İçinizden bekarları evlendirin ayeti

Question

İçinizden bekarları evlendirin Ayet-i kerimenin muhatabı kimlerdir?

Icinizden bekarlari evlendirin ve enkihul eyama minkum Nur Suresi 32. Ayeti

“ve enkihul eyama minküm” Nur Suresi 32. Ayet Tefsiri/Açıklaması

Bazı âlimlere göre, “İçinizden bekârları evlendirin.” ayetinin muhatabı bütün ümmettir. Bu görüşe göre ayetin manası, “Ey mü’minler! Bekâr hür erkek ve kadınları evlendirin.” olur.

Diğer bazı âlimlere göre ayetin muhatabı yalnız veliler ve efendilerdir.

Başka bir kısım âlime göre ise ayetin muhatabı evli olmayan kimselerdir.

Kurtubi şöyle der: “Ayet yalnız velilerle efendilere hitap etmektedir. Bir görüşe göre de ayetin muhatabı bekârlardır. Sahîh olan birinci görüştür. Şayet bekârlara hitap etseydi, “evlendirin” kelimesi yerine “evlenin” kelimesi kullanılırdı.”

Bu görüşlerden tercihe en şâyân olan, bütün ümmeti muhatap aldığını söyleyen görüştür. Öyleyse Müslümanlara düşen görev, gençler için evlilik imkanlarını kolaylaştırmak, evliliğe mâni olan engelleri or tadan kaldırmaktır. Zira evlilik, insanları ve nesli haramdan korumanın tek yoludur.

“Evlendirin.” emrinden maksat, yalnız nikâh akdini icra etmek değil, akde götürecek imkanları hazırlamaktır. Zira âyette bekârlığı ifade eden “eyâmâ” kelimesi, ister büyük, ister küçük olsunlar evli ol mayan bütün bekârları ifade eder. Şurası muhakkaktır ki yetişkin bir erkeğin velisi olamaz. Çünkü o, kendi kendisinin velisidir. Buna göre âyetteki “evlendirin” emrinden maksat, evlenenlere yardım etmek ve evliliği kolaylaştırmaktır. Zira Resûlullah (s.a.v.), “Size dinini ve huyunu beğendiğiniz birisi geldiği zaman onu evlendirin. Eğer evlendirmez seniz yeryüzünde fitne ve fesat yayılır.” buyurmuştur.”

Ahkam ayetleri tefsiri sabuni

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla