Paylaş
İçki ikram etmek günah mı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İçki Sunmak
SORU: Bir adam hizmetinde bulundurduğu bir şahsa içki alıp onu misafirlerine sunmasını istese, sunan kişi günahkâr olur mu? Bu konuda günah kime aittir, çalışana mı çalıştırana mı?
CEVAP: İçki, İslâm’ın kesinlikle haram kıldığı bir şeydir. Onu içmek, onun ticaretini yapmak, onu misafirlere sunmak, onu hizmetçi kanalıyla başkalarına sunmak caiz değildir. Çünkü bu durumda efendi hakkını kötüye kullanmış demektir. Bundan da anlıyoruz ki, hizmetçi*nin efendisi bu durumda günah kazanmış olur. Çünkü o hizmetçisine bir emirde bulunmuştur. Bu işe Allah kızar (buğzeder), din onu reddeder, (İslâm) bundan hoşnut olmaz.
Bu hizmetçiyi çalıştırana göre böyledir. Çalışan açısından olaya baktığımız zaman şöyle söyleyebiliriz: Çalışanın kendine göre bir iş bulması lazımdır. Bu konuda çalıştırmak isteyen kişinin de bu işin onun dinine uygun bir şey olmadığını hatırlatması lazımdır. Rasûlullah (s.a) şöyle buyuruyor:
Allah’a isyan olduğu yerde kula itaat olmaz.
Bu işçinin böylesi durumda işi bırakması lazımdır. Ancak bu işçi başka bir iş bulamazsa, bu durumda bir kısım fakihler bu işçinin -Allah kendisine bir genişlik ve bir çıkış kapısı açıncaya kadar- o işte kalmasının caiz olduğunu söylüyorlar. Bu konuda günah işverene aittir. Çünkü işveren burada işçinin çaresizliğini ve zaruret halini istismar etmiştir. Onu günah olan bir hususta çalıştırmıştır.
Benzeri konular:
Cevapla