İçki ve Kumarın zararları

Question

İÇKİ VE KUMARIN ZARARLARI

kumar ve ickinin zararlari

En şerefli varlık olarak yaratılan  ve Yüce Allah’ın emir ve yasaklarının muhatabı olan insana, güzel dinimiz İslam, dünya ve ahiret mutluluğu için bazı  şeyleri yapmasını emrederken, bazı şeyleri de yasaklamaktadır.

Bu çerçevede İslam dini; aklı, canı, nesli, malı ve dini korumayı esas almış ve bunları güzelce kullanmayı farz kılmıştır. Bu önemli değerlere zarar vermeyi de şiddetle yasaklamıştır.

İnsanların toplumsal ve ailevi huzurunu bozan, birçok sıkıntıyı beraberinde getiren, başta alkol, uyuşturucu madde kullanmak ve kumar oynamak olmak üzere bütün zararlı alışkanlıklar dinimizce kesin bir şekilde yasaklanmıştır.

 

İnsanlar bu zararlı alışkanlıklara bazen taklit, özenti, kötü çevre, bazen de kişisel zaaflar ve merakla başlamaktadırlar. Maalesef günümüzde alkol ve uyuşturucu kullanımı ve kumarın ilk basamağı olan şans oyunları gittikçe artmaktadır.

Dinimizin yasak ettiği ve bilimsel olarak da zararları kesin bir şekilde kanıtlanan içki, insanın akli dengesini, beden sağlığını bozar, sinir sistemini alt üst eder. Onun için dinimiz İslam, içkiyi “ümmül habais” yani bütün kötülüklerin anası olarak nitelendirmiştir.

Şafi mezhebine göre içki haddi

Bu konuda Yüce Allah Kur’anı Kerimde şöyle buyuruyor:

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

                                                           (Maide 90)

“Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durunuz ki kurtuluşa eresiniz” (1)

Kumar da, ortaya para konularak oynanan her türlü şans oyunudur. Adı ne olursa olsun, bir tarafın kazandığı ve diğer tarafın da kaybettiği her türlü oyun kumardır. Bu çerçevede tavla, toto, loto, at yarışı, piyango biletleri birer kumar çeşididirler.

İçki ve kumarın zararlarını da,  Kur’anı Kerim şöyle açıklıyor: “Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz mi?” (2)

Kumarın haram olmasının da bir çok  sebebi vardır. Bunlardan bazılarını şöylece özetleyebiliriz:

-Kumar insanı meşru kazanç yollarından uzaklaştırır. Kazançta esas olan çalışarak, emek sarf ederek elde etmektir.

-Kumarda kazanan kişi başkasına zarar verirken, kaybederse de, kendisine ve çoluk çocuğuna zarar vermiş olur.

-Kumarda kazanan ve kaybedenler arasında da birçok kavgalar ve cinayetler meydana gelmektedir.

Sevgili Peygamberimiz (sav)’in bir hadisi şerifleriyle bitiriyorum: “ Nerd (tavla) oynayan kimse Allah’a ve Resulüne isyan etmiştir”. “Tavla oynayan elini domuz etine ve kanına batırmış gibidir.

———————————

Kaynaklar:

1-Maide 90

2-Maide 91

3-K.Sitte c.12,s.324

İçki ve kumarın zararları kısaca

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2020-12-18T19:36:24+03:00

    Dinimiz İslam’ın ana gayesi, insanı dünya ve ahiret saadetine kavuşturmaktır. Bunu engelleyen her türlü kötülük gibi, kişisel, ailevi ve toplumsal huzursuzluklara yol açan alkol, uyuşturucu ve kumar da yasaklanmıştır. Ne yazık ki, günümüzde bu kötü alışkanlıklar her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaktadır. Kumar oynamak, vakti israf, ömrü zayi eder. Zira kumar, zamanı iyi ve yararlı şeylerde değil, kötü ve zararlı yönde geçirmeye sebep olur. Hayatın düzenini bozar; çalışma hayatını olumsuz etkiler ve kişiyi tembelliğe sevkeder.

     

    En iyi cevap
    0
    2020-12-26T11:39:25+03:00

    Gençlerimizi içki, kumar ve uyuşturucu illetinden korumada en önemli görev aile ve eğitim kurumlarına düşmektedir. Ana babalar, çocuklarının nerelere girip çıktıklarına, kimlerle arkadaşlık yaptıklarına dikkat etmeli, onlarla sağlıklı iletişim kurmalıdırlar. Genç nesil iman, ahlâk ve güzel ameller noktasında takviye edilmeli, onlara büyük ideal ve hedefler gösterilmelidir.

    Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için, onlara güzel örnek olmalıyız. Şuurlu, inançlı ve ahlâklı kişiler olarak yetiştirmenin en önemli görevlerimizden birisi olduğunu unutmamalıyız.

    Yüce Rabbimiz, hepimizi, çocuklarımızı ve gençlerimizi bütün zararlı alışkanlıklardan korusun. Sevdiği ve razı olduğu işleri yapan cennetlik kullarından eylesin.

Cevapla