Hz. Peygamber’e Sevdirilen Şeyler

Question

Hz. Peygamber’e Sevdirilen Şeyler

Hz. Peygambere Sevdirilen Seyler

Soru: Okuduğunuz bir hutbede Rasûlullah’m (s.a) şu hadisi geçiyordu:

Sizin dünyanızdan bana güzel koku ve dindar kadınlar sevdirildi ve namaz benim gözümün nuru kılındı.

Bu hadis ve bunun anlamı hakkında ihtilafa düştük. Kaynağı ve lafzı üzerinde tartıştık. Bu hadisi rivayet eden kimdir ve hadisin manası nedir?

Cevap: Rasûlullah’m (s.a) hadisine gerekli itinayı ve titizliği göstermek vacibtir; İslâmî gayretin ve Peygamber hadislerine olan arzu ve temayülün bir delilidir. Önemli olan bu hadislerin sadece ibareleri üzerinde durmak değil, bu titizliği onları uygulama ve yaşamada da göstermektir. Yoksa amelsiz sözün ve uygulamasız lafzın hiçbir değeri yoktur.

Sözkonusu hadisi İmam Ahmed Müsned’inde, Nesei Sünen’inde, Hakim el-Müstedrek’inde ve Beyhakî Sünen’inde rivayet etmiştir. Ha-sen bir hadistir. Bunu İmam es-Suyuti el-Câmi’us-Sağir min Ehadisi’l-Beşir’in-Nezir isimli kitabının birinci cüzünde 3669 numaralı hadisi olarak işaret etmiştir. Enes’ten rivayet edilen hadisin el-Cami’us-Sa-ğir’dtki ibaresi şöyledir:

Sizin dünyanızdan bana güzel koku ve kadınlar sevdirildi; ama gözümün aydınlığı namaz oldu.

Bu ibarenin içinde “üç şey” kelimesi yoktur.

Bunu eş-Şevkani de aynı şekilde Neylü’l-Evtar Şerhu Münteka’l-Ahbar isimli kitabında şu ibareyle nakletmiştir: Enes (r.a) Hz. Peygamber’in şöyle dediğini rivayet etti: Sizin dün yanızdan bana kadınlar ve güzel koku sevdirildi; ama gözümün aydınlığı namaz oldu.

Bunu Nesei rivayet etti. Şevkani, devamında şöyle der:

Bunu Ahmed, İbn Ebi Şeybe ve Hakim de aynı şekilde Enes’ten rivayet etti. Nese’inin Sünnen’indeki isnadında Seyar ibn Hatim ve Selâm ibn Miskin vardır. Ahmed, Zühd isimli kitabında, Hakim de Müstedrek’te bu hadisi Seyar yoluyla rivayet etti.

Şevkani daha sonra bu hadisin ravilerinden ve derecelerinden söz ediyor, sonra da şöyle diyor:

el-Hâfız, Telhis’te bu hadisin isnadının hasen olduğunu söyledi: el-Keşşaf ve’t-Telhis’m tahririnde ise şunları söyledi: Rivayetlerin hiçbirisinde “üç şey” tabiri yoktur. Bilakis hepsinin başlangıcı şu .,’ şekildedir: (Hubbibe ileyye min dünyakım en-nisau/sizin dünya–r, nızdan bana kadınlar sevdirildi). “Üç şey” kaydını buna ilave etmek manayı bozar. Bununla beraber İmam Ebû Bekir ibn Furek müstakil bir cüzde bunu şerhederken “üç şey” kaydını koydu. Ga-zâlî’nin //ıva’sında da aynı şekilde ifade edildi ve dillerde de böylece meşhur oldu. Şevkani daha sonra şöyle diyor:

,”Üç” lafzını ilave etmek manayı bozar. Çünkü namaz dünya sevgisinden değildir. es-Sa’d, Ha§iyetü’l-Keşşaf bunu şöyle izah et- “Gözümün aydınlığı” ifadesi dünya sevgisinden ve dünyadaki şeyleri sevmekten vazgeçmenin kastedildiği bir başlangıçtır. Yok-twn\, sa “güzel koku”nun üzerine atıf gelirdi. Çünkü namaz, dünya sevgisinden değildir. Bazıları da buradaki min’infi manasına geldiğini söylediler (yani dünyanızdan değil, dünyanızda). Nitekim şu ayet-i kerimede geçen min harfi de/z anlamındadır:

De ki: “Söylesenize! Allah’ı bırakıp taptığınız şeyler yeryüzünden (yeryüzünde) neyi yaratmışlar; göstersenize bana!” (Ahkaf/4)

Es-Semerat’m müellifi bunu, dünyada oruç gibi, cihat gibi diğer başka taatlerin/ibadetlerin de sevdirildiğini söyleyerek reddetmiştir.

