İbadette devamlılık nasıl sağlanır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal
ibadette devamlılık
İBADETLERDE DEVAMLILIK

Bilindiği gibi dünyevi işlerde bile başarı, belirli bir disiplin içinde devamlı çalışmakla elde edilir.
Su devamlı damlamakla mermeri delmekte, sıhhat muntazam ve ölçülü alınan gıdalarla korunabilmektedir.
Sürekli, ölçülü ve disiplinli bir çalışma yapmaksızın hiçbir alanda mutlu bir sonucu ulaşma imkanı bulunmamaktadır.
Bu yüzden de istikrarsız davranışlar, başlanıp terk edilen ameller “Eğirdiği ipliği bir iyice büktükten sonra bozmak”(1) gibi boş yorgunluk olarak değerlendirilmektedir.
İstikrar ve devamlılıkta, kendine güven, yaptığı işin faydasına inanmak vardır.
Bir yapıp bir terk edilen işler ise, her şeyden önce o işleri yapanların kendilerine ve inançlarına güvensizliklerini gösterir. İnsanın her konuda maddi ve manevi ihtiyaçları vardır.
Vücudumuzun maddi gıdalarla beslendiği gibi, ruhumuz da manevi gıda olan ibadetlerle devamlı beslenmelidir.
Nasıl haftada bir defa veya yılda sadece bir ay yiyip içmek suretiyle bedenin maddi ihtiyaçları karşılanmıyor ise, haftada bir Cuma namazı kılmak veya yılda sadece Ramazan ayında ibadet etmekle manevi ihtiyaçlarda karşılanmış olmaz. Yüce Rabbimize karşı kulluk sorumluluğumuz sadece Ramazan ayına mahsus değildir. Dinimiz emir ve yasakları mevsimlere göre değişen, şekillenen, mevsimi geçince çıkarılıp bir kenara bırakılan elbiseler gibi de değildir. Dolayısıyla Ramazan ayında kazandığımız bir takım iyi huylar ve güzel amelleri hayatımız boyunca devam ettirmeliyiz.
Zira ömrün en hayırlısı ibadetlere sabır göstererek Yüce Allah’ın rızası doğrultusunda sürdürülenidir.
Kadın erkek tüm mü’minler büluğ çağından son nefesine kadar Yüce Allah’a ibadet etmekle yükümlüdürler. Nitekim Cenab-ı Hakkın “Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et”(2) emri bunu ifade etmektedir.
Allah’ü Teala Haşr suresinin 18.ayetinde “Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın.Allah’a karşı gelmekten sakının.Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”(3) buyurarak emirlerini yerine getirmede ve yasaklarından sakınmada dikkatli olmamızı ve kıyamet günü için hazırlıklar yapmamızı, bunun için de nefislerimizi her an kontrol altında tutmamızı hatırlatmaktadır.
Şüphesiz nefislerini kontrol altında tutan, Yüce Allah’a ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getiren müminler, ahiret yurdunda karlı çıkacaklardır. Sevgili Peygamberimizin bir Hadis-i Şerifi ile bitiriyorum. “Allah katında amellerin en güzeli, az da olsa devamlı olanıdır.”(4)
Kaynaklar:
1-Nahl 16/92
2-Hicr 15/99
3-Haşr 59/18
4-Müslim, Fezail,75

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-06T10:02:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İbadette bizim için maddi ve manevi pek çok faydalar olduğu bir gerçektir. Rabbimiz (cc) bizim ibadetimize muhtaç değildir, fakat bizim ibadete ihtiyacımız vardır. 

    Mü’min ibadetlerle, Allah’a karşı tam bir teslimiyet içinde iyi bir kul, örnek bir insan olma imkanını elde eder. Ve bunun sürekli devam etmesi için de ibadetlerimizi devam etmemiz gerekir. 

    En iyi cevap

Cevapla