ibadetin gayesi nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslamda ibadetin gayesi nedir

Islamda ibadetin gayesi nedir

Yüce Rabbimiz Kuran ‘ı Kerimin de bizler için “Muhakkak biz insanı en güzel biçimde yarattık” buyurmaktadır.” (1) İnsanı en güzel şekilde ve sa­yısız nimetler vererek yarattığını söylemektedir. Şöyle kendimize baktığımızda göz, kulak, ağız, bu­run, el, ayak ve diğer bütün organların konuluş yer­leri ve işlevleri insanın aklını zorlamakta ve hayrete düşürmektedir. İşte Rabbimiz bizi öylesine mükem­mel dizayn etmiş ki, bu yaratmanın karşısında iman edip teslim olmak insanın öncelikli olarak yapması gereken ilk işdir. Yüce Rabbimiz “Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarat­tım.”^) ve “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.”(3) buyurarak Rabbimiz bizden bu mü­kemmel yaratılışın karşılığında kendisini tanımayı ve bize sunduğu dünya nimetlerinin karşılığında kendisine ibadet edilmesini istemektedir.

Bir kulun Rabbine ibadet etmesi onun için bir külfet ve sıkıntı değil tam aksine büyük bir şereftir. İbadet Allah Tealanm kulları üzerindeki hakkı ve ih­san ettiği nimetler karşısında yapılması gereken şük­rün ifadesidir. Yapılan ibadetler insanın kendi men­faatinedir. Yaptığımız ibadetlere bir bakarsak namaz ibadeti ile hem bedenimizi hem de ruhumuzu din­lendiririz. Ayrıca namaz kötülüklerden çirkinlikler­den alı koyar. Arzu ve hevesleri dizginler ve her hu­susta doğruluğa ve istikamete teşvik eder. Böylece kişi hem toplum içinde hem Allah katında makbul bir insan olur. Oruç ibadeti ile nefsimizi zayıflatıp terbiye ederek ruhumuzun kuvvetlenmesine yardım­cı oluruz. Sabrımızı ve irademizi kuvvetlendirir ah­laki durumumuzu güzelleştiririz.

Aç kalarak üzerimizdeki nimetlerin kadrini hatırlayıp kalplerimizi Allaha karşı şükür, kullara karşıda merhamet hissi ile doldururuz. Zekat iba­deti ile farklı seviyedeki insanlar arasında kurulan ve toplumları birleştiren bir köprü kurarız. Zen­ginlerle fakirler arasındaki mesafeyi asgariye in­dirir insanları sevgi saygı ve kardeşlik bağlarıyla kaynaştırıp bir araya getiririz. Hac ibadeti de in­sanların İslam kardeşliği altında inananların tek bir millet olduğunu, Allah katında üstünlüğün an­cak takva ile olduğunu anlatmaya çalışır. Rabbi-mizin bize yasakladığı içki, kumar, zina, haksız kazanç, kul hakkı gibi kötü alışkanlıkların insanın şahsına ve topluma verdiği zararı hepimiz çok iyi biliyoruz. İşte ibadetin gayesi insanı dünyada mutlu huzurlu ahlaklı mükemmel bir kişi olması­nı sağlamaktadır.

Rabbimizin bizim yapacağımız ibadetlere ihtiyacı yoktur. Aksine bizim onun yardımına, merhametine şefkatine ve rahmetine ihtiyacımız vardır. Rabbimizin bizi yaratmasından ve önümü­ze serdiği sayısız nimetlerden dolayı onu anmak ve onun emirlerini yerine getirmek bizim kulluk vazifemizdir. Nasıl kendi aramızda yapılan bir iyiliğe teşekkür ediyorsak Rabbimize de gereken teşekkürü ona karşı yapacağımız ibadetlerle etmiş oluruz.

Ayetin meali ile biti­riyorum. “Ey insanlar sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet ediniz. Umulur ki böylece takvaya ermiş (Günahlardan korun­muş ve Allanın emirlerini yerine getirmiş) olursunuz.”(4)

 —————–

l-Tin,95/4

2-Zariyat, 51/56 3-Hicr 15/99

4-Bakara, 2/21

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    1
    2022-02-20T18:33:38+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah’a İbadet

    Biz Allah’a Kul olmak için dünyaya geldik ve bu dünya bir imtihan dünyası imtihan bittiği zaman kimin cennete kimin cehenneme gireceği belli olacak peki ahiret i nasıl kazanacağız. Allaha ibadet ve kulluk ederek yani biz Namaz kılarak, Oruç tutarak, Zekat Vermek, Hacca Gitmek ve Kelime i şahadet getirmek gibi şeyler bizi Allah a ve cennete yaklaştırır şeytan ve cehennemden uzaklaştırır. Biz Allah a ibadet gayesinde çaba sarf etmeliyiz Allah a İbadet Farzdır. Umarım Herkes İbadet konusunda dikkatli olur.

     

                                                        Allah Bütün Müslümanları Korusun

    En iyi cevap

Cevapla