Hz. Peygamberin (S.A) Ümmiliği

Question

Hz. Peygamberin (S.A) Ümmiliği

Soru: “Rasûlullah (s.a) ümm’i idi” sözünün anlamı nedir? Bu onun için bir eksiklik sayılır mı?

Cevap: Ümmi okuma ve yazma bilmeyen kimse demektir. Ümmi kelimesi Ümm yani anneye yapılan bir nisbettir. Bu kelimede insanın annesinden doğduğu hal üzere kaldığına bir işaret vardır. Allah Teâlâ yüce Peygamberini ümmi olarak nitelendirmiş ve şöyle buyurmuştur.

O Elçiye, o ümmi Peygambere uyanlar… (Araf/157)

Öyle ise Allah’a ve ümmi Rasûlüne -ki o da Allah’a ve sözlerine inanmıştır- iman edin… (Araf/158)

Hadis-i şerifte Hz. Peygamber’in (s.a) okuma ve yazmayı bilmediği ifade edilmiştir. Kendisi şöyle demektedir:

Ben ümmi peygamber Muhammed’im.

Soruda da ifade edildiği gibi, “Allah Teâlâ Hz. Peygamber’in (s.a) acaba niye okuması yazması olmayan ümmi bir peygamber olmasını murad etti?” diye sorulabilir. Bu soruyu bazı bilginler şöyle cevaplandırmışlardır:
Ümmilik, Hz. Peygamber’in (s.a) dışındaki kimseler için bir kusur ve eksiklik olduğu halde Hz. Peygamber için bir övgü ve meziyet, hatta onun peygamberliğini kanıtlayan bir mucizedir.

Allah rahmet eylesin İmam Bûsiri şöyle demektedir:

Cahiliye döneminde bir ümmideki bu ilim sana kafi bir mucizedir. Bir yetimi rabbinin terbiyesi ne güzel bir terbiyedir (Yani bir yetimin böyle terbiyeli ve ahlaklı olması da bir mucizedir).

Çünkü o okuma yazma bilmediği, herhangi bir öğrenim görmediği, okur-yazar olan kimseden bir ilim almadığı halde, kendisinden le-dünni ilimler (yani Allah’tan doğrudan edindiği bilgiler) zuhur ediyordu. Onun geçmiş milletlere dair haberleri ve onların şeriatlerini bilmesi, öncekilerin ve sonrakilerin ilimlerine vakıf olması, hatta çeşitli insanları en güzel şekilde idare etmesi, onların dini ve dünyevi bütün ihtiyaçlarını gözönünde bulundurması, her türlü güzel huylara sahip olması, istisnasız bütün insanlarda ne kadar güzel nitelik varsa bunların hepsini kendisinde toplaması -ki başka hiç kimse bu kadar iyi hasleti kendisinde toplayamaz ve onun bu vasıflara sahip oluşu herkes tarafından bilinir- bütün bunlar apaçık bir mucizedir ve onun peygamberliğinin parlak delillerinden biridir. Onun ümmiliğinin de bir meziyet olduğu aşikardır.

Okumak ve yazmaktan maksat bunlarla elde edilecek ilme sahip olmaktır. Çünkü okuma yazma ilmin bir vasıtası ve aletidir. Bizatihi birer gaye değildir. Maksat hasıl olduğu zaman bunlara ihtiyaç kalmaz. Hz. Peygamber’in (s.a) okuma yazması olsaydı şüpheler ortaya atılır ve kafirler, onun bu bilgileri geçmiş milletlerin kitaplarından okuyarak öğrendiğini söylerlerdi. Bu sebeple Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

Sen bundan önce ne bir yazı okur, ne de elinle onu yazardın. Öyle olsaydı batıla uyanlar kuşku duyarlardı. (Ankebut/48)

Allah Teâlâ bütün ahlaki güzellikleri onda toplamıştır, öncekilerin ve sonrakilerin ilmini ve mü’minlerin kurtuluşu ve başarısı için gerekli bilgileri ona vermiştir. O ümmidir; okuma yazma bilmez, hiçbir kimseden ders almamıştır. Rabbi ona hiç kimseye vermediği şeyleri vermiştir. [6]

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla