Paylaş
İbadet Nedir? Kısaca
Question
İbadet Ne Demek?
İbadet Hakkında Kısa bilgi
Sözlükte “itâat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilâh edinmek; din ıstılahında, mükellef insanın nefsinin arzusu hilafına Rabb’ına tazim için yaptığı fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah’a yakınlık (kurbet) ifade eden şuurlu itâat” anlamına gelir.
İbâdet; boyun eğmenin, itâat etmenin, saygı göstermenin ve kulluğun en son noktasıdır.
Kur’ân’da Allah’a ve Allah’tan başkalarına ibâdet söz konusu edilmiştir. 82 âyette Allah’a ibâdet kavramı kullanılmıştır. İnsan, Allah’a ibadet için yaratılmış (Zâriyat, 51/56), bütün Peygamberler, insanları Allah’a ibâdet etmeye davet etmişler (Bakara, 2/83), kendileri de Allah’a ibâdet etmişlerdir (Ra’d, 13/36). Kur’ân’da hem “ey insanlar” (Bakara, 2/21) hem de “ey mü’minler” (Hac, 22/77) hitabı ile Allah’a ibâdet edilmesi emredilmiş ve ibâdetin ihlasla (Beyyine, 98/5) ve hiçbir şeyi O’na ortak koşmadan yalnız Allah’a yapılması istenmiştir (Nisâ, 4/36).
Kur’ân’da ibâdet kavramının; tevhid (Nisâ, 4/36), itaat (Bakara, 2/172), dua (Mü’min, 40/60), boyun eğmek (tevâzu, tezellül, huşû ve istikân) (Fâtiha, 1/5), îman ve sâlih amel (Nisâ, 4/172,173), Allah’ı tesbih ve secde (A’râf, 7/206), Allah’ı bilmek ve tanımak gibi (Zariyât, 51/56) geniş bir anlamı vardır. Dolayısıyla Kur’ân’da ibâdet kavramı; Allah’ın varlığını ve birliğini ikrar etmek, kitap ve Peygamberlerini doğrulamak, Allah’ın razı olduğu şeyleri yapmak, Allah’ın hükmüne razı olmak, nimetlerine şükretmek, musîbetlere sabretmek, insan haklarına saygı göstermek, onlara şefkat ve merhamet etmek gibi îman, ahlâk, namaz, hac, zekat, oruç, cihad, evlenme, boşanma, helâl-haram, mîras, ticaret, ahde vefa, yemin, keffâret vb. İslâm’ın bütün ahkamını uygulamayı, emir ve yasaklarına riâyeti ve Allah’ın sınırlarını korumayı ifâde eder.
Uygulama itibariyle ibadetler, 4 kısma ayrılır: 1- Îmân, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva, havf ve reca gibi kalbî-batinî ibadetler. 2- Namaz, oruç dil ile zikir, tesbih, tehlil, tekbir, tahmid ve dua, ana-babaya iyilik, insanlara iyi muamele ve sıla-i rahim gibi vücut azalarıyla yapılan ibadetler. 3- Zekat, sadaka, yakınlara ve fakirlere yardım, Allah yolunda infak gibi mal ve servetle yapılan ibâdetler. 4- Hacca gitmek, malı ve canı ile cihat etmek gibi hem mal ve hem de bedenle yapılan ibâdetler.
Bir amelin ibâdet olabilmesi için; kişide îmân, niyet ve ihlâs olması ve ibadetin İslâm’a uygun olması gerekir.
(Kaynak: Diyanet)
İBADET NE DEMEKTİR
İbadet; kulluk demektir. Allah’u Teala’ya saygı ve taz’imden ibarettir.
İbadetle mü’minin imanı olgunlaşır kemâle erer ve bu durumlarıyla Allah’ın emirlerini yerine getirmiş olur. İbadet denilince sadece namaz oruç, hac ve zekat gibileri anlaşılmamalıdır. İbadetin sahası çok geniştir. Allah rızası için yapılan her iş ibadettir.
Ayrıca meşru olan bütün işlerimiz, çalışmalarımız, kazancımız evimize ve çoluk çocuğumuza iaşe temin etmemiz hepsi ibadettir. Yeter ki Allah’ı bilelim. Namaz, Oruç gibi temel ibadetlerden geri kalmayalım ve ye*ter ki helalden kazanalım, haramdan korunalım. Kazandıklarımız, hakettiklerimizden olduğu sürece hepsi bizim için bir ibadet sayılır.
Answer ( 1 )
İbadet kelimesinin sözlük anlamı; itâat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek gibi anlamlara gelmektedir. Dini ıstılahtaki anlamı ise ibadetin; mükellef insanın nefsinin arzusu hilafına Rabb’ına tazim için yaptığı fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah’a yakınlık ifade eden şuurlu itâat” anlamına gelir.
Müslüman olan bir kimse ibadetlerini yerine getirmek zorundadır.