Paylaş
Hz.Osman bin affan kimdir kısaca hayatı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hz.Osman Bîn Affan
Künyesi Ebu Abdillah, adı Osman b. Affan ibn Ebi’l-Âs’tır. Müminlerin emiridir. Raşit halifelerin üçüncüsüdür. İlk müslüman olanlardandır.’ İki defa hicret etmiştir. Zinnureyn’dir/Hz. Peygamber’e iki defa damat olmuştur. Allah yolunda bol bol mal harcamıştır. Allah yolunda şehit olmuştur. Hz. Peygamber (s.a), o eşiyle birlikte hicret ettiği zaman şöyle buyurmuştur:
Allah’a yemin olsun ki o, İbrahim ve Lut’tan (a.s) sonra ilk hicret edendir.
Hz. Osman, Peygamberimizin iki kızının eşi olduğu için Zinûreyn diye isimlendirilmiştir. Önce Rukiyye ile evlenmiş, (onun vefatından ) sonra da Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir. Rasûlullah’ın iki kızıyla izdivaç yapan başka bir kimse yoktur. Hz. Peygamber’in cennetle müjdelediği on kişiden biridir. Vefat ederken kendilerinden razı olduğunu ifade ettiği altı kişiden birisidir. Hz. Osman, yahudilerden Ravme ka-yusunu satın almış ve onu müslümanlara vakfetmiştir. Tek başına bir orduyu kendi malıyla teçhiz etmiştir. Hz. Osman, Tebuk seferine çıkacak olan ve Ceyşu’1-Usre denilen orduyu teçhiz ederken yeninin altında bin dinar getirip Hz. Peygamber’in önüne sermiştir. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurmuştur:
Bugünden sonra Osman ne yaparsa kendisine zararı dokunmaz.
Buharî’nin şu rivayeti Hz. Osman’ın nasıl bir konumda olduğunu gösterir: Buharî’nin rivayet ettiğine göre o şöyle demiştir:
İmdi, Allah Teâlâ, Muhammed’i (s.a) hak ile ve bir peygamber olarak gönderdi. Ben, Allah ve Rasûlüne icabet edenlerden idim. Allah’ın, onunla gönderdiği şeylere iman ettim. Sonra iki defa hicret ettim. Rasûlullah’ın (s.a) sohbetinde bulundum. Ona damat olma şerefine nail oldum. Allah’a yemin olsun ki ona hiç karşı gelmedim ve onu hiç aldatmadım. Nihayet Allah onu vefat ettirdi. Sonra Ebubekir’e ve Ömer’e de benzeri şekilde davrandım.
Osman ibn Affan, başka kimsenin ulaşamadığı büyük bir övgüye mazhar olmuş ve onunla temayüz etmiştir. Şöyle ki: Beyat-i Rıdvan (Rıdvan sözleşmesi) yapılırken görevli olarak Mekkelilerin arasında bulunduğu için orada hazır bulunamamıştı. Rasûlullah (s.a) bu esnada şöyle demiştir:
Osman, Allah ve Rasûlünün verdiği bir görevi ifa etmektedir.
Hz. Peygamber böyle söylemiş ve ellerinden birisini diğerine vurarak Osman’ın biatini yapmıştır. Hz. Peygamber’in Osman için kendi elini bedel sayması orada bulunanlara kendi ellerinden daha hayırlıdır.
Hz. Osman son derce utangaçtı/haya sahibi idi. Bu konuda rivayet edilen ona ait güzel örnekler vardır. Hz. Osman, Rasûlullah’ın huzuruna girmek istediği zaman Peygamberimiz (s.a) elbisesini üzerine almış ve kendisine çeki düzen vermişti. Sebebini sorduklarında şöyle cevap vermişti: “Meleklerin haya ettiği bir kişiden ben haya etmeyeyim mi?”
