Paylaş
ibadetlerin önemi
Question
İslam’da ibadetin önemi
İBADETLERİMİZİN ÖNEMİ
Yüce Allah her şeyi insan için insanı da kendisini tanıması ve ibadet etmesi için yaratmıştır. Nitekim Rabbimiz “cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım[1]” ve واعْبُدْ رَبَّكَ حتَّى يأْتِيَك اليَقينُ “ölünceye kadar Rabbine ibadet et[2]” buyurarak yaratılışımızın temelinde Allah’a kulluğun yattığını bildirmektedir.
İslam’da ibadet, Allah’ın büyüklüğünü kavrayarak rahmetinin genişliğini ve nimetlerinin sonsuzluğunu duyarak O’na karşı şükran duygularımızı usulüne göre ifade etmektir. O halde ibadet, bizlere karşılıksız olarak ihsan edilmiş nimetlerin neticesidir. Yüce Rabbimizin insan üzerindeki nimetleri sayılamayacak kadar çoktur; kainat ve üzerindeki her şey insanın emrine verilmiş ve bunlar üzerinde istediği gibi tasarruf etmeye yetkili kılınmıştır. Her şeyden önce Yüce Allah, bizi insan olarak yaratmış daha da önemlisi İslam nimeti ile şereflendirmiştir. İşte bunların bilincinde olan mümin, ibadet ederek Rabbine karşı görevini yerine getirmek durumundadır. Bu görevin yerine getirilmesinde kulun tek hedefi, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak olmalıdır. Zira ibadetin asıl gayesi budur.
İbadet; sadece namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, hacca gitmek demek değildir. Özel anlamıyla ibadet deyince önce bunlar akla gelir. Fakat genelde ibadet; Müslümanın, hayatını bütünüyle İslama uygun hale getirmek için gösterdiği çabalar olarak anlaşılmalıdır. Bu gerçeği Hz. Peygamber (sav) şu hadislerinde en güzel şekilde ifade etmektedir: “İbadet yetmiş çeşittir. En faziletlilerinden biri de helal rızık kazanmaktır.[3]”
Mümin bir yandan İslam’ın temeli olan ibadetleri yerine getirirken diğer yandan da sosyal münasebetlerini ahlak ve adalet esaslarına göre düzenlemeli, kazancını meşru yollardan sağlamalı, fert ve cemiyet haklarına saygı duymalı, hayra koşup şerden kaçınmalıdır. İşte bütün bunlar da ibadetlerimiz cümlesindendir. Müslümanlar olarak bizler ibadeti gerçek anlamıyla kavrayamayıp ferdi ve içtimai hayatın bir bölümünde Allah’a yönelir, diğer bölümlerinde batıla tabi olursak hüsrana düşmekten kendimizi kurtaramayız.
Gerek sosyal gerekse ferdi hayat açısından ibadetlerin büyük önemi vardır. Cemiyetin huzur, birlik, beraberlik ve yardımlaşma gibi temel meseleleri ibadetle çok yakından ilgilidir. İbadetlerini gereği gibi yerine getiren fertlerin oluşturduğu toplumda huzur, refah ve karşılıklı güven hakim olur.
İbadet müminin ruhunu yüceltir, zorluklar karşısında ona dayanma gücü verir. Hz. Peygamber (sav) “Mümin taze ekin gibidir; rüzgar estikçe yatar fakat yine doğrulur kalkar. İnanmayan kimse ise çam ağacına benzer; rüzgar estikçe gürler ama bir kere yıkıldı mı bir daha kalkamaz[4].” buyurarak müslümanın bu özelliğine işaret etmiştir.
Özetle ibadet, dünya ve ahiret mutluluğudur. O halde bu mutluluğa ulaşabilmek için hem fert hem de cemiyet ve millet olarak ibadetlerimize gereken özeni göstermeliyiz. Hutbemi Bakara suresi 21. ayetinin mealiyle bitirmek istiyorum: “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin ki, Ona karşı gelmekten sakınasınız.”
————–
[1] Zâriyât 56.
[2] Hıcr 99.
[3] el-Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, 1699.
[4] Müslim, Sıfâtu’l-Münâfıkîn 2809.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İbadet, İslam’da çok büyük bir öneme sahiptir ve bir Müslüman’ın hayatının temel bir yönü olarak kabul edilir. İşte ibadetin önemini vurgulayan bazı önemli nedenler:
İslam’da ibadet, namaz kılmak, oruç tutmak, sadaka vermek, Kur’an okumak, dua etmek ve ahlaki ve ahlaki ilkelere bağlı kalmak gibi çok çeşitli eylemleri kapsar. Müslümanların manevi ve ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmeye, Allah’a yakınlaşmaya ve erdemli bir yaşam sürmeye çalışmaları ibadet yoluyla olur. İbadet, bir Müslümanın manevi büyümeye, iç huzuruna ve Allah katında nihai başarıya giden yolculuğunun ayrılmaz bir parçasıdır.