İbadetlerin Anlam Ve Önemi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İbadetlerin Anlamı

Ibadetlerin Anlam Ve Onemi

İbadet, Allah’a gönülden isteyerek yönelmek, tapmak, boyun eğmek ve itaat etmektir. Türkçemizde ise “kulluk etmek” anlamına gelmektedir. İbadet, yaratı-cı kudret karşısında boyun bükmenin zirvesi ve O’na olan sevginin sonucu ve göstergesi olarak değerlen-dirilmiş ve sırf Allah için, Allah’ın rızası için yapılması ve sadece Allah’a tahsis edilmesi gerektiği ifade edil-miştir. Gerçekten de yaratan, yaşatan ve öldüren Al-lah’tan başka, ibadete layık olan bir varlık yoktur. Bu bakımdan, hesap gününde muhatap olunacak olan “Neye taptınız?” ve “Ne için ibadet ettiniz?” sorularını insan daima hatırında tutmalı ve bu dünyada iken, “Allah’a tapıyorum ve ibadeti Allah için yapıyorum” diyebilmeli ve bunu gönlünde hissedebilmelidir.

İbadetlerdeki temel amaç; Allah- u Teâlâ’nın rızasını kazanmaktır. Bu bakımdan İbadetler yerine getirilirken, Allah’ın istediği ve Hz. Peygamber’in tarif ettiği ve gös-terdiği şekilde hareket edilerek kurallara riayet edilmesi esastır.

İbadette niyet şarttır. Niyet, yapılacak amelde sade-ce Allah’a itaat ve yakınlaşmayı kast etmektir ve bu ba-kımdan hem içtenlikle istenmeyi ve hem de o ibadet hakkında bilgili olmayı gerektirir. İbadetlerde ihlas ve şuur, kalbin işidir. Yapılacak amel ise, Allah’a  itaat an-lamı taşıyan bir amel olmadır ki ibadet (kulluk) gerçek-leşmiş olsun. Yoksa ibadet anlamı taşımayan herhangi bir şeyi yapmak istemek veya yapmak ibadet olarak ifade edilemez, bu şekilde sevap veya günah anlamı taşımayan davranışlara da “mübah” adı verilir.

İbadetler, belirli zaman aralıklarıyla olmakla birlik-te, akıl-baliğ olduktan sonra insan ömrünün sonuna kadar devam eder. Bu gerçeği ifade etmek üzere Ce-nab-ı Hak, Kur’an-ı Kerim de Peygamber Efendimizin şahsında biz Müslümanlara; “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet/kulluk et.” (Hicr Suresi, [15:99]) (2) buyurmaktadır.

Bizim mensubu bulunduğumuz İslam dininde iba-det mekanı ise; bütün bir evrendir, diğer dinlerde oldu-ğu gibi sadece belirli mekanlar değildir,  “Nerede olur-san ol Allah’tan kork.” (Tirmizî, Birr, 55; Ahmed, V, 228) (3) ihtarını yapan Peygamber Efendimiz, hem ibadet edilecek mekanın sınırsızlığını ifade etmekte hem de bizim takva ehli olmamızı emir buyurmaktadır.

Yapılacak ibadetin Allah katında makbul olması için; ibadetin kabul şartlarına uygun olmalısı gerekir. İbadet-lerin kabulü için de temelde iki şart vardır. Bunlar, “İhlâs ve Sünnete uygunluk” prensibidir.

İhlas, kalbi Allah’ın rızası ve Allah’a yaklaşma niye-tinden başka düşüncelerden kurtarmak, korumak ve temizlemek suretiyle yapılacak ameli, sırf Allah emret-tiği için yapmak, terk ettiğini de sırf Allah yasakladığı için terk etmektir. Nitekim Cenab-ı Hak, bu hususu be-yan etmek üzere, “Halbuki Onlara (kendilerine kitap verilenlere,) ancak dini Allah’a has kılarak, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekatı vermeleri emredilmişti. İşte bu dosdoğru dindir.(Beyyine Suresi, 98/5) (1) buyurmuştur.

Sünnete uygunluk ise,  iman, ibadet, ahlâk ve ah-kâmda Hz. Peygamber (sav)’e uymaktır. Yani Hz. Pey-gamber neyi ne şekilde yapmışsa ve ne şekilde yapıl-masını emir ve tavsiye etmişse, o şekilde davranmak, O’nun izinden gitmektir. Kaldı ki Allah (c.c) K.Kerim de;  “De ki, eğer siz Allah’ı seviyorsanız, bana tâbi olu-nuz ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağış-lasın. Allah çok bağışlayan çok merhamet edendir.” (Al-i İmran Suresi, 3/31) (4) buyurmak suretiyle,  bizim Hz. Peygamber (sav)’e itaatımızın kendisine (Allah’a) itaat olduğunu ifade etmiştir.

