Hz Ömer kimdir kısaca hayatı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HZ. ÖMER’İN AHLAKI, ŞAHSİYETİ VE ŞEMAİLİ

hz omerin hayati ozet

Hz Ömerin hayatı özet

İslam’ın yayılmasında, Kuran’ın sonraki nesillere muhafaza edilerek aktarılmasında ve hadis rivayetlerinde önder olan örnek şahsiyetler, ilk Müslümanlardır. İlk Müslümanlara “değerli dost” anlamına gelen Sahabe-i Kiram denir. Sahabe i Kiram’ın önde gelen isimlerinden biri de Hz. Ömer’dir. Hz. Ömer, adalet denince akla ilk gelen isim, Hz. Peygamberin yakın dostu, hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabeden biri ve dört büyük halifenin de ikincisidir. Halifeliği süresince ekonomik, idari ve hukuki anlamda birçok yeniliklere imza atan Hz. Ömer; şahsiyeti ve yaşayış biçimiyle de örnek olmuş bir İslam büyüğüdür. Nitekim Kuran-ı Kerim’de Hz. Ömer ve onun gibi büyük şahsiyetler işaret edilerek “İman edip hicret eden ve Allah yolunda cihad edenler ve (muhacirleri) barındırıp (onlara) yardım edenler var ya; işte onlar gerçek mü’minlerdir. Onlar için bir bağışlanma ve bol bir rızık vardır.” [1] Buyrulmuştur.

Peygamberimizin dostu Hz. Ömer’in hayatından bir kaç tabloyu sizlere sunmak istiyorum. Hz. Ömer, Müslüman olmadan önce de cesurluğuyla tanınan biriydi. Ancak müşrikler, bu cesur insanı Peygamberimizi öldürmekle görevlendirmişlerdi. Bunun sonucunda Peygamberimizi öldürme niyetiyle gelen Hz. Ömer, kız kardeşinin evinde okunan Kuran’dan çok etkilenerek Müslüman oldu. Burada gönlünü Kuran’a açan Hz. Ömer, hayatı boyunca gönül verdiği Kuran’dan hiç ayrılmadı. Onun Mekke’den Medine’ye hicreti de herkesten başkadır. Şöyle ki; Kabeyi tavaf ettikten sonra, müşriklerin yanına gidip “anasını evlatsız, karısını dul, çocuklarını da yetim bırakmak isteyen beni takip etsin” [2] diyerek onlara meydan okumuş ve kimse onu engellemeye cesaret bile edememiştir.

Hz. Ömer, aynı zamanda çok cömertti. Medine’de kıtlık olduğunda Allah Resulu Müslümanları sadaka vermeye davet etmişti. Hz.Ömer eve gitti ve evde ne varsa yarısını alıp getirdi. Rasulullah (S.A.V) “Evdekilere ne bıraktın ya Ömer” diye sorduğunda “Yarısını bıraktım dedi.”[3] Ayrıca Hz. Ömer ilmi ve ferasetiyle herkesi kendine hayran bırakmıştır. Hz. Peygamberin de (s.a.s) görüşlerini önemsediği Hz. Ömer’in görüşleri çoğunlukla isabetli olmuştur. Öyle ki; bazı ayetler, onun daha önce işaret ettiğine uygun olarak nazil olmuştur. [4] Bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz “Allah, hakkı Ömer‘in dili ve kalbi üzere kıldı”[5] buyurarak Hz. Ömer’i övmüşlerdir. Sorumluluk sahibi oluşu, haramlar konusunda titizliği ile de örnek olan Hz. Ömer Sevgili Peygamberimizin “Ümmetim içinde Allah’ın emri hususunda en çok titiz olanı Ömer’dir” [6] övgüsüne mazhar olmuştur.

Hz. Ömer’in hayatı başlı başına tarihi dolduracak kadar önemlidir. Onun hayatından özellikle de adalet anlayışından çıkarılacak dersler çoktur. Sevgili Peygamberimizin “Gökte hiçbir melek yoktur ki Ömer’ e saygı duymasın, yeryüzünde hiçbir şeytan yoktur ki Ömer’den kaçmasın” [7] buyurarak, onun kişiliğini, Allah ve Peygamberi katındaki değerini ifade etmişlerdir. O zaman başta Sevgili Peygamberimizi olmak üzere, İslam büyüklerinin hayatlarını okumalı, onların yaşayışlarını örnek almaya çalışmalıyız.
Hz. Ömerin Fiziksel Özellikleri Şemaili
——————————————-
[1]Enfal 8/74
[2] Suyûtî, Tarihu’l-Hulefa,130
[3] Tirmizî, Menâkıb, 16/3675.
[4]Buhari Kıble,393.
[5]Tirmizi Menakıb,3683
[6]Tirmizi Menakıb,3793.
[7]Müslim, Be’ul Halk 3120.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2021-10-23T21:37:52+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hz. Ömer, adalet denince akla ilk gelen isim, Hz. Peygamberin yakın dostu, hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabeden biri ve dört büyük halifenin de ikincisidir. Halifeliği süresince ekonomik, idari ve hukuki anlamda birçok yeniliklere imza atan Hz. Ömer; şahsiyeti ve yaşayış biçimiyle de örnek olmuş bir İslam büyüğüdür.

    En iyi cevap

Cevapla