İbadetlerde Devamlılık 

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İbadetler Az Olsun Ama Devamlı Olsun

Ibadetlerde Devamlilik

Ramazan-ı şerif ayı boyunca kıldığımız namazlar, tuttuğumuz oruçlar, verdiğimiz zekat ve sadaka-i fıtırlar ve okuduğumuz Kur’an-ı Kerimler ile Yüce Rabbimizin rızasını kazanmaya çalıştık. Bu ibadetlerin bir kısmı Ramazan ayına mahsus olmakla birlikte; Ramazan dışında devam ettireceklerimiz de vardır. Nikekim Yüce Rebbimiz, “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et”[1]  buyurur.

Cenâb-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de  “Sizi huzurumuza yaklaştıracak olan mallarınız ve evlatlarınız değildir. İman edip sâlih amel işleyenlere gelince, işte onların amellerine karşı kendilerine kat kat mükafat vardır. Onlar cennetin köşklerinde emniyet içindedirler”[2] buyurmaktadır. Bir başka  âyette ise: “ İman edip sâlih amel işeyenlere, altlarından ırmaklar akan cennetlerin kendilerine ait olduğunu müjdele!”[3] buyrulmuştur.

Müslümanın kalbinde parlayan iman nuru ameller ile takviye edilmez ise sönmeye doğru gidebilir ve kişiyi ölümünden sonra cennetteki ebedî  nimetlere götürmeye yeterli gelmeyebilir. Bu hususta bizi uyaran pek çok âyet ve hadis vardır.[4]

Resûlullah’ın (s.a.v) hayatı incelendiğinde söylediklerine ve inandıklarına uygun bir yaşayışının olduğu görülür. Onun hayatı, İslâm’ın esaslarının sadece bir inanç sistemi veya sözlerden ibaret olmayıp, bir hayat tarzı olduğunun en güzel örneğidir. Fahr-i Kâinât’ın, Allah Teâlâ tarafından “en güzel örnek”[5][1] gösterilmesinin sebebi  budur.  delilidir.

Ashâb-ı Kiram da inandıkları değerlere bağlı kalmanın yanında amelî hususları da  hayata geçirerek, inandıklarını ve söylediklerini yaşamak konusunda son derece dikkatli davranmışlardır. Ashâb-ı Kiram, bildikleriyle amel etmedikleri takdirde uhrevî mesûliyetten korkmuştur.[6] Birçok âyette müslümanlardan bildikleriyle yaptıklarının uyuşması istenmiş, öğrendikleriyle amel etmeyenlerin yanlış yaptıklarına  dikkat çekilmiştir. [7]

Bir müslümanın inancıyla amelinin uyum içersinde olması kuvvetli bir imana sahip olduğunun alâmetidir. İman esasları, bir ağacın aslını ve gövdesini oluştururken ameller o ağacın yapraklarını ve meyvesini teşkil etmektedir. Meyve ve yaprakların oluşması için gövdenin bulunması zorunlu olmakla birlikte meyvesi olmayan bir ağacın faydası sınırlıdır. Ayrıca kurumaya başlayan bir ağacın ilk alâmeti onun yapraklarının sararıp solması ve dökülmesidir. İbadetsiz imanın durumu da böyledir.

Kuvvetli ve kâmil bir imana sahip olan müslüman, inancının gereklerini yerine getirmeye gayret eder. Bu itibarla iman ve emellerimizle uhrevî saâdeti elde etmeye çalışalım. Ramazan ayında yapmaya çalıştığımız kulluk vazifelerimizi ve kazandığımız güzel hasletleri Ramazan-ı şeriften sonra da devam ettirelim. Unutmayalım ki ibadetlerde esas olan devamlılıktır. Sevgili Peygamberimiz, “Allah’ın en çok sevdiği ibadet az da olsa devamlı olanıdır”[8] buyurmuştur. Cenâb-ı Hak bizleri, kendi rızasına uygun yaşayanlardan eylesin!

[1] Hıcr, 15/99

[2] Sebe’, 34/37

[3] el-Bakara, 2/25

[4] Buhârî, “İman”, 15; Müslim, “İman”81.

[5] el-Ahzâp, 33/21

[6] Hatîbü’l-Bağdâdî, Tehzibü-İktizâi’l-ilmi’l-amel, Beyrut, 1993, s. 15 vd; Kandehlevî, Hayatü’s-Sahâbe, trc. Sıtkı Gülle, İstanbul, 1991, I, 440.

