İbadetlerde Devamlılık Esastır

Question

İbadetlerde Devamlılık Esastır

Ibadetlerde Devamlilik Esastir

Biz Müslümanlar; bizi yarattığı, bize sayısız nimet verdiği için Yüce Allah’ı rabbimiz biliriz. Allah (cc) ın bizim rabbimiz olması ona karşı kulluk görevimizi yerine getirmemizi zorunlu kılmaktadır. Diğer taraftan Allah’ın verdiği sayısız nimetlere karşı şükür konusunda kayıtsız kalmamamız gerekir. İnsanın Allah-ü Teala’nın rızasını kazanmak amacıyla yaptığı bütün faaliyetlere biz kısaca “ibadet” diyoruz. Buluğ çağından başlayıp hayat emanetinin teslim edilmesine kadar devam eden bu ibadet görevi insanın aynı zamanda yaratılış gayesidir.

Yüce Rabbimiz, kendisine karşı kulluk borcunun tek bir şekille ifade edilmesini murad etmemiş; aksine bizlere birçok şekilde rızasını kazanma yolunu göstermiştir. İbadet ömürde bir defa hacdır, zenginsek yılda bir defa zekâttır, kurbandır, her gün beş vakit namaz kılmaktır, ramazan ayında oruç tutmaktır, akrabalık bağlarını sıcak tutmaktır; hülasa bütün iyiliklerdir, Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de emrettiği bütün güzelliklerdir.

Cenab-ı Hak, engin rahmetinin bir sonucu olarak ramazan ayı, kadir gecesi, cuma günü, seher vakti gibi bazı özel zaman dilimlerinde yapılan ibadetlere ayrı bir değer vermiştir. Bu zamanlarda Müslümanlar olarak bizler ibadetlerimize yoğunluk kazandırırız. Ancak diğer günler de kulluğun yerine getirilmesi, ibadetlerin yapılması için önemli ve anlamlıdır. Çünkü ibadet ve amel Allah-ü Teala’ya karşı kulluğun özel ifadeleridir. Kulluk süreklilik ister. Kullukta kesintiye yer yoktur. Allah’a karşı kullukta tatil, izin, ara verme, istirahat gibi dünyaya ait işlerde görülen kavramlar yoktur. Allah’a karşı kullukta sadece insanın fıtrî özelliklerine, sağlık durumlarına ve hayat şartlarına göre özel kurallar ve ruhsatlar vardır. Bunun dışında ramazandan ramazana veya cumadan cumaya ibadet etmek, bizim dinimizin ibadet anlayışına uygun düşmemektedir. Aksine buluğ çağından ruhumuzu teslim edinceye kadar aralıksız bir şekilde Allah’a ibadet etmeliyiz.

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de: “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et”[1] buyurmaktadır. Bir başka ayette “namazlara devamlılık”[2] da müminlerin özellikleri arasında zikredilmektedir. Süreklilik, ibadetin özünde vardır. İbadet sürekli olursa hayatın tamamı ibadete dönüşebilir. Hayat ibadete dönüşünce kul Allah ile adeta istişare ile hareket eder. Neticede bu kulluk kişiliğe dönüşür. İşte kişiliğe dönüşen kulluğun adı takvadır. İbadette devamlı olmak insanın Allah’a kulluktaki samimiyetini gösterir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’e “en güzel amel hangisidir?” diye sorulunca; “az da olsa devamlı olandır” cevabını vermiştir.[3] Yine Ashaptan Alkame (r.a.)’nin mü’minlerin annesi Hz. Aişe annemize Rasulullah’ın ibadetini sorduğunda onun verdiği cevap ilginçtir: “O’nun ameli hafif ama sürekli yağan yağmur gibiydi.”[4]

Bizler de Rasulullah Efendimizin yolundan gidelim. Hayatımızı ibadetlerle süslemeye devam edelim. İbadetlerimizde devamlılığı esas alalım. Unutmayalım ki taşı delen suyun gücü değil damlaların sürekliliğidir.

[1] Hicr; 99.

[2] Mü’minûn; 9. Mearic; 23.

[3] Buhari; İman 32.

[4]Buhari; Savm 63. Rikak 17.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2023-05-24T21:06:52+03:00

    İslam’da, ibadette süreklilik ve tutarlılık çok vurgulanır ve ruhsal gelişim ve Allah (Tanrı) ile güçlü bir bağın sürdürülmesi için gerekli kabul edilir. İbadetlerde sürekliliğin önemli olmasının bazı nedenleri şunlardır:

    Bir rutin oluşturmak: Düzenli ve tutarlı ibadet, kişinin günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen bir rutin oluşturmasına yardımcı olur. Bu rutin, bir disiplin, odaklanma ve ibadete bağlılık duygusu yaratmaya yardımcı olur.

    İmanı güçlendirmek: İbadette devamlılık, Müslümanların sürekli olarak dua, Kuran okuma ve Allah’ı anma gibi ibadetlerle meşgul olmalarını sağlar. Bu tutarlı bağlılık, onların imanlarını güçlendirmelerine, maneviyatlarını derinleştirmelerine ve Allah ile güçlü bir bağlarını sürdürmelerine yardımcı olur.

    Bereket ve ödül aramak: İslam, tutarlı ibadetlerin Allah’a ara sıra veya ara sıra yapılan ibadetlerden daha sevimli olduğunu öğretir. Müslümanlar, sürekli ibadetin nimetler, ödüller ve manevi faydalar getirdiğine inanırlar. Samimiyet, bağlılık ve Allah’ı memnun etme arzusunu gösterir.

    Manevi Alışkanlıklar Geliştirmek: İbadette devamlılık, manevi alışkanlıkların gelişmesini sağlar. Müslümanlar, düzenli ibadet eylemleriyle meşgul olarak, günlük yaşamları boyunca Allah ile olan ilişkilerinin farkında olmak için kendilerini eğitirler ve maneviyatın varlıklarının çeşitli yönlerine nüfuz etmesine izin verirler.

    Tembelliğin ve dikkat dağınıklığının üstesinden gelmek: Tutarlı ibadet, tembelliğin, ruhi ihmalin ve dikkat dağınıklığının üstesinden gelmeye yardımcı olur. Bir sorumluluk duygusu aşılar ve Müslümanları dünyevi oyalamalardan çok manevi refahlarına öncelik vermeye teşvik eder.

    Unutulmamalıdır ki, ibadette süreklilik teşvik edilirken, İslam aynı zamanda ibadetin kalitesine ve samimiyetine de vurgu yapmaktadır. Müslümanlar, nicelik ve nitelik arasında bir denge kurmaya, ibadetlerini odaklanarak, alçakgönüllülükle ve Allah’ı hoşnut etme niyetiyle gerçekleştirmeye teşvik edilir.

    Ayrıca, ibadete ölçülü bir şekilde yaklaşmak, kişinin kişisel yeteneklerini ve koşullarını dikkate almak önemlidir. İslam, bireylerin farklı kapasitelere sahip olabileceğini kabul eder ve ibadetlerde en önemli olan samimi çaba ve niyettir.

    En iyi cevap

Cevapla