İdrar yapan bir kimse belli bir süre geçmeden abdest alabilir mi?
İdrar yaptıktan sonra, şahsa, şartlara ve hatta yaşa bağlı olarak az veya çok sızıntı gelebilir. Bu sızıntıların tamamen kesilmesi için bir süre beklemek uygun olur. Bu beklemeye istibrâ denir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 558).
İstibrâ, yürümek, öksürmek, hareket etmek vb. yollarla yapılabilir.
Küçük abdestini bozduktan sonra istibrâ yapmadan abdest alan kişiden abdestten sonra akıntı gelirse abdesti bozulur ve yeniden abdest alması gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 106-107). Ayrıca temizlik iyi yapılmadığı takdirde geriye kalan idrar sızıntısı elbiseye bulaşacak ve belli bir orana ulaşacak olursa (avuç ayası kadar bir alanı kaplaması) namazın sıhhatine engel olur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 110-111).
İdrar yaptıktan sonra sızıntısı olmayan kişilerin, beklemeden hemen abdest almalarında bir sakınca yoktur. İstibrâ ve temizlik konusunda gerekli hassasiyeti gösteren kişinin, yersiz düşünce ve vesveseye itibar etmemesi gerekir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İdrar yaptıktan sonra istibra yapmak sağlık açısından önemli olduğu gibi; Müslüman için ayrı bir önemi vardır. Çünkü idrardan sonra istibra yapılmadan alınan abdestten sonra damlayan bir damla bile abdesti bozmaktadır. O yüzden istibra konusuna son derece önem vermek zorundadır Müslüman.