâm’a girişi bir fetihtir, hicreti bir zaferdir, hilafeti ise bir rahmettir.”

Hz. Peygamber (s.a) onun hakkında şöyle buyurmuştur:

Allah Teâlâ doğruyu, Ömer’in kalbine yerleştirmiş, onun diliyle söyletmiştir. O, faruktur, Allah Teâlâ hak ile batılı onun vasıtasıyla ayırmıştır.

Yine Hz. Peygamber (s.a) onun hakkında şöyle buyurmuştur:

Sizden öncekilerin içinde kendilerine ilham edilen kişiler vardı. Şayet benim ümmetimin içinde öyle birisi varsa, o Ömer’dir.

Pek çok konuda Kur’an-ı Kerim’in onun görüşüne uygun olarak nazil olması Hz. Ömer’in kalbinin temiziiğindendir. Ömer şöyle der: “Şu üç konuda rabbime muvafık düştüm/rabbim benim temennimi gerçekleştirdi. Ey Allah’ın Rasûlü! İbrahim’in makamını namazgah edin-sek? dedim. Hemen “İbrahimin makamını namazgah edinin” (Bakara/125) ayeti indi. “Ey Allah’ın Rasûlü! İyi ve kötü herkes senin hanımlarının yanma giriyor, örtünmelerini emretsen iyi olur” dedim. Hemen bunun üzerine hicap/örtünme âyeti nazil oldu.

Peygamber’in hanımları ona karşı kıskançlıkta birleştiler. Dedim ki: “Kimbilir sizi boşarsa belki Allah ona sizden daha iyi kadınlar ihsan eder.” Dediğim oldu ve bu mealde bir âyet nazil oldu.

Hz. Ömer’le ilgili buna benzer daha başka örnekler de vardır.

Hz. Ömer’in hicreti hakkında Hz. Ali şunları anlatır: “Hicret eden kimi biliyorsam Ömer’den başka hepsi gizlice hicret ettiler. Ömer ise hicrete karar verdiği zaman kılıcını kuşandı, yayını omuzuna attı, eline okları aldı ve Kabe’ye geldi. Kureyş’in eşrafı Kabe’nin avlusunda bulunuyordu. Kabe’yi yedi defa tavaf etti. Sonra makamın yanında iki rekat namaz kıldı. Sonra müşriklere şöyle dedi: “Kahrolasıcalar! Kim annesini mahzun, çocuğunu yetim, karısını dul bırakmak istiyorsa, şu vadide benim karşıma çıksın.” Hiç kimse onu arkasından gidemedi.”

Hz. Ömer (r.a) en çok hadis rivayet eden sahabilerden birisidir. Beşyüz otuzdokuz tane hadis rivayet etmiştir. Onlarca sahabi ve tabii de kendisinden rivayette bulunmuştur.

Ebubekir’in ölümünden hemen önce hilafet makamı için Hz. Ömer’i vasiyet etmesi onun ilim, fazilet ve adaletinin en açık delilidir. İnsanlar Hz. Ömer’den onun sert ve katı tutumundan çok korkarlardı. Hz. Ebubekir gibi yumuşak ve şefkatli bir kişiden sonra halifeliğe onun gelmesi insanların gözünü korkutmuştu. Fakat halifelik makamına geçtikten sonra durumunda değişiklik oldu ve çok merhametli ve şefkatli bir kişi haline geldi. Sanki Allah Teâlâ onun duasını kabul etmişti. Rabbine yakarıyor ve sertliğini yumuşaklığa çevirmesini niyaz ediyordu.

Hz. Ömer, ömrünün son günlerinde rabbine şöyle dua ediyordu:

Allahım! Yaşlandım, kuvvetim zayıfladı, çarem azaldı, ülkem genişledi. Ya rabbi! Senin emirlerinden herhangi birini zayi etmeden ve aşırılığa düşmeden benim ruhumu al. Allahım! Canımı Rasûlü-nün beldesinde (yani Medine’de) al.

Allah Teâlâ onun duasını kabul etti ve arzusunu gerçekleştirdi. Hak ve İslâm yolunda şehit olmayı ona lütfetti ve Medine-i Münevve-re’de vefat etmeyi, en büyük dostu efendimiz Hz. Muhammed’in yanına defnedilmeyi nasibetti.

Hz. Ömer’e ait hatırladığımız en güzel hatıralardan birisi de onun hilafet makamına geçtikten sonra irad ettiği şu hutbedir:

Ey insanlar! Ben hakka davet ediyorum, siz de destekleyin. Allahım! Ben katıyım, sana itaat edenlere karşı bana yumuşaklık na-sib et. Hakka uygun davranmayı, senin rızanı ve ahiret yurdunu gaye edinmeyi bana lütfet, senin düşmanlarına, suçlulara ve münafıklara karşı, benden bir haksızlık, aşırılık olmaksızın katı ve sert olmayı nasib et. Allahım! Ben cimriyim, saçıp savurmaya, gösteriş ve riyaya yönelmeden bana cömertlik ihsan et. Senin rızanı ve ahiret yurdunu isteyenlerden kıl. Allahım! Beni merhametli ve şefkatli kıl. Mü’minlere beni yumuşak kıl. Allahım! Ben

çok unutkan ve dalgınım. Her durumda bana seni ve ölümü hatırlamayı ilham et. Allahım! Sana itaatte zayıf kalıyorum; bana bu konuda güç ve kuvvet ver. Bununla beraber iyi niyet nasib et. Güzel niyet ancak senin lütf u ihsanınla olur. Allahım! Beni kesin bir iman, iyilik ve takva üzere sabit kıl. Daima senin huzurunda bulunduğumu ve senden haya etmemin gerekliliğini hatırımdan çıkarma. Benden razı olacağın amellerde huşu içerisinde olmayı, kendimi hesaba çekmeyi, vakitlerimi yararlı hale getirmeyi ve şüpheli şeylerden sakınmayi bana nasib et!

Allah Teâlâ kendisinden razı olsun.

Answer ( 1 )

    0
    2022-08-24T05:43:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hz. Ömer ibnu’l Hattab (ra) Raşid halifelerin ikincisi olup, aynı zamanda aşere-i mübeşşeredendir. Ve İslam’ın ikinci halifesidir Hz. Ömer (ra).

    Hz. Ömer (ra) halifeliği sırasında adaleti ile tanınmaktadır. Müslüman oluşu, İslâm ve müslümanlann onurunu yükseltmiş ve onlara zafer getirmiştir. Hz. Ömer (r.a) en çok hadis rivayet eden sahabilerden birisidir. Beşyüz otuzdokuz tane hadis rivayet etmiştir. Onlarca sahabi ve tabii de kendisinden rivayette bulunmuştur.

Cevapla