İçki ve kumarın zararları kısaca

Question

İÇKİ VE KUMARIN ZARARLARI NELERDİR?

Icki ve kumarin zararlari

Dinimiz İslam, dünya ve ahiret mutluluğunu engelleyen, kişisel, ailevi ve toplumsal huzursuzluklara yol açan, başta alkol, uyuşturucu ve kumar olmak üzere her türlü zararlı alışkanlıkları yasaklamıştır.
Kimi zaman taklit, özenti, kötü arkadaş ve mutsuzluk sebebiyle, kimi zamanda “bir defa denemekle bir şey olmaz” sözüyle insan kötü alışkanlıklar kazanabilmektedir. İçki ve uyuşturucu gibi maddelerin en önemli özelliklerinden birisi, az miktarda alınsalar bile zamanla alışkanlık yapmalarıdır.
Ne yazık ki, günümüzde alkol ve uyuşturucu felaketi her gün biraz daha yaygınlaşmaktadır. Kumar hastalığının ilk basamağı niteliğinde olan ve çeşitli oyun aletleri ile şans oyunlarının oynandığı salonların sayısı çığ gibi büyümektedir. Bu salonlarda gençler, her gün başta kumar ve uyuşturucu kullanımı olmak üzere çeşitli kötü alışkanlıklara kapılabilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre; cinayetlerin % 85’i, şiddet olaylarının % 50’si, trafik kazalarının % 60’ı, eşlere uygulanan şiddetin %70’i, akıl hastalıklarının % 40’ının sebebi alkollü içkilerdir.
Yüce Rabbimiz ayette mealen şöyle buyurmaktadır. Ey iman edenler! ( aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”

Sevgili peygamberimiz de bir hadis-i şerifinde; “ Her sarhoş edici içkidir ve her sarhoş edici ise haramdır. Kim dünyada içki içer ve tövbe etmeden ölürse, ahıret içeceklerinden içemez.” buyurmaktadır.

Kumar oynamak da, Allah’ın verdiği çeşitli nimetleri zararlı bir şekilde kullanmamıza neden olmaktadır. Bünyedeki enerjiyi iyi ve yararlı şeylerde değil, kötü ve zararlı yönde harcamaktır. Düzenli bir hayatı, düzensiz bir hayata çevirmek, toplumun temel taşı olan aile ocağını yıkmak ve dağıtmaktır. Aile fertlerinin nefretini kazanmak ve onlara kötü örnek olmaktır. Sosyal hayatı temelinden sarsmak, çalışma hayatını ve helal kazancı baltalamak, tembelliği ve miskinliği hayata hakim kılmaktır. Rahmetten, bereketten, huzurdan, mutluluktan uzak kalıp; şeytani arzularla yaşamaktır.
Kumar insana yaratıcısını unutturan, namaz kılmaktan alıkoyan, tembelliğe sürükleyen, çalışma gücünü yok edip insanlar arasında kin ve düşmanlık saçan haksız bir kazanç yoludur. Bu nedenlerden dolayı, fert ve toplum hayatında unutulmaz yaralar açan kumarın her türlüsü İslam dininde haram kılınmıştır. Cenab-ı hak Kur’an-ı kerimde bunu şöyle açıklar: “ Şeytan, içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmak ve namazdan alıkoymak ister.”
Unutulmamalıdır ki bütün şans oyunları başlangıçta eğlenmek ve vakit geçirmek için oynanır. İnsan kazandıkça; kazanma zevki ve hırsı için, kaybettikçe ise; kayıplarını tekrar kazanmak için oynar. Her şeyini kumarda kaybeden, nesi varsa satan ve kumara yatıran, bütün ömrü sefalet içinde geçen, eşini ve çocuklarını mahveden kumarbazların, başlangıçta kumara bir eğlence gözü ile baktıkları unutulmamalıdır.

O halde Allah’ın gazabını, hem de toplumun nefretini celbeden, Allah’ın haram kıldığı bu gibi kötü alışkanlıklardan uzak duralım ve çevremizi de uzak tutmaya çalışalım

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2020-12-31T17:59:56+03:00

    Kumar oynamak vakti israf, ömrü zayi eder. Zira kumar, zamanı iyi ve yararlı şeylerde değil, kötü ve zararlı yönde geçirmeye sebep olur. Hayatın düzenini bozar; çalışma hayatını olumsuz etkiler ve kişiyi tembelliğe yönlendirir. Her türlü alışkanlıkta olduğu gibi, kumar gibi bütün şans oyunlarına da birazcık eğlenmek ve vakit geçirmek için başlanır. Ancak bu zamanla alışkanlığa dönüşür. İnsan kazandıkça; kazanma zevki ve hırsı için; kaybettikçe de kayıplarını telafi etmek için oynamaya devam eder. Böylece kendini kumarın içinde bulur.

     

    En iyi cevap

Cevapla