İddet nedir? İddet ne zaman başlar ne zaman biter

Question

Selamunaleyküm.
eski eşimle 5 senedir ayrıyız.
resmi nikahtan 2017 de,dini nikahtan 2019 da boşandık ama
yüz-yüze gelmeden,şahit aracığı ile.
o,Azerbaycan’da,Ben Türkiye’de yaşıyorum senelerdir.
idde beklemem lazım mı?
önceden teşekkürler ve saygılar.


İddet suresi Dini nikahın bittiği gün başlar 3 temizlik süresi devam eder .
Üç defa adet görmüşseniz dini nikahın bitiminden sonra artık bitmiştir. tarihini yazar mısınız ay ve gün olarak?

Ve aleykümselam ve Rahmetullah

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    1
    2021-01-17T18:20:43+03:00

    Çocuk evlilliği

    Hocam yaşı küçük olup hayız görmiyorsa neden iddet beklesin ?

    0
    2021-03-17T16:42:02+03:00

    İDDET

    İddet, lugatta saymak anlamına gelmektedir.

    Fıkıh terimi olarak ise, nikahtan geriye kalanların sona ermesi için konulmuş bir süredir.

    Açık bir ifadeyle iddet, evliliğin ölüm, boşanma ve fesih yollarından biriyle sona ermesi halinde kadının yeniden evlenebilmesi için beklemek zorunda olduğu süredir.

    İddetin sebep ve hikmeti:

    1. Ric’iboşamadan bir düşünce fırsatı vermek ve yeniden evlilik hayatına kolayca dönebilme imkanı hazırlamak.

    2. Diğer boşama ve ayrılma çeşitlerinde kadının eski kocasından hamile olma ihtimalini ortadan kaldırmak

    3. Vefat eden kocasının hatırasına bağlılığını ve vefatını isbat için kadına fırsat tanımak.

    4. Nikahın büyüklüğünü ve onun için uzun Bir süre beklenmesinin lazım geldiğini, insanlann idrak etmesini sağlamak.5. Boşanıp evlenmenin zorluğunun gösterilerek aile bağlarının daha sıkı olmasını gerçekleştirmek

    BOŞANMA VE HÜKÜMLERİ

    İddet gerektiren haller:

    1. Sahih evlenmede birleşme veya sahih halvet sonrası boşamak veya fesih.

    2. Fasid evlenme veya yanılma dolayısıyla birleşmeden sonra ayrılmak (tefrik).

    3. Birleşme olmasa da sahih evlilik sonrası kocanın vefatı.

    İddetin Çeşitleri

    Evlilik akdi sona erince kadına iddetin vacib oluşu kitap, sünnet ve icmaile sabittir. Evliliğin sona erme şekline göre iddet ve süreleri şöyledir.1. Boşanmış kadının iddeti:Boşanmış bir kadın, hamile olmaz ve hayız görüyorsa onun iddeti üç hayızdır.Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır.-“Boşanmış kadınlar, kendi başlarına (evlenmeden) üç ay hali beklerler…”

    Hanefi mezhebine göre, kadın temiz günlerinde boşanmışsa, üçüncü ay halinden temizlenince iddeti tamamlanmış olur. Ancak hayızhyken boşanmışsa, içinde bulunduğu hayız halinin dışında üç hayız sonunda iddeti bitmiş olur.

    Küçüklerin ve yaşlıların iddeti:

    Küçüklüğünden veya büyüklüğünden dolayı hayız görmeyen kadınların boşama veya aynlıklanndan sonra iddeti üç aydır. Bu konuda şöyle buyuruyor: “Kadınlarınız içinden adetten kesilmiş olanlarla, adet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır…” Hanefi mezhebine göre ay halinden kesilme yaşı elli beş sene olarak kabul edilmiştir.

