İbadetlerde ihlas nedir

Question

Namazda ihlas nedir?
Oruçta ihlas nedir?
Hacda ihlas nedir?
Zekatta ihlas nedir?

Ibadetlerde ihlas nedir

İbadet ederken, ismi ne olursa olsun ibadetimizi sadece Allah için yapmak demektir.
Başkaları görsün ve bizi övsün diye yaptığımız ibadetler ihlasla yapılan ibadetler değillerdir, bunlar gizli şirk içerir diğer adı riyadır.


AMELLERDE: İHLÂS

Niyet; Amellerimizi ve İbadetlerimizi ne için yaptığımızı; İhlas ise; yapılan ibadetin yalnız Allah emrettiği için yapılmasını ifade eder.
Okuduğumuz Ayeti Kerimede Cenabı Allah şöyle buyurmaktadır. “Muhakkak ki biz sana kitabı hak ile indirdik. İbadetini ihlas ile ona yönelterek sadece Allah’a kulluk et. Bilin ki şirkten ve riyadan uzak halis din Allah’a mahsustur.” İbadetlerimizin ve amellerimizin Allah’ın katında kabul görmesi için, ancak niyetimizin temiz ve gösterişten uzak olması ve ihlası emreden yalnız Allah emrettiği için yapılmasıdır.

İnsanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi, Rabbimizi tanımak ve ona iman edip ibadet etmektir. İbadetlerimiz ve amellerimiz Cenabı Allah’a karşı olan samimiyetimizin birer ifadesidir. Amellerimizin görünen kısmı beden gibidir. Niyetimiz ve ihlasımız ise bedenin ruhu gibidir. Beden, ruh ile hayata kavuştuğu gibi ibadetlerimiz ve amellerimiz de niyetimiz ve ihlasımız ile canlanır ve hayat bulur.
Nitekim Peygamberimiz (S.A.V.), niyet ve ihlasın ehemmiyetini ümmetinin nazarlarına göstermek için mahşerde yaşanacak bir hadiseyi mealen şöyle haber vermektedir. “Allahın huzuruna bir alim getirilir. Allah ona sorar. Dünyada iken benim için ne yaptın. Alim cevap verir. Senin için ilim öğrendim ve öğrettim. Allah ona mukabil sen yalancısın der. Sen benim için değil sana âlimdir, bilgilidir desinler diye öğrendin ve öğrettin der. Daha sonra bir zengin getirilir. Allah ona da sorar. Benim için dünyada iken ne yaptın. Zengin cevaben, sadaka, zekat verdim, fakir–fukarayı gözettim der. Allah ona sen de yalancısın der. Sen benim için değil sana cömerttir, zengindir desinler diye harcadın.”

Hadisten anlaşılacağı üzere Allah için olmayan ibadetler, ameller, harcamalar insan için ahırette sadece hüsran ve Allahın gazabını getireceği düşünülmelidir. Bediüzzaman Said Nursi niyet ve ihlas hakkın da şöyle demektedir. “Niyet bir ruhtur onun ruhuda ihlastır, niyette öyle bir özellik vardır ki günahı sevaba, sevabı günaha değiştirir. Medarı halas ve necat yalnız ihlastadır. İhlası kazanmak çok mühimdir. Bir zerre Allah için yapılan amel yıllarca Allah için yapılmayan amellere tercih edilir.”
Bir Hadisi şerif mealiyle bitirmek istiyorum. “İnsanlar helak olur. Alimler hariç. Alimler de helak olur. İlmi ile amel eden alimler hariç. Amel edenler de helak olur, ancak ihlasla amel edenler hariç.”

Allahım bizi İhlas süresinin hakkı için kendi iradesi ile ihlaslı olan ve senin ihlasa erdirdiğin kullardan eyle.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2022-12-27T12:39:13+03:00

    İhlas kelimesinin ne anlama geldiği yukarıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. İhlas kelimesini kısaca tarif edecek olursak; ihlas, samimiyet demektir. Yani Amellerimizi ve İbadetlerimizi ne için yaptığımızı; İhlas ise; yapılan ibadetin yalnız Allah emrettiği için yapılmasını ifade eder.

    Bir Müslüman’ın ibadetlerde ihlas üzere olması olması gerekir. Yani sadece Allah için, Allah’ın rızasını kazanmak için ibadetleri yerine getirmemiz gerekmektedir

Cevapla