Paylaş
İbadetin kabul şartları nelerdir kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İbadetin makbul olma şartları
Birincisi Allah için yapmak ikincisi kitap ve sünnete uygun yapmak
Bir ibadet kitap ve sünnete göre yapılmadığı sürece makbul değildir.
Yüce Rabbimiz yaratılışımızın hikmetini, dünyaya gelişimizin gayesini Kur’an-ı Kerim’de şöyle bildiriyor:
“Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”(2) Bu ayetten açıkça anlaşılıyor ki, yaratılışımızın asıl gayesi Allah’a ibadet etmektir. Bu gayeye uygun olarak ibadet görevimizi düzenli bir şekilde yerine getirdiğimiz takdirde hem Allah’ın rızasını kazanmış hem de ahiret’te sonsuz ve mutlu bir hayata kavuşmuş oluruz.
İnsan kısa bir zaman için var olan, sonra yok olup giden bir varlık değildir. İnsan dünyaya, daha yüksek ve sonsuz bir hayata hazırlanmak için gönderilmiştir. İnsan belli bir süre burada kaldıktan sonra yoluna devam edecek, asıl yurduna ulaşacaktır
Peygamber Efendimiz bu yolculuğu şöyle ifade etmiştir:
“Ben dünya da bir ağaç altında gölgelenip sonra bırakıp giden bir yolcu gibiyim.”
İnsan dünyada ne ekerse, ahiret’te onu biçecektir. Bu sebeple, kısa ve geçici olan dünya hayatını çok iyi değerlendirmemiz gerekir.
Derslerine iyi çalışan, ödevlerini zamanında yaparak imtihanda başarılı olan öğrenci gibi, ibadetleri emredildiği şekilde zamanında yapmalıyız. Çünkü, Allah’ın hoşnutluğunu kazanarak sonsuz ve mutlu hayata kavuşabilmemiz, yapmakla yükümlü olduğumuz dini emirleri ve ibadet görevlerini yerine getirmemize bağlıdır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İbadetin makbul yani kabul olma şartları bulunmaktadır. Öncelikle yapılan ibadetler kitap ve sünnette bulunması gerekmektedir. Yani ibadet kitap ve sünnete uygun bir şekilde yerine getirilmelidir. Yapılan ibadetler sadece Allah için, Allah’ı razı ve memnun etmek için yerine getirilmelidir. Unutulmamalıdır ki; bizlerin razı edeceği yegane kişi Rabbimiz (cc)’tur. O yüzden ibadetleri yerine getirirken Allah rızası içerisinde olmamız gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da ibadetin kabulü (ibadet) nihai olarak Allah tarafından belirlenir. Ancak İslam öğretilerinde vurgulanan ibadetlerin kabul edilme ihtimalini artıran bazı şart ve esaslar vardır. Göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli faktörler şunlardır:
İhlâs: İbâdetlerin kabûl olması için en önde gelen şart ihlâstır. İbadet, hiçbir art niyet ve kişisel çıkar veya tanınma arzusu olmaksızın, yalnızca Allah’ın rızası ve O’nun rızasını kazanmak için yapılmalıdır.
Peygamber’in örneğine (sünnete) uymak: İbadetleri Hz. Muhammed’in (sav) öğreti ve uygulamalarına göre yapmak önemlidir. Bu, Allah’a nasıl ibadet edileceğinin ve Allah’ı hoşnut etmenin mükemmel bir örneği olduğu için sünnetine (geleneklerine) uymayı içerir.
Şartları Yerine Getirmek: Bazı ibadetlerin geçerli olabilmesi için belirli ön şartları veya şartları vardır. Örneğin, namazdan önce abdest almak veya Ramazan ayında oruç tutmak. Bu şartların yerine getirilmesi, karşılık gelen ibadetlerin kabulü için gereklidir.
Öngörülen ritüelleri gözlemlemek: İslam’daki her ibadetin kendine özgü kuralları ve onunla ilişkili ritüelleri vardır. Bu esaslara uymak ve ibadetleri Allah ve Resulü’nün bildirdiği şekilde yapmak önemlidir. Bu, uygun duaları okumayı, doğru sırayı izlemeyi ve belirtilen zamanlamalara uymayı içerir.
Haramlardan Sakınmak: Haramları işlemek veya günahları işlemek, ibadetlerin kabûlünü olumsuz etkiler. İbâdetlere girişmeden önce, günahlardan sakınmak için çaba sarf etmek ve günahlardan içtenlikle tövbe etmek önemlidir.
Tutarlılık ve sebat: İbadetlerde tutarlılık ve sebat teşvik edilir. İbâdetleri düzenli yapmak ve Allah’a karşı sarsılmaz bir bağlılığı sürdürmek makbul olma ihtimalini artırır.
Unutulmamalıdır ki, bu şartların yerine getirilmesi ibadetin kabul edilme şansını arttırırken, nihaî kabul ve mükâfatı da nihai olarak Allah’ın rahmet ve lütfu belirlemektedir. İbadet sürecinde O’nun sonsuz hikmetine güvenmek, O’ndan bağışlanma ve hidayet dilemek esastır.