İbadet Eden Mutlu olur

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İbadetler huzur ve mutluluk vesilesidir

Ibadetler huzur ve mutluluk vesilesidir

İBADET EDEN MUTLU OLUR

Yaratıklar arasında en seçkin yere sahip olan, akıl ve fikir gibi üstün yeteneklerle donatılan insanın ortak özelliklerinden birisi de mutlu olma arzusudur. Her insan bu arzusuna ulaşmak maksadıyla çalışır, bugünden çok yarınını düşünür ve bunun için hazırlık yapar.
İnsan beden ve ruhun birleşmesinden meydana gelen bir varlıktır. Bu sebeple İslam Dini, insanın hem maddi, hem de manevi ihtiyaçlarını dikkate almış, ferdin mutluluğu için gerekli prensipleri getirdiği gibi, toplumun huzur ve mutluluğu için de bir takım kurallar koymuş, fertlerin karşılıklı hak ve görevlerini belirlemiştir.
İslam’ın getirdiği hükümlerin ve koyduğu prensiplerin amacı; insanı ahlaken olgunlaştırarak dünyada huzur ve mutluluğa, ölümden sonra devam edecek olan ahirette de ebedi saadete kavuşturmaktır.
Bu prensipler, her çağda insanların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde mükemmel olup, daima geçerliliğini koruyacak ve değişmeyecektir.

Maddi varlığımız olan bedenimizin gıdaya ihtiyacı olduğu gibi, manevi varlığımız olan ruhumuzun da gıdaya ihtiyacı vardır.
Ruhun en önemli gıdası; sağlam inançtır. İnsan, inancı sayesinde manevi bakımdan büyük güç kazanır ve huzura kavuşur. İslam’ın inanç esasları, insanda sorumluluk duygusunu geliştirerek, hareketlerini olumlu yönde etkiler; davranışlarını iyileştirip ahlaken olgunlaşmasını sağlar.
İnsanın sahip olabileceği en kıymetli en değerli nimet ve insanın maddi ve manevi mutluluğunun olmazsa olmaz şartı ve teminatı olan sağlam inancın muhafazası için de ibadetin huzur dolu manevi atmosferinde olma gereği vardır.
İbadet, Yüce Yaratıcıya tazim ve saygı göstermek ve O’nun bize verdiği sayısız nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir.
İbadet, yalnız Allah’ın emrini yerine getirmek ve O’nun sevgisini kazanmak maksadıyla yapılır. Böyle temiz bir düşünce ile yapılan ibadet, mümini Allah’a yaklaştıran en güzel vasıta; sıkıntılardan koruyan en sağlam sığınaktır.
İbadet Allah’ın emrettiği, Peygamber efendimizin öğrettiği şekilde yapılır. Allah ‘tan başkasına ibadet yapılmaz.
Mümin, ibadet sayesinde maddi ihtiraslardan kurtularak, ruhen yükselir, kötü düşüncelerden, olumsuz davranışlardan arınarak ahlaken olgunlaşır ve Allah’ın sevgili kulu olur.
Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Ey insanlar ! Sizi de, sizden öncekileri de yaratan Rabbinize ibadet ediniz ki, (kötülüklerden) korunup sakınanlar olabilesiniz.” [Bakara Suresi, ayet;21]

İbadet, ruhumuzu yüceltir, kalbimizi kötü düşüncelerden, organlarımızı günah kirlerinden arındırır. İbadet en kıymetli varlığımız olan imanımızın muhafızıdır. İbadetsiz iman, açıkta yanan lamba gibi korumasız kalır, her an sönebilir.
İbadet, insanı Allah’a yaklaştıran en güzel vasıta ,bir kulun dünyada erişebileceği en yüce makam ve hayatımızın en değerli zaman dilimidir. İhlas ve samimiyetle yapılan ibadetler; maddi ve manevi huzur ve mutluluğun, toplumsal barışın ve esenliğin teminatı ve güvencesi olmaktadır.
Allah Teala cümlemizi gerçek manada ibadet eden kullarından eylesin,

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da ibadet, dünya ve ahiret saadetine ve rızâsına kavuşmak için bir vesile sayılmıştır. İslam’da ibadet ve mutluluk arasındaki ilişkiye dair bazı önemli noktalar şunlardır:

    Yaratılış Amacını Gerçekleştirmek: Müslümanlar, varlıklarının amacının Allah’a ibadet etmek olduğuna inanırlar. Bireyler, Yaradan’ı tanıyarak ve ona teslim olarak, tatmin ve bir amaç duygusu bulurlar. Allah’ın egemenliğinin bu şekilde kabul edilmesi, kişinin iç huzurunu ve iç huzurunu beraberinde getirir.

    Allah ile Bağlantı: Allah’a ibadet, İlahi olanla derin bir bağlantı kurar. Müslümanlar, dua, dua ve Allah’ı anma gibi ibadetler yoluyla Yaratıcılarına manevi bir bağ ve yakınlık yaşadıklarına inanırlar. Bu bağlantı rahatlık, teselli ve huzur duygusu getirir.

    Şükür ve Memnuniyet: İbadet, müminleri Allah’ın nimetleri ve nimetleri için şükretmeye teşvik eder. Minnettarlık, ibadetin temel bir yönüdür ve memnuniyet ve mutlulukla bağlantılıdır. İnsanlar, Allah’ın nimetlerini kabul ederek ve şükrederek, hayata olumlu ve şükreden bir bakış açısı geliştirirler.

    Manevi Gelişim ve Arınma: İbadet, manevi büyüme ve arınma aracıdır. Bireylerin alçakgönüllülük, sabır ve öz disiplin gibi erdemler geliştirmesine yardımcı olur. Müminler, ibadet yoluyla kalplerini ve ruhlarını nefsî huylardan ve dünyevî meşguliyetlerden arındırmaya çalışırlar. Bu kendini arındırma süreci, iç huzura ve iyi olma hissine yol açar.

    Allah’ın Rızasını Aramak: İbadet, Allah’ın rızasını ve rızasını aramanın bir yoludur. Müslümanlar, Allah’a samimi bir şekilde ibadet ederek ve O’nun emirlerini yerine getirerek O’nun sevgisini ve rahmetini kazandıklarına inanırlar. Allah’ın rızasını gözeten bu arayış, insanda bir doyum ve sevinç duygusu uyandırır.

    Allah’ın hükmüne güvenin: Allah’a kulluk etmek, O’nun ilâhî hükmüne güvenmek ve O’nun yarattıklarının en iyisini bildiğini kabul etmektir. Allah’ın hikmetine ve rehberliğine olan bu güven ve itimat, kaygı ve stresi azaltır, insanın içini huzur ve mutlulukla doldurur.

    İslam’da mutluluğun yalnızca dünyevi mallara veya dış koşullara bağlı olmadığını not etmek önemlidir. Gerçek mutluluk, Allah ile manevi bağda, kişinin amacını gerçekleştirmesinde, doğruluk ve erdem peşinde koşmasında bulunur. Müslüman, ibadetle dünya saadetine, ahiret saadetine kavuşmaya çalışır.

    En iyi cevap

Cevapla