İffet nedir? Dini terim olarak iffetin anlamı

Question

İffet ne demektir kısaca? İslamda iffet kavramı

iffet nedir iffet ne demek

İffet, insanın, arzularının baskısına karşı koya­rak, Allah ve insanlar nezdinde kendisini küçük düşürecek davranışlardan sakınma­sını sağlayan ahlâkî bir erdemdir.

Kur’ân-ı Kerîm’de “iffet” kelimesi geç­mez. Ancak bir âyette aynı kökten türetil­miş olan ve aynı anlama gelen “teaffüf” kelimesi, üç âyette de yine aynı kökten gelen fiiller kullanılmıştır. Bakara sûresinin 273. âyetinde, kendilerine sadaka verilmesi uygun olan gerçek fakirlerden söz edilirken “... (durumlarını) bilmeyenler, iffetlerinden dolayı onları zengin zanneder. Sen onları simalarından tanırsın. Onlar yüzsüzlük ederek insanlardan dilenmezler…” buyurulmuştur. Bu âyette iffet (teaffüf) kelimesinin haya, vakar, kişinin kendi onu­runu koruması anlamında kullanıldığı gö­rülmektedir. Diğer âyetlerde ise “kendisine ait olmayan mala el uzatmamak” (en-Nisâ 4/6), kişinin ırz ve namusunu koruması, edepli ve hayalı olması anlamında kulla­nılmıştır (en-Nûr 24/33-69). Hadislerde ise hem “İffet” kelimesi, hem de aynı kökten gelen diğer kelimelere yer verilmiştir. Bu hadis­lerden birinde Hz. Peygamber “Allah’ım, senden beni hidayete yöneltmeni, sana saygıh ve iffetli kılmanı niyaz ediyorum” diyerek dua etmiştir (Müslim, Zikir, 18; Müsned, 389, 434)- Diğer bazı hadislerde de iffetli (afif) müslümanlardan övgüyle söz edilmiş­tir.

İslâm ahlâkçılarına göre insanın yaratılış­tan sahip olduğu temel güçlerden biri de “şehvet’tir. İşte bu gücün, kötü arzulara düşkünlük yönündeki aşırılığına “şereh”, arzu zayıflığı ve isteksizlik şeklindeki aşırı derecede azlığına “humûd”, şehvet gücü­nün bu aşırılıklardan uzak olarak dengeli (mutedil) işleyişine de “iffet” denir. İffet fazilet, gerek ifrat gerekse tefrit yönündeki diğer iki aşırılık da rezilettir. İffet faziletine ulaşmanın yolu, şehvet yani arzu gücünü dinin ve aklın buyruğuna vermek ve onların öngördüğü ölçüler içinde tutmaktır.

Ahlâkçılara göre, ister midenin İstekleri olsun, ister cinsel istekler olsun, her türlü nefsânî isteklere aşırı düşkünlük, insanı bir bakıma hayvanlaştırır. Çünkü hayvanlar, bu aşırı istekleri kontrol edecek akıl ve din gibi otoritelerden yoksundur. Öte yandan ye-me-içme ya da cinsel tatmine karşı aşırı isteksizlik ve ilgisizlik de bir fazilet sayıl­mamıştır. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de “Yiyi­niz, içiniz fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah İsraf edenleri sevmez” (el-A’râf 7/31}; “Ey Peygamber, Allah’ın sana helâl kıldığını (eşin ile buluşmayı) kendine niçin haram kılıyorsun?” {et-Tahrîm 66/1) mealindeki âyet­lerde, iffet faziletinin arzuları öldürme anlamına gelmediği vurgulanmıştır.

BENZER KONULAR:

İffet Nedir? Kısaca

İffet nedir? İslamda iffet

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2020-11-06T08:32:35+03:00

    İffet insana en şık ve güzel elbiseden daha fazla yakışır ve insanı daha fazla güzelleştirir.

    İnsan için iffet hayattır. İnsan olmanın ve Müslümanca yaşamanın olmazsa olmazıdır.

    İffet; kadına, erkeğe, gence, yaşlıya kısacası her insana yakışan üstün bir meziyettir.

     

    En iyi cevap
  1. İffet, edeptir iffet hayadır iffet namustur iffet dindir iffet imandır

    İffet herşeydir

    0
    2024-01-19T14:31:59+03:00

    İffet, insanın içsel arzularına karşı direnç göstererek, Allah’a ve topluma karşı sorumluluk bilinciyle kendini küçük düşürecek davranışlardan kaçınmasını sağlayan ahlaki bir erdemdir. İffet, genellikle cinsellikle ilgili olmak üzere bedeni ve maddi hazlara karşı aşırı düşkünlükten kaçınmayı ifade eder.

    Bu erdem, kişinin içsel gücünü, öz disiplinini ve ahlaki değerlerine olan bağlılığını simgeler. İffet, insanın Allah’ın hükümlerine uygun bir şekilde yaşamasını, toplum içinde dürüst, saygılı ve ahlaki bir duruş sergilemesini amaçlar.

    İslam ahlakında, iffet genellikle cinsel ilişkilerle ilgili olarak vurgulanır ve evlilik dışında cinsel ilişkilere girmemeyi, helal sınırlar içinde yaşamayı içerir. Ancak, iffet sadece cinsellikle sınırlı değildir; aynı zamanda genel ahlaki değerlere uygun yaşamayı ve kişinin iç dünyasında ahlaki bir bütünlük sağlamasını içerir.

Cevapla