Şevkani’nin sözleri burada sona erdi.

“Üç şey” kaydını kullananlar bununla manayı herhangi bir şekilde sınırlandırmayı değil, sadece hadiste zikredilenleri açıklamayı kas-detmişlerdir. Hadisin anlamı şöyledir: Rasûlullah (s.a) insanın arındığı her türlü güzel kokuyu sevmektedir veya Allah ona bunu sevdirmiştir. Bu temizlik, zerafet, titizlik ve güzel görünüme bir işarettir. Çünkü Allah güzeldir, güzelliği sever. Temizdir, temizliği sever. Aynı sekide kadınlar da Hz. Peygamber’e sevdirilmiştir. Onlara şefkat ve sevgiyle muamele eder, önem verir, saygılı, alinacip ve lütufkar oluşundan dolayı onlara daima nezaket gösterirdi. Çünkü kadınlar eğri kaburga kemiğinden yaratılmışlardır (kırılgandırlar). Çünkü kadınlar duygusal açıdan yoğundurlar. Hz. Peygamber’in, kadınlara saygı ve ihtimamda ümmetine örnek olması gerekir. Rasûlullah’ın gözünün aydınlığı, yani ruhunun saadeti ve kalbinin sevinci namazda olmuştur. Çünkü namaz, bir dua ve niyazdır. Allah’a yakın olma makamıdır. Yani Rasûlullah’ın nazarında Allah’la diyalog kurma lezzetine denk bir lezzettir. Her ilim sahibinin üstünde daha iyi bilen birisi vardır.

Allah Teâlâ en iyi bilendir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-10T15:54:48+03:00

    Hz. Peygamber’e sevdirilen ve değer verilen birçok şey vardır. İslam inancında Hz. Peygamber’e duyulan sevgi ve saygı büyük bir öneme sahiptir. İşte Hz. Peygamber’e sevdirilen bazı şeyler:

    1. İyi Ahlak: Hz. Peygamber, mükemmel ahlaka sahip bir örnektir. Müslümanlar, Hz. Peygamber’in ahlaki değerlerine uygun davranışlar sergilemeye çalışırlar. İyilik, dürüstlük, hoşgörü, merhamet, cömertlik gibi ahlaki erdemler, Hz. Peygamber’in hayatında önemli bir yer tutar.
    2. Cömertlik: Hz. Peygamber, son derece cömert bir insan olarak tanınır. Yoksullara, ihtiyaç sahiplerine yardım etme konusunda büyük bir örneklik göstermiştir. Müslümanlar da cömertlik ve yardımseverlik konusunda Hz. Peygamber’i örnek alır ve bu değerleri yaşamaya çalışırlar.
    3. Adalet: Hz. Peygamber, adaletin korunması ve haksızlıkların önlenmesi konusunda büyük bir hassasiyet göstermiştir. Adaletli davranışlar sergilemek ve herkese eşit davranmak İslam’ın önemli prensiplerindendir.
    4. İlim ve Öğrenme: Hz. Peygamber, ilim ve öğrenme konusunda büyük bir teşvikçidir. Müslümanlar, bilgi ve irfanın peşinde olmalı, sürekli olarak ilim ve bilgi arayışında olmalıdır. Hz. Peygamber’in öğretileri ve hadisleri, Müslümanların doğru bilgiye ulaşmalarına yardımcı olur.
    5. Hz. Peygamber’e İtaat: Hz. Peygamber’e itaat etmek, İslam inancında büyük bir öneme sahiptir. Müslümanlar, Hz. Peygamber’in öğretilerini takip etmeye çalışır, emirlerine uymaya ve yasakladıklarından kaçınmaya özen gösterirler.

    Bu unsurlar, Hz. Peygamber’e duyulan sevgi ve saygının bir ifadesidir. Müslümanlar, Hz. Peygamber’i örnek alarak İslam’ın öğretilerini doğru bir şekilde hayata geçirmeye çalışırlar.

    En iyi cevap

Cevapla