İbadetin önemi ve insana kazandırdıkları

Question

İBADETİN KAZANDIRDIKLARI

Ibadetin onemi ve insana kazandirdiklari

Dini hayatımızın en temel unsurlarından birisi ibadettir. İbadet, Allah’a duyduğumuz saygıdan dolayı Ona teslim olmamız ve nefsimizin isteklerine karşı durup, Rabbimizin emirlerine itaat etmemizdir. Allah’a karşı kulluk niyetiyle yaptığımız tüm söz ve fiiller ibadet anlamı taşır. İbadet eden kimseye “abid”, ibadet edilene “mabud; ibadet edilen mekana da “mabed” denir.

İbadet, insanın yaratılışının asıl gayesi ve imanın zaruri bir sonucudur. “Cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım”[1] ayeti, yaratılışın temel gayesinin Allah’a kulluk olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu yüzden her insan iman etmekle; her mümin, ibadet etmekle ve her ibadet eden de güzel ahlaka sahip olmakla mükelleftir. Mümin, güzel ahlaktan ayrılmamak için, Rabbinin şu emrini aklından çıkarmamalıdır: “Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et.”[2]

Yaratana karşı kulluğun başlıca göstergesi ibadettir. İbadetsiz bir müslüman, Allah’a itaatkar bir mümin sayılamaz. Çünkü ibadetlerimiz sayesinde yüzümüz nurlanacak, günahlarımız eriyecek ve Rabbimiz bizlerden razı olacaktır. Sonsuz ve ebedî olan ahiret hayatı ibadetsiz ve hayırsız nasıl kazanılır? Bu sebeple, şu kısa ömrümüzü inancımız doğrultusunda yaşayarak ve Peygamberimiz (s.a.s.)’in uygulamalı olarak bildirdiği ibadetlerimizi ihmal etmeden, onları vaktinde ve şartlarına uygun bir şekilde yaparak değerlendirmeliyiz.

Öte yandan, ibadet etmekle zarara uğramayacağımız gibi; sağlığımızdan malımızdan ve vaktimizden bir şey kaybetmeyiz. Aksine ibadetin, şahsımıza ve topluma kazandırdığı büyük faydalar vardır.  Bunları; dinî, ferdî ve sosyal olmak üzere üç kısma ayırabiliriz. Dini faydalar, farklı ibadetlerde farklı şekillerde ortaya çıkar. Yani namazın, orucun, zekatın, haccın, kurbanın vs. ayrı ayrı yararları vardır. Ancak bütün bunların, temelde bizi günahlardan arındırdığını, manevi hayatımızı canlandırdığını ve Rabbimize yakınlaştırdığını söylemeliyiz.

İbadetin şahsı yararları da çok çeşitlidir. Mesela oruç, kişiye sabrı öğretir. Açla tok arasında yakınlaşmayı sağlar. Namaz, insanın ruhunu dinlendirir, stresten ve ruhî sıkıntılardan kurtulmasında önemli rol oynar. Zekat ve sadaka mümini hırstan, açgözlülük ve bencillikten korur, malını bereketlendirir. Huşu içinde kılınan namaz; ihlas, takva ve güzel ahlâkın meydana gelmesini sağlar.

İbadetin sosyal faydalarına gelince, öncelikle cemaatle kılınan namazı hatırlatmak gerekir. Namaz, ırk, renk, dil, ülke, makam-mevki ayrımı olmaksızın inananları bir safta toplar ve toplum şuurunu güçlendirir. Hac ve umre, dünyanın dört bir yanındaki müslümanları buluşturup kaynaştırır. Namaz ve hac gibi, Ramazan ayı da müminlerin kardeşlik ruhunu pekiştirir ve toplumda birlik ve beraberliği kuvvetlendirir.

Sonuç olarak ibadetler, imanın meyvesi ve koruyucusudurlar. İnanan insanın ruhen olgunlaşmasını ve günlük hayatın düzenli olmasını sağlarlar. İbadetler, kalplere Allah sevgisini ve saygısını yerleştirir. İnsandaki sorumluluk duygusunu arttırıp dürüstlüğe sevk eder. İbadetlere samimi olarak devam eden müminler, daima Allah’ın emirlerini yerine getirir, yasaklarından şiddetle kaçınırlar. Mütevazi, güler yüzlü ve tatlı dilli olurlar. Neticede ibadetler, müminin ahlakını güzelleştirir. Bu da Allah’ın rızasını ve dünya ve ahiret mutluluğunu kazandırır. Yüce Allah şöyle buyurur: “Ey inananlar, rüku edin, secdeye varın, Rabbinize kulluk edin ve iyilik yapın ki, ebedi kurtuluşa eresiniz.”[3]

———————

[1] Zâriyat, 51/56.

[2] Hicr, 15/99.

[3] Hac, 22/77.

BENZER KONULAR:

İbadetler insana neler kazandırır 10 madde

ibadetlerin insana kazandırdıkları

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2022-02-09T23:06:08+03:00

    İbadet; Allah için, Allah’ın emirlerini yerine getirmektir. İbadetin insana oldukça fazla kazandırdıkları vardır. Mesela oruç, kişiye sabrı öğretir. Açla tok arasında yakınlaşmayı sağlar. Namaz, insanın ruhunu dinlendirir, stresten ve ruhî sıkıntılardan kurtulmasında önemli rol oynar. Zekat ve sadaka mümini hırstan, açgözlülük ve bencillikten korur, malını bereketlendirir. Huşu içinde kılınan namaz; ihlas, takva ve güzel ahlâkın meydana gelmesini sağlar.

    En iyi cevap

Cevapla