Paylaş
Hz. Şuayb
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hz. Şuayb (as) Kimdir? Hz Şuayb’ın kıssası
Şuayb b. Nüveyb b. Aya b. Medyen b. ibrahim
Bazı kaynaklar, Hz. Şuayb’ın (as) Hz. İbrahim’in soyundan olduğunu ileri sürerken bazıları Hz. İbrahim’e inanan bir kavmin mensubu olduğunu ileri sürmektedirler. Hz. Şuayb (as) Arapça konuşan bir peygamberdi ve kızını Musa (as) ile Medyen’de evlendirmişti. Ancak bazı kaynaklar Hz. Musâ’nın kayınpederinin peygamber olan Şuayb değil de onun kardeşinin oğlu Yetrian olduğunu ileri sürer. Hz. Şuayb’ın (as) peygamber gönderildiği şehir, Hz. İbrahim’in (as) oğlu Medyen’in Hz. Lüt’un (as) kızıyla evlenerek yerleştiği yerdir ve şehrin ismi bu yüzden Medyen olmuştur. Bu bilgilere göre Şuayb’ın Hz. İbrahim’in (as) soyundan olması ihtimali bir hayli yükseltir
Medyen’de Eyke halkına peygamber olarak gönderilen Şuayb (as) hak, haksızlık ve adalet konulan üzerinde faaliyetlerini yoğunlaştırmıştır. Çünkü Eyke halkı, Kur’an’da özellikle ölçü ve tartı meselesinde haksızlıklan ile anılmaktadır. Eksik tartmaları veya ölçmeleri yüzünden birçok haksızlıklara ve zulümlere imza atan bu halka karşı Şuayb (as) sürekli Allah’ın varlığı ve birliğini hatırlatarak mücadele yürütmekteydi. Bu çerçeveden olmak üzere o, ölçü ve tartıda yaptıkları hainlikleri yüzünden başlarına bela ve musibet gelebileceği hususunda halkını uyannaktaydı. Bu uyanlarına karşılık onlar, her azgın ve sapkın kavmin peygamberine yaptığı gibi onu büyülenmiş olmakla itham etmişlerdi. Daha da ileri giderek sadece uyancı ve doğruyu gösteren bir elçiyi, basit bir insan olmakla aşağılamışlardı. Halbuki Hz. Şuayb’in (as) onlardan hiçbir çıkar beklentisi yoktu. Onun tek amacı tevhidin gönüllerde yerleşmesi ve insani ilişkilerde adaletin gözetilmesiydi. Eyke halkı; haram yemek gibi kötü tarafların, deşifre ettiği, haksız kazançlarını eleştirdiği ve dünyevi çıkarlarına dokunduğu için Allah’ın elçisi olan Hz. Şuayb’ı taşlayarak öldürmekle tehdit ettiler. Daha da ileri giderek “Senin tanrın mı bizi atalarımızın yolundan döndürmek ve kazançlarımızı azaltmak istiyor?” diye âdeta Allah’ı ithama kalkıştılar. Bu, onlarda Allah korkusu bulunmadığının açık kanıtıydı. Tek korkuları Hz. Şuayb’ın (as) kabilesiydi. Kabilesi olmasa onu bir kaşık suda boğacaklardı. Halbuki Allah onların her yaptığını bilmekteydi ve layık oldukları cezayı beklemedikleri bir zamanda ve yerde kesecekti. Nitekim öyle de oldu. Yüce Allah gökten bir ateş indirdi, yerde bir deprem meydana getirdi ve hepsini helak etti.
Hz. Şuayb (as) ve inananlar azaptan önce şehri terk ederek kurtulmuşlardı. Ardından Mekke’ye yerleştiler ve orada huzurlu bir hayat sürdüler. Kavmi ile uzun ve yorucu tevhit mücadelesine imza atan $uayb (as) son olarak yerleştiği Mekke’de hayata gözlerini yumdu. O, güzel yüzlü, doğru sözlü ve nesebi temiz bir kişiydi. Halkını güzel sözleri ve etkili öğütleri ile ikna etmeye uğraşmıştı. Belki bu yüzden Kur’ân’da onun hissi’ bir mucizesi zikredilmez. Allah korkusuyla çok ağlamasından gözlerinin kör olduğu da rivayet edilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kaynaklar Şuayb (as)’ın Arap olduğunu söylemektedir. Ve aynı zamanda Arapça konuşan bir peygamberdir Şuayb (as). Şuayb (as)’ın İbrahim (as)’ın soyundan olduğu söylenmektedir. Şuayb (as) Medyen halıçkına gönderilmiş bir peygamberdir. Daha çok halkına haksızlık adaletsiz davranmalarından dolayı uyarılarda bulunmuştur. Çünkü Medyen halkı özellikle tartı konusunda hile yapan bir halktı.