Hz. Osman, hilafet makamına müslümanlardan aldığı biat neticesinde gelmişti. O, raşit halifelerin üçüncüsüdür. Hilafet görevini üstlendikten sonra on iki sene kadar bu makamda kalmıştır. Hz. Osman’ın Rasûlul-lah’tan (s.a) yüzkırk altı tane hadis rivayeti vardır. Kendisinden de çok sayıda sahabe ve tabiin rivayette bulunmuştur. Allah, hepsinden razı olsun.
Hz. Osman, hilafetin sonunda kendisine başkaldıran fitneciler tarafından kuşatılmıştır. Fitneciler onu, Kur’an okurken muhasara etmişler-
di. Evinden onlara şöyle seslendi: “Allah aşkına söyleyin! Siz Peygam-ber’in ashabısınız, siz bilmiyor musunuz, Rasûlullah (s.a): “Kim Ravme kuyusunu açarsa cennetlik olur” demişti de ben o kuyuyu açtırmıştım?” “Doğru söyledin” dediler, fakat buna rağmen fitneciler davalarından vazgeçemediler ve geri çekilmediler. Halbuki İbn Habbab es-Sülemi isimli bir sahabi de şöyle demişti: “Ben şahit oldum, Rasûlullah (s.a) Ceyşu’1-Usre (Usre ordusu)nin teçhizi için teşvikte bulunmuştu. Osman dedi ki: “Ya Rasûlullah! Çullan ve semerleri ile birlikte yüz deveyi hazırlamak bana ait.” Rasûlullah (s.a) sonra yine teşvik etti. Osman tekrar ayağa kalktı ve “İkiyüz deve benden” dedi. Rasûlullah (s.a) yine teşvik etti. Osman: “Üyüz deve benden” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah dedi ki: “Bundan sonra Osman ne yaparsa kendisine zararı dokunmaz.”
Hz. Osman hicri 35 yılında Zilhicce ayının o sekizinde bir cuma günü şehit edildi.
Allah kendisinden razı olsun.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hz. Osman bin Affan, İslam tarihinde önemli bir sahabe ve dördüncü halife olarak bilinen bir kişidir. İşte Hz. Osman’ın kısaca hayatı:
Hz. Osman, Mekke’de zengin bir ailede doğmuştur. İslam’ın erken dönemlerinde Hz. Osman, Hz. Peygamber’in yakın arkadaşlarından biri olmuş ve Müslüman olmuştur. Hz. Osman, ticaret işleriyle uğraşan başarılı bir tüccardı ve servetiyle İslam toplumuna yardımcı olmuştur.
Hz. Osman, Hz. Peygamber(s.a.v)’in döneminde önemli görevler üstlenmiştir. Uhud Savaşı’nda aktif olarak yer almış ve Peygamber’in yakın koruyucusu olarak görev yapmıştır. Ayrıca, Kur’an’ın yazılı hâline getirilmesi sürecinde de önemli bir rol oynamıştır.
Hz. Osman, Hz. Ömer’in şehit edilmesinin ardından İslam toplumunun üçüncü halifesi olarak seçilmiştir. Halifeliği döneminde İslam toplumunda hızlı bir genişleme yaşanmış ve İslam devleti büyümüştür. Hz. Osman, adaleti ve merhametiyle tanınmış ve İslam toplumunun birliğini korumak için çaba sarf etmiştir.
Ancak, Hz. Osman’ın halifeliği döneminde bazı iç karışıklıklar ve muhalefetler ortaya çıkmıştır. Bu muhalefetler sonucunda Hz. Osman, Mekke’deki evinde 656 yılında suikasta uğramış ve şehit olmuştur.
Hz. Osman’ın hayatı, İslam tarihindeki önemli dönemlerden birini yansıtmaktadır. Onun halifeliği, İslam’ın yayılmasında büyük bir etkiye sahip olmuş ve İslam toplumunun büyümesine katkıda bulunmuştur. Hz. Osman, İslam toplumunda saygı duyulan bir lider olarak anılmaktadır.