Paylaş
İbrahim suresi hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kuranı kerimdeki 14. sure İbrahim suresi ile ilgili bilgiler kısaca
İbrahim suresi, ismini içinde ismi geçen ve kıssaları olan Hz. İbrahim peygamberden almıştır. Bu sure toplamda 52 ayetten oluşmuştur. Peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuş bir suredir. İbrahim suresinin başlıca konuları; imanın temel konularından olan Allah’a iman, tüm gelmiş olan peygamberlere iman, öldükten sonra dirilmek ve hesaba çekilmek gibi konulara değinilmiştir.
İbrahim suresi konusu ve içerdiği mesajlar
İbrahim Sûresi
Kur’ân-ı Kerîm’in 14. sûresi
Bir bölümünde Hz. İbrahim’in yaptığı dualara da yer verildiği için sûre bu adı almıştır. Mekke döneminde nazil olmuştur. 52 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları hemze, be, dâl, râ, ze, sâd, zı, lâm, mim venun harfleridir.
Bu sûrede, Kur’ân’ın gerçek Allah kelâmı, Peygamberimizin de gerçek Allah Elçisi olduğu, bir tek Allah’a inanılması gerektiği bildirilerek, Allah yolundan alıkoyan inkarcılar kınanmakta, onların âhiretteki acıklı durumlarına değinilmekte ve Peygamberlere karşı olumsuz tavır takınan toplumların başlarına gelenler anlatılarak, bunlardan ibret alınması istenmektedir. Ayrıca Allah’a dayanılıp güvenilmesi, namazın kılınması, Allah yolunda harcama yapılması, Allah’a ibadet edilmesi ve Kur’ân’dan öğüt alınması Duyurulmaktadır.
Sürede bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Kur’ân-ı Kerîm, Yüce Allah tarafından Peygamberimize indirilmiş bir kitaptır. Cenab-ı Hak her peygamberi kendi toplumunun diliyle göndermiştir (âyet: ı, 4).
* Göklerde ve yerde olan her şey Yüce Allah’ındır, O’nun her şeye gücü yeter (2,19-20).
* Âhireti bırakıp dünyayı tercih eden, Allah yoluna engel olmaya ve onu bozmaya çalışan inkarcılara şiddetli azap vardır (2-3).
* Bütün peygamberler, toplumlarını tek Allah inancına (tevhid akidesine) çağırmış, ama çok defa yalanlanmışlar ve yurtlarından çıkarılmışlardır. Fakat sonunda asıl galip gelenler, Peygamberler olmuştur. İnkarcılar ise helak olup gitmişlerdir; onlar ayrıca âhirette ağır bir azaba da çarptırılacaklardır (5-17).
* Yüce Allah, Hz. Musa’yı toplumunu aydınlatmak üzere mucizelerle göndermiştir. O, kavmine, Allah’ın yardım ve lütuflannı hatırlatarak, O’na şükretmelerini, nankörlükte bulunmamalarını söylemiştir. Geçmiş inkarcı toplumların başlarına gelenlerden ibret alıp, onların peygamberlerine davrandıkları gibi davranmamalarını istemiştir (5-13).
* Yüce Allah, verdiği nimetlere karşı şük-redene daha fazlasını verir, nankörlük edene ise şiddetli azap vardır. Aslında şükreden, kendi lehine davranmış olur; çünkü Allah’ın buna ihtiyacı yoktur (7-8).
* Müminler, Allah’a dayanıp güvenmeli, bu uğurda başlarına gelecek eziyetlere katlanmalıdır (n-12).
* Yüce Allah, peygamberlerine her zaman yardım etmiş; inkarcı zorbaları hüsrana uğratmıştır. Onlar âhirette ayrıca azaba çarptırılacaklardır (14-17).
* İnkarcıların yaptıkları işler, şiddetli rüzgârların savurduğu kül gibidir, ellerine hiçbir şey geçmez (18).
* İnsanlar kıyamet gününde, kendilerini saptırmış olan önderlerini suçlarlar. Ayrıca şeytan da onlara, kendisini suçlamamaları-nı, asıl suçun kendilerinde olduğunu söyler. O gün zalimlere elem verici azap vardır. İman edip salih amel işleyenler ise, içinde sürekli kalacakları cennetlere konulacaktır (21-23).
* Güzel söz, kökü sağlam, dalları göğe doğru uzanmış, meyveli güzel bir ağaç gibidir. Kötü söz ise, köksüz, kötü bir ağaca benzer (İman ile küfrün, mümin ile kâfirin durumu da böyledir). Yüce Allah, müminlerin hem dünyada hem âhirette durumlarını sağlamlaştırır (24-27).