  • Beyyine Suresi,( 98/5)
  • Hicr Suresi, (15/99)
  • Tirmizî, Birr, 55; Ahmed, V, 228
  • Al-i İmran Suresi, (3/31)
  • Hâkim, el-Müstedrek, II, 425

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da ibadet (ibadet), Allah’a itaat, bağlılık ve teslimiyetin tüm eylemlerini kapsayan kapsamlı bir kavramdır. İnsan varoluşunun birincil amacı ve kişinin Yaradan ile ilişkisini güçlendirmenin bir aracıdır. İşte İslam’da ibadetin anlamı ve önemi:

    1. Allah’ın azametini tanımak: İslam’da ibadet, Allah’ın azametini, kudretini ve hakimiyetini tanımaktan kaynaklanır. O’nun birliğini, sıfatlarını ve yalnız O’na kulluk hakkını tanımanın bir yoludur. Müslümanlar, Allah’ın evrenin yaratıcısı, koruyucusu ve efendisi olduğuna inanırlar ve ibadet, bu kabulü ve O’nun iradesine teslim olmayı ifade etmenin bir yoludur.
    2. Teslimiyet ve İtaat: İbadet, Allah’ın emirlerine boyun eğmeyi ve O’nun Kuran’da vahyedilen rehberliğine ve Hz. İlahi rehberliğe uyumlanmak için kişinin arzularını ve eğilimlerini teslim etme eylemidir. Müslümanlar, ibadet, ahlak ve insan ilişkileri başta olmak üzere hayatlarının her alanında Allah’ın emirlerine uymaya çalışırlar.
    3. Minnet ve Şükran Duymak: İbadet, Allah’ın sayısız nimetlerinden dolayı şükretmenin ve şükretmenin bir yoludur. Müslümanlar, hayat, sağlık, zenginlik ve yetenekler dahil sahip oldukları her şeyin Allah’ın bir hediyesi olduğunun farkındadırlar. İbadet yoluyla takdirlerini ifade ederler ve O’na muhtaç olduklarını kabul ederler.
    4. Allah’a Yakın Olmak: İbadet, Allah’a yaklaşmaya ve O’nun rızasına kavuşmaya vesiledir. Müslümanlar namaz, oruç, sadaka, Kur’an-ı Kerim tilaveti, dua, hac gibi çeşitli ibadetleri Allah’a yakınlaşma niyetiyle yerine getirirler. Yaradan ile olan manevi bağı güçlendirmenin, O’nun rahmetine ve bağışlayıcılığına kavuşmanın bir yoludur.
    5. Manevi Arınma ve Öz Disiplin: İbadet, manevi arınma ve öz disiplin aracı olarak hizmet eder. Müslümanların nefslerine karşı mücadele etmelerine, nefslerine hakim olmalarına, kalplerini olumsuz huylardan ve günahkâr davranışlardan arındırmalarına yardımcı olur. İbadetlerle meşgul olmak, günlük yaşamda nefs disiplini, tevazu ve Allah’ı takva sahibi olmayı geliştirir.
    6. Hidayet ve Ahlak Gelişimi: İslam’da ibadet, rehberlik sağlar ve ahlaki gelişimi teşvik eder. İslam öğretileri kapsamlı bir ahlaki çerçeveyi kuşatır ve ibadetler, bu ahlaki değerlerin içselleştirilmesine ve tezahürüne vesile olur. İbadet; dürüstlük, dürüstlük, şefkat, adalet ve cömertlik gibi ilkeleri pekiştirerek, bireyleri doğru ve erdemli bir yaşam sürmeye yönlendirir.
    7. Manevi Beslenme ve İç Huzur: İbadet ruhu besler, iç huzur ve sükuneti sağlar. Zor zamanlarda teselli verir, kişinin inancını güçlendirir ve yaşamda bir amaç ve anlam duygusu sağlar. Müslümanlar, kalplerine huzur veren Allah’la derin bir bağ yaşayarak, ibadetleri aracılığıyla manevi doyum ve tatmin bulurlar.

    İslam’da ibadet, ritüel eylemlerle sınırlı değildir, nezaket eylemleri, bilgi aramak, sorumlulukları yerine getirmek ve iyi karakteri korumak da dahil olmak üzere hayatın tüm yönlerini kapsar. Her eylem ve niyeti Allah’ın rızasına uygun hale getirmeye çalışan kapsamlı bir yaşam biçimidir.

    Allah hepimize samimiyetle O’na ibadet etmeyi, O’nun rızasını aramayı ve ibadetlerle gerçek tatmini bulmayı nasip etsin.

    Ve Allah en iyisini bilir.

    En iyi cevap

Cevapla