Paylaş
İbadetlerde İhlas Ve Önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İbadetlerde İhlas
Dinimiz, ibadetlerin ihlâsla, samimi bir şekilde yapılmasına büyük önem verir. İhlâs, her türlü ibadet ve davranışı sırf Allah için iyi bir niyetle yapmak, şirk, nifak ve gösterişten uzak durmak, söz, fiil ve davranışlarda samimi ve dosdoğru olmaktır.
İhlâs, Allah ile kul arasında bir sırdır. Çünkü ihlâs, kalbe ait bir ameldir. Bunu ancak kişinin kendisiyle Allah bilebilir. İhlâsın niyetle doğrudan ilgisi vardır. İhlâssız ve niyetsiz yapılan ibadet makbul değildir. Bu bakımdan ihlâs, ibadetin özünü oluşturmaktadır.
Kur’an-ı Kerim’in ilk süresinde “iyyake ne’büdü ve iyyake nestaîn” “(Allah’ım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.”[1] ayetiyle ihlâsa ve yapılan işlerin Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla yapılmasına dikkat çekilmiş ve bu husus, Kur’an’ın pek çok ayetinde vurgulanmıştır. “(Ey Resulüm!) Şüphesiz biz o kitabı sana hak olarak indirdik. Öyle ise sen de dini Allah’a has kılarak kulluk et”[2] ayeti, ihlâsın dinimizdeki önemini ve gerekliliğini ifade etmektedir.
Sevgili Peygamberimiz (sav) de “yapılan işler niyetlere göre değerlendirilir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti, Allah’a ve Resulü’ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah ve Resulü’ne hicret sevabıdır.”[3] buyurmaktadır.
İbadet ve davranışların Allah katındaki kabulü, ihlâs ve samimiyetimize bağlıdır. İnsan ihlâsla ibadet ettiği zaman, dünya sıkıntılarından uzaklaşır. Kendini Yüce Allah’a daha yakın hisseder. İnsan nerede olursa olsun Allah onunla beraberdir. O, insana şah damarından daha yakındır. Bunu ancak Allah’a ihlâsla bağlanıp onu her an hatırda tutan kişiler hissedebilir.
İhlâsın zıddı olan aldatma, iki yüzlülük ve riya gibi davranışlar, İslam ahlakıyla asla bağdaşmayan niteliklerdir. Kendisine cömert desinler diye yoksullara yardım edenlerin, alim desinler diye ilim öğrenen ve öğretenlerin, güzel Kuran okuyor desinler diye Kuran öğrenenlerin ve kahraman desinler diye cihat edip şehit olanların Allah katında bir değeri yoktur. Sevgili Peygamberimiz (sav) bir hadislerinde: “Allah, sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza bakmaz. Ancak amellerinize ve kalplerinize (niyetlerinize) bakar.”[4] buyurmaktadır.
O halde gerek ibadetlerimizde gerek diğer davranışlarımızda her hangi bir gösteriş ve çıkar beklentisi içinde olmadan, sadece Allah’ın rızasını ve hoşnutluğunu kazanmak amacıyla ona yönelmeliyiz.
[1] -Fatiha, 1/5
[2] -Zümer, 39/2
[3] -Müslim, İmaret, 155
[4]– Müslim, Birr, 33
[5]– En’am, 6/162
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da ibadetlerde ihlâs çok önemlidir. İbâdetleri, hiçbir dünyevî kazanç ve tanınma amacı gütmeksizin, sırf Allah’ın rızası ve sevabını O’nun rızası için yapmaktır. İslam’da ibadetlerde samimiyetin önemi ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:
Kuran Vurgusu: Kuran, ibadette samimiyetin önemine defalarca vurgu yapar. Allah Kuran’da (39:11-14) şöyle buyurmaktadır: “De ki: ‘Şüphesiz ben, dinimi O’na has kılarak Allah’a kulluk etmemle emrolundum. Ve [aranızda] Müslümanların ilki olmakla emrolundum. ‘”. Bu ayet, yalnızca Allah’a ibadet etmede samimiyetin önemini vurgulamaktadır.
Kabul Edilen İbadet: Samimi ibadet, yapılan ibadetlerin Allah tarafından kabul edilmesinin şartıdır. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza bakmaz, bilakis kalblerinize ve amellerinize bakar” (Müslim). Bu, Allah’ın ibadetlerin ardındaki niyetin samimiyetine ve saflığına değer verdiğini göstermektedir.
İçsel Odak: Samimiyet, ibadetin odağını, ibadet edenin dış görünüşlerinden çok iç durumuna yönlendirir. Müslümanlara, ibadetin özünün, başkalarından tasdik veya tasdik aramak yerine, Allah ile olan ilişkilerinde ve kalplerinin durumunda yattığını hatırlatır.
Münafıktan Korunma: İbadetlerde riyaya karşı ihlâs kalkan olur. Münafıklık (nifak), samimiyetsiz niyetler beslerken dindar ve erdemli görünme eylemini ifade eder. Samimi ibadet, Müslümanların samimiyetle, riyadan ve hileden uzak olmalarını sağlar.
Mükemmellik Motivasyonu: Samimiyet, Müslümanları ibadetlerinde mükemmellik için çaba göstermeye motive eder. Sadece Allah’ın rızasını kazanmaya yönelik bir niyetle hareket edildiğinde, bu durum, insanı ellerinden geldiğince ibadet etmeye, manevi yönden gelişmeye ve Allah’a yakınlaşmaya teşvik eder.
Karaktere Etkisi: Samimi ibadet kişinin karakterini dönüştürücü bir etkiye sahiptir. Alçakgönüllülüğü, kendini yansıtmayı ve hesap verebilirlik duygusunu teşvik eder. Samimi ibadet, Müslümanlara eylemlerini inançlarıyla uyumlu hale getirmelerini hatırlatarak kişisel gelişime ve ahlaki gelişime yol açar.
İbadetlerde İstikrar: İbâdetlerde devamlılık, ihlâsla olur. Kişinin niyeti Allah’ı hoşnut etmek olduğunda, bu, zorlu zamanlarda veya dikkat dağıtıcı veya ayartmalarla karşı karşıya kalındığında bile ibadette sebat etmek için itici bir güç haline gelir.
Daha Büyük Manevi Ödüller: Samimi ibadet, Allah’tan daha büyük ödüller çeker. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah hiçbir amele, kastedilenin dışında karşılık vermez.” (Buhari). Bu, kişinin niyetindeki samimiyetin, ibadetlerinin manevi değerini ve ödüllerini artırdığını vurgular.
Özetle, İslam’da ibadetin asli bir yönü olarak ihlas (ihlas) üzerinde çokça durulmaktadır. Müslümanlar niyetlerini arındırmaya ve yalnızca O’nun rızasını arayarak içtenlikle Allah’a ibadet etmeye teşvik edilir. İhlâs, ibadetlerin manevi değerini artırır, riyadan korur, kişisel gelişimi teşvik eder ve ibadetlerin Allah katında kabul edilmesini sağlar. Müslümanlar, Allah ile bağlarını derinleştirmek ve manevi doyuma ulaşmak için ibadetlerinin her alanında samimiyeti geliştirmeye çalışırlar.