[7] el-Bakara, 2/44, Hûd, 11/33, es-Saff, 61/23.

[8] Buhârî, “Îmân”, 32; Müslim, “Müsâfirîn”, 221

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sevgili kardeşlerim,

    Bugün, İslam’da ibadette sürekliliğin önemini vurgulamak istiyorum. İbadet, imanımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve Allah ile bağımızı güçlendirmeye ve O’nun rızasını kazanmaya vesile olur. İbadetlerimizde tutarlılık ve devamlılık sağlamaya çalışmamız, bunların hayatımızın düzenli ve devam eden bir parçası haline gelmesi esastır.

    1. Günlük Namaz: Namaz olarak bilinen beş vakit namaz, İslam’ın temel direklerinden biridir. Gün boyunca O’nun rehberliğini, bağışlamasını ve kutsamasını dileyerek O’na yönelme görevimizin sürekli olarak hatırlatılmasını sağlarlar. Düzenli ve tutarlı bir dua rutini oluşturmak, güçlü bir ruhani bağ kurmamıza yardımcı olur ve Müslümanlar olarak yükümlülüklerimizin farkında olmamızı sağlar.
    2. Kuran’ın okunması: Kuran, Allah’ın sözüdür ve Müslümanlar için bir hidayet ve manevi beslenme kaynağıdır. Ayetlerini sürekli olarak okumak ve üzerinde düşünmek, İslam anlayışımızı derinleştirmemize yardımcı olur ve Allah ile ilişkimizi güçlendirir. Her gün Kur’an-ı Kerim tilaveti için zaman ayırmak, onun hikmetinden ve rehberliğinden yararlanmamızı sağlar.
    3. Dua (Dua): Dua, Allah ile doğrudan iletişim kurmamızı sağlayan güçlü bir ibadet şeklidir. Sürekli dua etmek, hayatımızın her alanında sürekli olarak O’nun yardımını, rehberliğini ve bağışlamasını aramamızı sağlar. Allah’ın nimetlerini, korumasını ve merhametini arayarak duayı günlük rutinlerimize dahil etmeye çalışmalıyız.
    4. Nafile İbadetler: İslam dininde farz olan ibadetlere ek olarak nafile ibadetler de büyük ölçüde teşvik edilmiştir. Bu, nafile namazlar (sünnet namazları), zorunlu olmayan günlerde oruç tutmak, sadaka vermek ve başkalarına iyilik ve hizmette bulunmak gibi eylemleri içerir. Bu eylemleri sürekli olarak yapmak, Allah’a yaklaşmamıza ve O’nun rızasını kazanmamıza yardımcı olur.
    5. İlim Aramak: İlim aramada devamlılık, İslam’da ibadetin temel bir yönüdür. Kuran, Hadis (Peygamber Muhammed’in sözleri ve eylemleri), İslami hukuk ve İslam’ın öğretileri hakkında bilgi edinmek, inancımızı daha iyi anlamamıza ve onu hayatımızda uygulamamıza yardımcı olur. Düzenli çalışma çevrelerinde bulunmak, derslere katılmak ve İslami literatürü okumak, Müslümanlar olarak sürekli büyümemize ve gelişmemize katkıda bulunur.

    Unutmayın, ibadetlerde tutarlılık, yapılan amellerin çokluğuyla değil, ibadetlerimizdeki ihlâsla, bağlılıkla ve muntazamlıkla ilgilidir. Küçük, tutarlı ibadetler bile ruhi sağlığımız ve Allah ile olan ilişkimiz üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir.

    İbadetlerimizde devamlılığı sağlamaya gayret edelim, düzenli namaz kılarak, Kur’an okuyarak, dua ederek, nafile ibadetler yaparak ve ilim isteyerek Allah ile güçlü bir bağ kurmaya çalışalım. Bunu yaparak, hayatımızın her alanına nüfuz eden derin ve kalıcı bir maneviyat geliştirebiliriz.

    Allah bize, Kendisine sürekli ibadet etmeyi ve ibadetlerimizi kabul etmeyi nasip etsin. Bizi sebatla kutsasın ve ibadetimizle O’na yaklaşmamızı mümkün kılsın.

    Ve Allah en iyisini bilir.

    En iyi cevap

Cevapla