* İnkarcı önderler, toplumlarını felâkete sürüklerler; bu bakımdan onların varacağı yer ateştir (29-30).
* Müslüman, namazlarını kılmalı ve Allah yolunda harcamada bulunmalıdır. Yüce Allah, gökleri ve yeri yaratmış, yağmurları, denizleri, ırmakları, güneşi, ayı, gece ve gündüzü insanların emrine vermiş, ayrıca sayısız nimet ihsan etmiştir. O’nun nimeti saymakla bitmez; öyleyse O’na karşı nankörlük edilmemelidir (31-34)-
* Hz. İbrahim’in yaptığı gibi, Allah’a bol bol dua etmeli, O’ndan afv, mağfiret ve esenlik istenmeli, hayırlı ve salih evlat niyaz etmelidir. Ayrıca ana-babaya ve bütün müminlere de bağış dilenmelidir (35-41).
* Âhirette inkarcı zalimler, faydasız bir pişmanlığa kapılacak, perişan olacaklardır. Böyle bir duruma düşmemek için yalnız Allah’a kulluk etmeli ve Kur’ân’dan öğüt almalıdır (42-52).
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İbrâhîm suresinden çıkarılabilecek sonuçlardan bazıları şunlardır:
۞ Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah tarafından insanların yolunu aydınlatmak üzere gönderilmiştir.
۞ Rabb’imiz, her peygamberi kendi toplumunun diliyle göndermiştir.
۞ Bütün peygamberler, toplumlarını tek Allah inancına çağırmışlardır.
۞ Biz de peygamberler gibi yalnız Rabb’imize güvenmeliyiz.
۞ Nimetlere şükredersek Allah bize daha fazlasını verir.
۞ Yüce Allah’ın bizim şükrümüze ihtiyacı yoktur.
۞ İman etmeden yapılan iyi işlerin Allah katında değeri yoktur.
۞ İnanıp iyi işler yaparsak Allah bizi cennetle ödüllendirir.
۞ Namazımızı kılmalı, Allah yolunda harcamada bulunmalıyız.
۞ İhtiyaç ve isteklerimiz için Hz. İbrâhîm gibi Rabb’imize dua etmeli, ona
gönülden yalvarmalıyız.
۞ Allah’tan, günahlarımızı bağışlamasını istemeli, ana babamız ve bütün
müminler için de dua etmeliyiz.
۞ Şeytanın hilelerine karşı dikkatli olmalıyız
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İbrahim Suresi, Kuran-ı Kerim’in 14. suresidir. Sure, 52 ayetten oluşur ve Mekke döneminde inmiştir. İbrahim Suresi, adını surenin başında geçen peygamber İbrahim’e atfen almıştır.
Sure, İbrahim’in peygamberlik görevi, tevhid inancı ve Allah’a olan bağlılığı üzerinde yoğunlaşır. İbrahim, İslam’ın önde gelen peygamberlerinden biridir ve İbrahim Suresi, onun hayatından kesitler ve öğretiler içermektedir.
İbrahim Suresi, tevhid inancını vurgular ve Allah’ın birliğine olan imanın önemini anlatır. İbrahim’in putperest bir toplumda tevhid inancını savunması, babasıyla olan tartışmaları ve putları kırması gibi olaylar anlatılır. İbrahim’in samimi imanı, sabrı ve teslimiyeti, Müslümanlara örnek teşkil eder.
Surede, İbrahim’in duaları da önemli bir yer tutar. İbrahim’in Allah’a yaptığı duaların kabul edildiği, imanının ve tevekkülünün ödüllendirildiği vurgulanır. İbrahim Suresi, Müslümanlara dua etmeyi, sabretmeyi ve Allah’a tam bir güvenle bağlanmayı öğütler.
Ayrıca, İbrahim Suresi, peygamberlerin mesajlarını tebliğ etmeleri, toplumlarının inkâr ve küfürlerine rağmen onlara sabırla dayanmaları ve Allah’a yönelmeleri gerektiği konusunda öğütler içerir. Surede, İbrahim’in diğer peygamberlerle olan etkileşimleri de anlatılır.
İbrahim Suresi, inananlara doğru yolu takip etmelerini, tevhid inancını yaymalarını, ahlaki değerlere bağlı kalmalarını ve Allah’ın rızasını kazanmaya yönelik çaba sarf etmelerini öğütler.
Bu bilgiler, genel bir özet sunmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için İbrahim Suresi’nin tam metnini ve tefsirlerini incelemeniz tavsiye edilir.