Hz. Peygamberin Şefaati

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Peygamberimizin Şefaati

Hz. Peygamberin Sefaati

Soru: Kıyamet gününde Allah’ın azabı tecelli ettiği zaman Peygamber efendimiz (s.a) bütün ümmete şefaat edecek mi? Ümmetin hepsine şefaat etmeyecekse kimler onun şefaatinden mahrum kalacaklar?

Cevap: Allah Teâlâ yüce Peygamberine hitaben şöyle buyurmaktadır:

Rabbinin, seni övgüye değer bir makama çıkaracağını umabilirsin. (İsra/79)

Müfessırlerin çoğu. buradaki makam-ı mahmud’un (yani övgüye değer makamın) şefaat makamı olduğunu söylemişlerdir. Çünkü Ebu Hureyre (r.a) Rasûlullah’a makam-ı mahmuden ne olduğunu sorduğunda Rasûlullah (s.a) ona şu cevabı vermiştir:

Bunun ümmetime şefaat edeceğim makam olduğunu ümit ediyorum.

Sahih bir hadiste ifade edildiğine göre kıyamet günü insanlar bütün peygamberden şefaat etmelerini isteyecekler. Fakat umduklarını bulamayacak, sonra Hz. Peygamber’e gelecekler. Rasûlullah (s.a) onlara şöyle diyecek: “Ben bunun için varım.” Ardından Hz. Peygamber secdeye kapanacak ve Allah nasıl ilham ettiyse o şekilde rabbine senada bulunacak. Allah Teâlâ ona şöyle diyecek:

Başını kaldır ve ne isteyeceksen iste; sana verilecek, şefaat et; şefaatin kabul edilecek.

Rasûlullah (s.a) şöyle diyecek: Ümmetim, ümmetim!

Sonra bu şefaatle birlikte Allah’a ortak koşmayanlar cehennemden çıkarılır. Âlimlerden bir grup dediler ki: “Şefaat, sevaba veya yüksek derecelere müstehak olanlara yapılacak. Günahkarlara ve büyük günah işleyenlere şefaat edilmeyecek.” Bir grup âlim de şöyle dedi: Ümmetin tamamına şefaat edilecek, çünkü Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmaktadır:

Ben duamı sakladım ve onu kıyamet günü ümmetime şefaat olarak yapacağım.

Bu gruptaki âlimler diyorlar ki: Şefaat hem küçük günah işleyenler, hem de büyük günah işleyenler içindir. Delil olarak da Tirmizî ve Ebu Davud’un hasen bir senetle rivayet ettikleri şu hadisi naklederler:

Şefaatim ümmetimden büyük günah işleyenler içindir. Allah’ın lütuf ve ihsanı geniştir, Peygamberine ikramı büyüktür.

Araştırıcı âlimler diyorlar ki, şefaat insanın amellerini artırmaz. İnsan amelinin karşılığını görür ve şefaatle de mükafaatı artar. Bu, mü-kafaatta bir artıştır, amelde bir artış değildir.

Şefaat Ne Demek? Kısaca

Şefaat

Şefaat nedir? Kimler şefaat eder

 

Cevapla