Geçmeyen iç sıkıntısı nedeni nedir
Selamun Aleykum benim 1-2 aydır şu sorunum mevcut sürekli bir şeyler düşünüyorum ileriyi düşünüyorum yani kendi kendimle sürekli konuşuyorum bunun sonucunda içim sıkılıyor daralıyor bir şey yapmak istemiyorum bunun için bir hadis var mı çok aradım ama bulamadım
Sıkıntı Anında Yapılan Dua
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمُ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمُ
“La İlahe İllallahu’l-Azîmu’l-Halîmu, La İlahe İllallahu Rabbu’l-Arşi’l-Azîmu, La İlahe İllallahu Rabbu’s-Semavati ve Rabbu’l-Arşi’l-Kerîmu.”
Duanın Manası: “Azîm ve Halîm olan Allah’tan başka hakkı ile ibadete layık hiçbir ilah yoktur! Yüce Arş’ın Rabbi olan Allah’tan başka hakkı ile ibadete layık hiçbir ilah yoktur! Göklerin ve Kerîm Arş’ın Rabbi olan Allah’tan başka hakkı ile ibadete layık hiçbir ilah yoktur!”
Buhari 14/6297, Müslim, Tirmizi 3658, İbni Mace 3883
Answer ( 1 )
İç Sıkıntısı Nedir?
İç sıkıntısı, kişinin ruhsal olarak daralmış, huzursuz ve mutsuz hissettiği bir durumdur. Genellikle stres, kaygı, belirsizlikler, geçmişe takılı kalmak veya gelecekle ilgili aşırı düşünmek gibi nedenlerden kaynaklanır. Bazen de sebebi bilinmeyen bir huzursuzluk olarak ortaya çıkar.
İç Sıkıntısı Nasıl Geçer?
Allah’a Yönelmek: Namaz kılmak, dua etmek ve Kur’an okumak kalbi huzura kavuşturur. Özellikle İnşirah Suresi iç sıkıntısına iyi gelir.
Zikir ve Tesbih: “Hasbünallahu ve ni’me’l vekîl” (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir) ve “La havle ve la kuvvete illa billah” (Güç ve kuvvet ancak Allah’tandır) gibi dualar sıkıntıyı hafifletir.
Meşguliyet Edinmek: Boş kalmak iç sıkıntısını artırır. Spor yapmak, kitap okumak, doğa yürüyüşleri yapmak zihni rahatlatır.
Olumsuz Düşünceleri Bırakmak: Geçmiş ve gelecek konusunda aşırı düşünmek, vesveseye sebep olabilir. Anı yaşamaya çalışmak faydalıdır.
Kendi Kendine Konuşmayı Azaltmak: Kendi kendine sürekli konuşmak ve olumsuz düşünceler içinde kaybolmak kaygıyı artırabilir. Bu durumun farkında olup zihni farklı şeylere yönlendirmek faydalı olabilir.
Geçmeyen İç Sıkıntısının Nedenleri
Eğer iç sıkıntısı uzun süre geçmiyorsa, bunun birkaç nedeni olabilir:
Aşırı stres ve kaygı
Depresyon veya anksiyete bozukluğu
Manevi bir boşluk hissi
Günahlardan dolayı vicdan azabı çekme
Bedensel bir rahatsızlık (örneğin, vitamin eksikliği)
İç Sıkıntısıyla İlgili Hadis Var mı?
Evet, Peygamber Efendimiz (s.a.v) sıkıntı anında okunması için bazı dualar tavsiye etmiştir. Örneğin:
1. Hadis:
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Her kim sıkıntıya düşerse şu duayı yapsın:”
“Allahümme inni abduke, vebnu abdike, vebnu emetike, nasiyeti biyedike, mâdın fîye hukmuke, adlun fîye kadâuke, es’elüke bikülli ismin huve leke semmeyte bihi nefseke, ev enzeltehü fî kitâbike, ev allemtehü ahaden min halkike, ev iste’serte bihi fî ilmi’l-gaybi indeke, en tec’ale’l-Kur’âne rabîa kalbî ve nûre sadri ve cilâe huznî ve zihâbe hemmî.”
Anlamı:
“Allah’ım! Ben Senin kulunum, babam da Senin kulundur, annem de Senin kuludur. Benim yönetimim Senin elindedir, Senin hükmün hakkımda geçerlidir, Senin takdirin benim hakkımda adaletlidir. Kendine verdiğin her isim hürmetine, kitabında indirdiğin her isim hürmetine, kullarından herhangi birine öğrettiğin her isim hürmetine veya gayb ilminde yalnız kendine sakladığın her isim hürmetine senden Kur’ân’ı kalbimin baharı, göğsümün nuru, hüznümün gidericisi ve sıkıntımın dağıtıcısı kılmanı istiyorum.”
(Bu duayı düzenli okumak sıkıntının hafiflemesine vesile olabilir.)
2. Hadis:
Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Sıkıntıya düşen kimse ‘Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî kuntu minez-zâlimîn’ duasını okusun.” (Tirmizî, Deavat, 82)
Bu dua, Yunus Peygamber’in balığın karnında yaptığı duadır ve Kur’an’da geçmektedir (Enbiya 87). Büyük sıkıntılardan kurtulmak için okunması tavsiye edilir.
Sonuç:
Kendi kendine çok fazla konuşmak ve sürekli geleceği düşünmek insanın zihnini yorabilir. Bunun yerine, Allah’a tevekkül etmek, zikir çekmek ve günlük hayatta meşguliyetler bulmak iç sıkıntısını hafifletir. Eğer sıkıntın uzun süredir devam ediyorsa ve günlük hayatını olumsuz etkiliyorsa, bir psikolog veya bir din âlimine danışmak da faydalı olabilir.
Rabbim içini ferahlıkla doldursun.