Paylaş
İçki ile tedavi olmak caiz midir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İçki ile tedavi olmak
Tedavi amaçlı alkol caiz mi
SORU: Bazı doktorlar hasta olan teyzemin ilaçlarına içki karıştırmamı tavsiye ettiler. Bu dinen caiz midir?
CEVAP: İçki, bütün kötülüklerin anasıdır. O malı telef eden, aklı götüren, insanın mürüvvetini düşüren, vücudu hasta eden, hayatı yıkan, asabı bozan, insanın mukavemetini kıran bir şeydir. Bazı tabipler dinin emrini hafife alarak, içkiyi bir müsekkin gibi veya tedavi edici bir madde olarak gösteriyorlar. Bu onlann basiretsizliğini ve tıbbın bazı inceliklerini bilmediklerini göstermektedir. Bunlar dinle bilim arasını bulmak ruhundan yoksundurlar.
Tıbbın araştırmalarına göre, içkinin ilaç olarak kullanılabileceği hiçbir hastalık yoktur ki onun alternatifi olmasın. Böylece içkinin kötü neticelerinden insan kurtulur. Basiretli doktorlar böyle dedikten sonra, -ki bu insanlar, insanlara ve dine hizmet ediyorlar- artık insanlar içkiyi neden ilaç olarak kullansınlar?
Ümmi Peygamber (s.a) beliğ ve mucizeli bir şekilde şöyle buyuruyor:
Allah derdi de vermiş, dermanı da vermiş, mutlaka her hastalığın bir çaresi vardır. Tedavi olun. Haramla tedavi olmayın.
Tank b. Süveyd, Rasûlullah’a içkinin ilaç olarak kullanılıp kullanılamayacağını sorduğunda Hz. Peygamber (s.a) onu ondan sakındırdı. O da, onu yalnız ilaç olarak yaptığını söyledi. Rasûlullah ‘O hastalıktır, ilaç olmaz’ buyurdu. Bir rivayette de Allah Rasûlü şöyle buyurdu:
O ancak derttir derman olmaz.
Yine hayret edilecek bir şeydir ki Arablar cahiliye döneminde dahi içkinin kötülüğünü biliyorlardı. Onun ne kadar kötülüklere sebep olduğunu da biliyorlardı. Kimisi onu nefsine haram kılıyordu. İşte Kays b. Asım -Beni Temim kabilesiyle beraber müslüman olmuştu- hicretin dokuzuncu senesinde Rasûlullah’a geldiğinde Hz. Peygamber (s.a) “Bu çöl ehlinin efendisidir” demişti. Bu zat akıllı ve halim idi. O da kavmi gibi cahiliyede içki içiyordu. Birgün sarhoş oldu. Meyhaneciye çok para ödedi. Sonra evine geldi. Kızını dövdü ve ona küfür etti. Ve kötü şeyler söyledi. Kendine gelince yaptıklarını ona anlattılar. O zaman içkiyi kendine haram kıldı. Halbuki o hala cahiliyede idi. Bu konuda bazı şiirler söyledi, onunla içkiyi kötüledi:
İçkiyi fesat edici olarak gördüm, o halim insanı bile bozar, Hem sağ iken onu içmem, çünkü o insanı hasta eder, Ona asla para vermeyeceğim. Çünkü o içeni utandırır.
Artık kolaylıkla diyebiliriz ki, İslâm içkinin ilaç olarak kullanılmasını kabul etmez. Cumhur-u ulema bunda icma etmiştir. Bazılan içki ve necis şeylerle tedavi olmanın caiz olduğunu söylemişlerse de bu konuda müslüman ve ehil doktorun izni lazımdır. Burada da zaruret ve ihtiyaç miktarıyla iktifa etmek gerekir.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bir hastalığın tedavisi için, helâl maddelerden elde edilmiş bir ilaç henüz üretilmemiş ya da üretilen bu ilaca ulaşma imkanı yok ise, haram olan bir maddenin veya bundan üretilen bir ilacın, meslekî ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen uzman bir doktor tarafından tavsiye edilmesi halinde, kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur. Çünkü “Zaruretler yasakları mubah kılar”
Fakat burada şunu bilmek gerekir; sadece içkinin iyileştirdiği hiçbir hastalık yoktur. İçkinin haricinde mutlaka dinen kullanılması haram olmayan maddeler bulunmaktadır. Bunların iyice araştırılması gerekmektedir.