İbadette Vesvese ve Şeytanın Hileleri

Question

Şeytanın hileleri ve Vesveseleri, Halim Hakkında Görüş Talebi

Merhabalar, Efendim bir müddettir kendimi ibadete, zikire ve tesbihata adamaya karar verdim. Amacım kendimi Allah’a sevdirmek ve peygamberimizin şefaahatini kazanmak. Ettiğim bütün duaların kabul olduğunu, kabul olmayan duaların ise sonraki günlerde kabul olmamasının daha hayırlı olduğunu görüyorum. Hatta peygamberimizi rüyamda bile gördüm, boş bir odada bir duvar kenarında duvara dönük,ayakta elinde bir kitap konuşmadan hareket etmeden sadece o kitaba bakıyordu.
Fakat son günlerde akla mantığa sığmaz haller yaşıyorum. Namaz esnasında ve zikir esnasında Allah’ı düşünerek hissetmeye çalışıyorum, bu esnada içimden düşüncemde Allah’a haşa küfrediyorum. Ya da yine namazda peygamberimizin geçtiği bir cümlede yine küfür hissi oluyor. Ben aksine hem Rabb’in, hem Resülullah’ın sevgisini kazanmayı istiyorum. Dini kaynaklar şeytan diyor vesvese diyor. Fakat ya şeytan değilse, ya vesvese değil de benim kalbimin kendi kiriyse. Ya Rab, huzuruna ve ibadetine kabul etmediği için oluyorsa.
Böyle bir durumda ibadetimi kessem şeytan galip gelecek gibi hissediyorum, aksi halde de ibadetin kabul olmadığını düşüyorum, tövbe edip, dinden çıktım mı diye düşünüp kelime i şahadet getirip yeniden başlama ihtiyacı duyuyorum. Çok zorlanmaya başladım, görüşlerinizi arz ediyorum. İbadet etmeye, Allah’ı ve peygamberimizi düşünmeye, peygamberimiz ile ilgili video izlemeye, kutsal emanetleri görmeye bakmaya utanır oldum.

CEVAP:

Sizin yaşadığınız durum, İslamî literatürde vesvese olarak satış ve özellikle ibadetlerini artırmaya çalışan müminlerin zaman zaman karşılaşabileceği bir imtihandır. Bu durum hakkında hem Kur’an’da hem de hadislerde açıklamalar vardır. Öncelikle bunu bilmeniz gerektiğini, bu düşüncelerinize imanınıza zarar vermez, aksine şeytanın size imanınıza olan düşmanlığını ve ibadetlerinizden rahatsız olduğunu gösterir.

Vesvese ve Şeytanın Hileleri

Şeytan insanı ibadetten uzaklaştırmak için birçok hileye başvurulur. Allah Teala, Kur’an’da şöyle buyurur:

“O şeytan, sizi fakirlikle korkutur ve size çirkin şeyler emreder. Allah ise size kendisinden mağfiret ve bol nimet vaat eder.” (Bakara, 2/268)

Hadis-i şeriflerde Peygamberimiz (sav), bu tür vesveselerin şeytandan geldiğini ve müminin imanını zedelemediğini açıkça belirtmiştir. Sahabeden biri Peygamberimize ilişkin, “Ya Resulallah! İçimizde bazı şeyler oluyor ki bunları söylemektense kül olup olmayı tercih ederiz” dediğinizde, Efendimiz (sav) şöyle cevap verir:

Bu, imanın ta kendisidir! ” (Müslim, İman, 132)

Bu hadis, imanlı bir insanın bu tür düşüncelerinden rahatsızlık duymadığını, kalbinin Allah’a bağlılığını gösterdiğini ifade eder.

Bu Durumda Ne Yapmalısınız?

Bu Düşünceleri Sahiplenmeyin : Aklınıza gelen kötü düşünceler sizin iradeniz dışında gelişiyor ve bundan rahatsızlık duyuyorsunuz. Bu, kalbinizin temizliğine işarettir. Bu parçaların sizin değil, şeytanın telkinleri olarak görünüp önemsememeye devam edin.

İbadetlerinizi Asla Bırakmayın : Şeytanın amacı sizi ibadetten uzaklaştırmaktır. İbadetlerinize devam edin ve Allah’a sığının. Allah Teâlâ, kendisine sığınan kullarını koruyacağını vaat etmiştir:

“Eğer şeytandan gelen kötü bir düşünce seni dürtecek olursa hemen Allah’a sığınır. Çünkü O, işitendir, bilendir.” (Fussilet, 41/36)

Tövbenize Devam Edin : Tövbe bedelinin her zaman karşılığı ve Allah Teâlâ tövbe eden kullarını sever. Ancak “tövbe ettim mi, dinden çıktım mı?” gibi düşüncelerle kendinizi yıpratmayın. Dini kaynakların, bu tür vesveselerin dinden çıkarılıp çıkarılmayacağını açıkça belirtir.

Kur’an ve Dua ile Meşgul Olun : Şeytanın vesveselerine karşı en etkili silah Kur’an okumak ve dua etmektir. Özellikle şu ayetleri okuyabilirsiniz:

Felak ve Nas Sureleri : Bu sureler, şeytandan gelen vesveselere karşı bir kalkan gibidir.

Bakara Suresi’nin Oğlu İki Ayeti : Peygamberimiz (sav), bu ayetlerin okunduğu yere şeytanın yaklaşamayacağını bildirmiştir.

Destek Almayı Düşünün : Durumunuz vesvese sınırı aşar ve ibadetlerinize engel olmaya başlarsa, bir manevi rehberden veya bir güvenilir din âliminden destek alabilirsiniz.

Peygamberimizle İlgili Rüyanız

Peygamberimizi rüyada görmek büyük bir nimettir. Rüyanızda Efendimizin suskunluğu ve kitapla zamaniyeti, boyutu ilme ve bölgelerin yönelmesinin değişmesi işaret ediyor olabilir. Allah’ın izniyle, Peygamberimizin şefaatine çivi olmak için bu rüya bir teşvik olarak değerlendirilebilir.

Sonuç Olarak

Allah Teâlâ, samimi bir şekilde kendisine yönelen kullarını asla geri çevirmez. İçinizdeki bu genetik özellikler, sizin O’na olan yakınlığınızın ve şeytanın sizi rahatsız etme çabasının bir göstergesidir. İbadetlerinize sabırla devam edin, Allah’a sığınmaya devam edin ve unutmayın ki Allah’ı, sabredenlerle beraberdir.

Eğer başka bir sorunuz veya ihtiyacınız varsa, her zaman yardımcı olmaya hazırım. Allah yardımcınız olsun.

Dini Siteler

BENZER KONULAR:

Cevapla