    Hamile olan kadının iddeti:

    Kocasının ölümü veya boşanma sırasında hamile olan kadının iddeti doğumla sona erer. Kur’an-ı Kerim’de Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır:
    “… Gebe olanlann bekleme süresi ise, yüklerini bırakmaları (doğum yapmalan)dır.” Bu konuyla ilgili hadis ise şöyledir.”Ümmü Seleme (r.a.) anlatıyor: “Beni Eslem’den Haris kızı Sübey’a adında bir kadın hamileyken kocası ölmüştü. Beni Abdi’d-Dar kabilesinden Ebu’s-Sehabil ibn Ba’kik, kadınla evlenmek istedi. Kadın onunla evlenmekten çekindi. Adam: “Vallahi, iki müddetin sonuncusuna kadar iddet belemedikçe evlenmen caiz değildir.” dedi. Kadın on gün kadar bekledi. Sonra da doğum yaptı. Ardından Rasulullah (s.a.v.)’a gelerek durumuarzetti. Rasulullah (s.a.v.) ona: “Evlen” buyurdu. Hamilelik sebebiyle iddet bekleyene, belirli bir süre yoktur. Boşanmadan veya ölümden sonra -ister birgün, isterse daha az bir süre sonra doğum yapsın-iddeti tamarn sayılır. İddetli kadın düşük yaparsa, düşüğün azaları belirgin ise iddeti sona erer. Aksi halde iddeti bitmez

    Kocası ölenin iddeti:

    Kocası ölen kadın hamileyse iddeti doğumla sona erer. Şayet kadın hamile değilse onun iddeti dört ay on gündür.Bu konuda Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden ölenlerin, geride bıraktıklan eşleri, kendi başlanna (evlenmeden) dört ay on gün beklerler. Bekleme müddetlerini bitirdikleri vakit, kendileri hakkında yaptıkları meşru işlerde size bir günah yoktur. Allah yapmakta olduklarınızı bilir.” Ölüm iddeti için eşler arasında cinsimünasebet şartı aranmadığı gibi, kadının hayız görecek yaşta olup olmaması da sonucu değiştirmez. Bu sürenin nedeni yas tutmaktır. Bu konudaki ayetin hükümü mutlaktır.

    İddetin Hükümleri

    1. İddet bekleyen kadın başkasıyla evlenemez. Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: “Farz olan bekleme süresi dolmadan, nikah kıymaya kalkışmayın.”

    2. Boşama iddeti bekleyen kadının dışarı çıkması yasaktır. Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: “Apaçık bir hayasızlık yapmaları hali bir yana, onları evlerinden çıkarmayın, kendileri de çıkmasınlar.”

    Kocası vefat eden kadın ise sadece geceleri dışarıya çıkamaz. Çünkü kocası ölen kadının iddet nafakası olmadığı için kendi geçimini kendisi sağlamak zorundadır

    3. İddet bekeyen kadının oturacağı ev, kocasından aynlmadan önce oturduğu evdir. Kocasının orada oturup oturmaması önemlideğildir. Bu mesken, vefat eden kocasına aitse, iddet bekleyen kadın, yine orada mirasına düşen kısmında oturur.

    4. Ölüm iddeti bekleyen kadına nafaka verilmez. Çünkü nafaka verecek olan koca vefat etmiştir. Kadın da mirasçılar arasında olduğundan ihtiyacını, kendine düşecek paydan giderir.

    Ric’italakla boşanan kadın, iddeti süresince her türlü ihtiyacı için nafaka hakkına sahiptir. Aynı şekilde bain talakla boşanan kadın da iddeti süresince nafaka hakkına sahiptir. Bu konuda Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: “Eğer onlar hamile iseler yüklerini bırakıncaya kadar nafakalarını verin.”

    Hanefi mezhebine göre, bu durumda hamile olmayan kadın da iddeti süresince nafaka alabilir.

    5. İddet bekleyen kadın yas tutar. Bu durum kocası ölen, bain talakla boşanan ve üç talakla boşanıp iddet bekleyen kadın için geçerlidir. Yas tutmak, kadının belli bir süre süslenmekten, kokulanmaktan, zinet eşyalannı takmaktan sakınmasıdır.

    6. Ric’italakla boşanmış kadın iddet beklerken eşlerden biri ölse diğeri ona mirasçı olur.

    Boşama bain talak veya üç talakla olursa, iddet süresinde eşlerden birisi ölürse birbirlerine mirasçı olamazlar

    En iyi cevap

Cevapla